Του Γιώργου Λυκουρέντζου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Παράπλευρες επιπτώσεις στη σύνθεση του Κοινοβουλίου έχει η μετακόμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, με δεδομένη πλέον την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, πιθανότατα στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, στις αρχές Οκτωβρίου, και την αναπλήρωσή του από τον α’ επιλαχόντα της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών, Θάνο Πλεύρη. 

Ο κ. Πλεύρης πάντως δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος που καλείται να αναπληρώσει βουλευτή ο οποίος παραιτείται την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Αντιθέτως, αποτελεί το τελευταίο μέλος μιας ομάδας δεκατριών ανθρώπων οι οποίοι είδαν τη ζωή τους να αλλάζει και χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές κοιμήθηκαν πολίτες και ξύπνησαν βουλευτές. Ορισμένες από τις ιστορίες μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νικήτα Σιώη, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα μόλις έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2012, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αν και άνεργος. Το μυστήριο για πολλούς λύθηκε την ίδια κιόλας ώρα, καθώς τον κ. Σιώη αναπλήρωσε ο μετέπειτα εκπρόσωπος του κόμματος και φίλος της κόρης του κ. Μιχαλολιάκου, Ουρανίας, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο κ. Σιώης διορίστηκε από τη Χρυσή Αυγή ως μετακλητός υπάλληλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δεύτερη σε σειρά αναπλήρωση, με θλιβερή ωστόσο αφορμή, ήταν αυτή της μετέπειτα υφυπουργού Ζέττας Μακρή, η οποία κάλυψε το κενό του Θανάση Νάκου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

ΒΟΜΒΑ

Στα τέλη του 2013, στη Βουλή έσκασε νέα «βόμβα», με την αναπάντεχη παραίτηση του βουλευτή Καρδίτσας Παύλου Σιούφα. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Σιούφας επικαλέστηκε λόγους υγείας, ενώ τη θέση του κατέλαβε ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του αείμνηστου πρώην υπουργού της Ν.Δ., Θεόδωρου.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι κατά κύματα παραιτήσεις λόγω ευρωεκλογών, ενώ δεν έλειψαν και οι παραιτήσεις βουλευτών που κατέβηκαν στον αυτοδιοικητικό στίβο και, μολονότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν, το έπραξαν. Αλλοι, όπως η Ρένα Δούρου, τα κατάφεραν, άλλοι όμως, όπως ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, έχασαν και τη βουλευτική έδρα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Παραιτησεις

Από τους αυτοδιοικητικούς, η πρώτη που παραιτήθηκε ήταν η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με τη θέση της να καταλαμβάνει η α’ επιλαχούσα του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, Ελένη Αυλωνίτου. Από τη Β’ Αθηνών υπήρξε αναπλήρωση και στη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως προαναφέραμε, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αρης Σπηλιωτόπουλος, παραιτήθηκε από βουλευτής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η τύχη χαμογέλασε στη β’ αναπληρωματική της Ν.Δ., Τάνια Ιακωβίδου, η οποία είδε την έδρα να πέφτει στα χέρια της εντελώς αναπάντεχα. Παρά το γεγονός ότι ήταν β’ αναπληρωματική, η κ. Ιακωβίδου ξύπνησε βουλευτής όταν ο α’ αναπληρωματικός, πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, προτίμησε τη θέση του διευθυντή στα Ελληνικά Πετρέλαια από αυτή του βουλευτή. Αν όμως η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ήταν προαιρετική για τους υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ήταν υποχρεωτική. Μέσω αυτής της οδού, βουλευτές μέσα σε μία νύχτα έγιναν ο Γιώργος Δεικτάκης, α’ αναπληρωματικός της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, ο οποίος αναπλήρωσε τον ευρωβουλευτή πλέον Μανώλη Κεφαλογιάννη, αλλά και ο α’ αναπληρωματικός της Ν.Δ. στη Χίο Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος έλαβε τη θέση του πρώην βουλευτή Κωστή Μουσουρούλη. Ο κ. Μουσουρούλης μάλιστα ήταν και ο μοναδικός από τους εν ενεργεία βουλευτές που δοκίμασε, αλλά δεν τα κατάφερε στις ευρωεκλογές. 

Από εκεί και πέρα, βουλευτής στη θέση του Νότη Μαριά ορκίστηκε ο α’ αναπληρωματικός των ΑΝ.ΕΛ. στο Ηράκλειο Κώστας Δαμαβολίτης, ο οποίος μάλιστα, ως προπονητής kick boxing, ξεχώρισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κοινοβουλευτικής του θητείας, λόγω του παρουσιαστικού του. 

Αυτή που με βάση το παρελθόν δεν περίμενε ποτέ να γίνει βουλευτής ήταν η γ’ αναπληρωματική του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών Φωτεινή Κούβελα. Παρ’ όλα αυτά, η έδρα τής έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού, αφού τρεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών έφυγαν για άλλες πολιτείες. Εκτός από την κ. Δούρου, η οποία είναι η νέα περιφερειάρχης Αττικής, τόσο η Σοφία Σακοράφα όσο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έφυγαν για την Ευρωβουλή, με αποτέλεσμα βουλευτίνες να ορκιστούν τόσο η κ. Κούβελα όσο και η γνωστή από το «Κολοκοτρωνίτσι», ως σεναριογράφος της σειράς, Αννα Χατζησοφιά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αναπλήρωση υπήρξε και στο Επικρατείας, με τη Μάνια Παπαδημητρίου να αναπληρώνει το γηραιότερο πλέον μέλος της Ευρωβουλής, Μανώλη Γλέζο.

Το κέρδος και η αναμονή της ορκωμοσίας

Πέρα από την ενδεκάδα αναπληρώσεων, δύο ακόμα τελούν εν αναμονή για την τοποθέτησή τους και επίσημα στα έδρανα της Βουλής. Ο πρώτος είναι ο α’ αναπληρωματικός της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα, Δημήτρης Μπριάνης, ο οποίος περιμένει την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Σταυρογιάννης θα παραιτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου. Από αυτή τη «σπόντα» μάλιστα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει μία έδρα. Δεύτερος είναι ο Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος αφού… έφτασε τόσες φορές στην πηγή και δεν ήπιε νερό περιμένοντας επί δύο χρόνια κάποια παραίτηση από τους «γαλάζιους» βουλευτές της Α’ Περιφέρειας Αθηνών, τα κατάφερε και θα ορκιστεί τελικά βουλευτής στη θέση του νέου επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στις αρχές Οκτωβρίου.