Σε φιάσκο άνευ προηγουµένου εξελίσσεται η περιβόητη... θεσµική επανάσταση της συµµετοχής στην προσεχή εκλογική διαδικασία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συνοµιλώντας προχθές το βράδυ, όταν έκλεινε η εφηµερίδα, µε υψηλόβαθµο παράγοντα (όπως λέγανε και στις παλιές εφηµερίδες) του υπουργείου Εσωτερικών, πληροφορήθηκα πως ο αριθµός των αποδήµων που έχουν σπεύσει να συµπεριλάβουν εαυτούς στους εκλογικούς καταλόγους δεν ξεπερνά σε αυτήν τη φάση ανά την υφήλιο τους 2.600!

Οπως αντιλαµβάνεται κανείς, άπαντες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτή την κοροϊδία. Τόσο η αξιωµατική αντιπολίτευση, που, φοβούµενη το πολιτικό κόστος, επέβαλε µια πλειάδα περιορισµών αναφορικά µε τη συγκρότηση δικαιώµατος ψήφου, προκειµένου να παράσχει στήριξη στο αντίστοιχο νοµοθέτηµα, όσο βεβαίως και το Μέγαρο Μαξίµου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι, χάριν της συναίνεσης αυτής, δέχθηκαν να προσυπογράψουν εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις. Κάτι πήγε να συµµαζέψει ο Βορίδης µε την πρόταση για άρση ενός σηµαντικού µέρους αυτών των πέραν πάσης λογικής περιορισµών, αλλά η βούλησή του προσέκρουσε στους υπολογισµούς της Κουµουνδούρου.

Το όλο θέµα αποκτά ακόµα µεγαλύτερη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς τον πιθανό αριθµό των εκπροσώπων του απόδηµου Ελληνισµού που τελικώς θα εκλεγούν στη Βουλή µέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κοµµάτων. Βλέπετε, πλην Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τη σχετική άνεση και µε βάση τα αποτελέσµατα του 2019 εξέλεξαν πέντε και τέσσερις βουλευτές Επικρατείας, αντίστοιχα, όλοι οι άλλοι αρχηγοί θα πρέπει να τοποθετήσουν τους υποψήφιους βουλευτές του εξωτερικού στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, προκειµένου οι τελευταίοι να έχουν ελπίδες να εκλεγούν.

Χλωµό; Μάλλον... Χώρια που οι τρεις κοινοβουλευτικές έδρες που έχουν προβλεφθεί για τους απόδηµους επ' ουδενί αντιστοιχούν στον αριθµό των εγγεγραµµένων, γεγονός που, αν µη τι άλλο, προβληµατίζει την κυβέρνηση, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για το (άµεσο) µέλλον...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/12