Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, όπως γράψαμε νωρίτερα στα parapolitika, υπό τον Μάκη Βορίδη και όλων των συναρμόδιων φορέων και επιστημόνων ώστε να εξεταστούν οι προληπτικές δράσεις για να αποκλειστεί η εξάπλωση του Έμπολα στη χώρα μας.

Παρ' ότι τα δύο ύποπτα κρούσματα αποδείχθηκε ότι ήταν ελονοσία, αποφασίστηκε πως σε κάθε ανάλογη περίπτωση ασθενών που προέρχονται από τις τέσσερις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε) θα τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση.

Επίσης δόθηκαν διευκρινίσεις για τον ιό Έμπολα

Έπειτα και από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο Έμπολα είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ., επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων (κυρίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι η επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ.), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.