Ένα άκρως ενδιαφέρον παρασκήνιο παίχτηκε στους κόλπους του πρωθυπουργικού στρατηγείου µε φόντο τη διυπουργική σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε η ταφή του εκλιπόντος, πλέον, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χωρίς τις τιµές που αποδίδονται σε πρώην αρχηγούς κράτους.

Είναι αλήθεια ότι στο Μέγαρο Μαξίµου υπήρχε µια σχετική αµηχανία για τη διαχείριση του ζητήµατος, όµως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ήταν εξαρχής υπέρ της λύσης της ταφής του Κωνσταντίνου εν είδει ιδιώτη, µε τις αντίστοιχες αναλύσεις να επιβεβαιώνονται στη διάρκεια της συζήτησης.

Το βασικό επιχείρηµα που οδήγησε στις οριστικές αποφάσεις ήταν η διαφύλαξη της απόλυτης κυριαρχίας της Ν.∆. στον χώρο του πολιτικού Κέντρου ως κόρην οφθαλµού και, ως εκ τούτου, δεν έπρεπε να υπάρξει το παραµικρό ρίσκο στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών. Εστω κι αν, όπως συνοµολογούν άπαντες στο πρωθυπουργικό στρατηγείο, επρόκειτο για ένα ζήτηµα το οποίο δεν θα είχε καµία πολιτική επιρροή ούτε προς τη µία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, δεδοµένων των ισχυρών διληµµάτων της κάλπης.

Καμία ανησχυία

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν εκφράστηκε καµία ανησυχία ούτε για τυχόν διαρροές από το λεγόµενο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο, αφού η όλη κουβέντα ανήκε στο παρελθόν.

Πάντως, για την ιστορία και µόνο, αξίζει να αναφερθεί πως κοµβικό ρόλο στη στάση της κυβέρνησης έπαιξαν τα ποιοτικά στοιχεία των κοινωνικών τάσεων που παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (και το ίδιο έπραξε και σε αυτή την περίπτωση) ο επικοινωνιολόγος Ερικ Παρκς.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 14 Ιανουαρίου 2023.