Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου τα ναζιστικά μορφώματα που υπάρχουν στην χώρα να μείνουν εκτός του κοινοβουλίου, ωστόσο θέτουν δυο προϋποθέσεις.

Καταρχάς, «η ρύθμιση να μην δημιουργεί πρόβλημα στο Σύνταγμα» και δεύτερον να είναι απόλυτα συγκεκριμένη, ώστε «να μην αξιοποιηθεί στο μέλλον για άλλους λόγους», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «η κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη που διέρρευσε στον Τύπο είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Ειδικά, η λέξη «ιδίως» που έχει η τροπολογία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται (ποια άραγε;)», τονίζουν χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αφήνει έδαφος»

«Επί της ουσίας, η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων», διαμηνύουν στελέχη της Κουμουνδούρου

«Για τις εντυπώσεις»

«Πέραν αυτού όμως, η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει δηλαδή την εντύπωση πως έχει καταρτιστεί μάλλον για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την πραγματική εφαρμογή της», επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί για την είσοδο των ναζιστών στην Βουλή επιτρέπει στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να συμμετέχει μέσα από την φυλακή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ κάνει διαδικτυακή εκπομπή οργανώνοντας τους ναζιστές σε όλη την Ελλάδα.