Του Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα πρώτα ονόματα των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων, που θα τοποθετηθούν στον κρατικό μηχανισμό, «κλείδωσαν», μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στο κράτος και να αντικαταστήσει στελέχη που ο τομέας ευθύνης τους καταγράφει μεγάλες αποκλίσεις και καθυστερήσεις σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής μέσω του προγράμματος «ΔΗΛΟΣ» και γνωρίζει ακριβώς πού πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση. Στην κλειστή σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι πρώτες τοποθετήσεις, σε θέσεις όμως για τις οποίες υπάρχει συναντίληψη με τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ όσον αφορά τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα παραμείνουν τελικά στα πόστα τους. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγές των επικεφαλής οργανισμών και ΔΕΚΟ που ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ., εκτός βέβαια και αν δώσουν οι ίδιοι τις παραιτήσεις τους», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου. Προφανώς, η παραπάνω απόφαση έχει να κάνει με τον γενικότερο σχεδιασμό για την Προεδρική εκλογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Βέβαια, προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Ζωντανού, και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, για να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία.
Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει μεγάλες αντιστάσεις για μια σειρά από στελέχη που θέλει να αντικαταστήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται είτε για πρόσωπα που έχουν μείνει στα πόστα τους από την εποχή του open.gov του Γιώργου Παπανδρέου είτε για στελέχη που φαίνεται πως δεν αποδίδουν, ακολουθώντας δική τους ατζέντα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει, όμως, πολύ καλά πως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χάσει θέσεις στην κρατική μηχανή, ενώ τον βολεύει να πάνε ακόμα πιο πίσω οι αλλαγές, αφού έχει μπροστά του και το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Για ακόμη μία φορά, όμως, η κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη, αφού η τελική λίστα με τα στελέχη που θα τοποθετηθούν περιλαμβάνει πρώην βουλευτές, αποτυχόντες πολιτευτές, κομματικά στελέχη, συνεργάτες υπουργών, υφυπουργών, καθώς και «φίλους» πολιτικών γραφείων.

ΝΕΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος βουλευτής στην Αρκαδία ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Η θέση του όμως στην 1η ΔΥΠΕ δεν έμεινε ορφανή παρά μόνο για λίγα 24ωρα, αφού την Τετάρτη διορίστηκε ο πρώην διευθυντής του Ανδρέα Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, Σταύρος Πεντέας, ο οποίος μάλιστα ήταν επικεφαλής στο συγκεκριμένο πόστο και επί Αβραμόπουλου. Πάντως, για την ίδια θέση είχε συζητηθεί και το όνομα του διευθυντή του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, Γιάννη Κοντού. Στην 2η ΔΥΠΕ, που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου, διορίστηκε επίσης την Τετάρτη ο Θανάσης Παπαρούπας. Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, θέλει να «τρέξει» τον Ιατρικό Τουρισμό και στις προθέσεις του είναι η δημιουργία μιας Διεύθυνσης ή ακόμα και μιας Ειδικής Γραμματείας, σε συνεργασία πάντα με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού. Για τη συγκεκριμένη θέση προωθείται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χάρης Δαμάσκος.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές. Ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Γιώργος Γιαννούσης, θα αποχωρήσει. Για τη θέση του προαλείφεται ο πρώην ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης επί Δημήτρη Σιούφα και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Ο ίδιος στην αρχή της κυβέρνησης Σαμαρά είχε τοποθετηθεί στη Γραμματεία Βιομηχανίας, αλλά παραιτήθηκε, όπως και ο Γιώργος Μέργος από το υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της άσκησης δίωξης σε όλο το Δ.Σ. της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., όπου συμμετείχαν και οι δύο. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και πρώην διευθυντής Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή, Πάτροκλος Γεωργιάδης, «κλείδωσε» για τη θέση του Σεραφείμ Τσόκα στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είχε παραιτηθεί προκειμένου να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κρήτης.

Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπου οι πληροφορίες επιμένουν πως θα αποχωρήσει ο πρώην ΟΝΝΕΔίτης Γιώργος Στεργίου, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει και τις αρμοδιότητες του Σπύρου Ευσταθόπουλου στη Γραμματεία Βιομηχανίας, μετά την παραίτησή του. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σπύρος Κομνηνός, που είναι ξεχασμένος από το 2009, είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο, όπως και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Πέτρος Σελέκος, αλλά το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση τουλάχιστον διαφωνεί.

Τα επόμενα 24ωρα, πάντως, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση του πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη ως επικεφαλής στον Συνήγορο του Πολίτη. Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό, αλλά μέχρι τώρα «κολλούσε» για διάφορους λόγους.

«Τράμπες» και καραμπόλες σε υπουργεία

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη θέση του Πάτροκλου Γεωργιάδη μπορεί να πάει ο Σεραφείμ Τσόκας, αν και για την ίδια θέση φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ο «γαλάζιος» πολιτευτής Αγγελος Τσιγκρής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο ίσως δημιουργηθεί μια νέα υπερ-Γραμματεία. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, μπορεί να συμπαρασύρει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και αδερφό του πρώην «γαλάζιου» υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου, Θανάση, τον οποίο, πάντως, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Αγγελος Τσιγκρής, αν τελικά δεν διοριστεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τότε θα προωθηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνου Σανδάμη. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τον Αχαιό καθηγητή Εγκληματολογίας, αλλά αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές δεν θα πολιτευθεί.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον «πράσινο» γενικό γραμματέα, Μίλτο Κορασίδη, να αποχωρεί. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου και πολιτικός φίλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που μάλιστα δέχθηκε και πρόταση να τον ακολουθήσει στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Ιατρίδης, έχει το προβάδισμα. Πάντως, για τη συγκεκριμένη θέση ενδιαφέρον δείχνει και ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος πρώην αντινομάρχης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιάννης Μπίκος, που ανήκε και στον κύκλο της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο υπουργείο Παιδείας ο πρώην βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης, μέσα στην εβδομάδα τοποθετήθηκε στη Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης.

Ο πρώην βουλευτής είχε ακολουθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο στη ΡΙΚΣΣΥ, που μετέπειτα έγινε Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, και μάλιστα είχε αναλάβει και καθήκοντα διευθυντή στον πολιτικό φορέα που είχε δημιουργήσει ο σημερινός υπουργός Παιδείας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί ζήτημα, αφού η συγκεκριμένη Γραμματεία θα συγχωνευθεί με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, όπου επικεφαλής είναι ο πρώην ΟΝΝΕΔίτης και πολιτικός φίλος του Ανδρέα Παπαμιμίκου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.


Αυτοί που θα κυνηγήσουν τον σταυρό

Οι γενικοί γραμματείς που θα πολιτευθούν θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή 18 μήνες πριν ολοκληρωθεί η 4ετία της κυβέρνησης. Πρώτος-πρώτος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που θα κατέβει στη Β’ Θεσσαλονίκης. Ο γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, θα ξανακατέβει στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως και ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκκορης. Ο γραμματέας Τεχνολογιών του υπ. Παιδείας, Χρήστος Βασιλάκος, θα πολιτευθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Ο γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, όλα δείχνουν πως θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στη Λακωνία, ενώ ο γραμματέας Επικοινωνίας και υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα στις τελευταίες εκλογές, Ανδρέας Κατσανιώτης, ανακοίνωσε ήδη στα τοπικά στελέχη την πρόθεσή του να κατέβει στην Αχαΐα. Πάντως, και ο έτερος γραμματέας Μέσων Επικοινωνίας, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, θα πολιτευθεί στη Β’ Αθήνας. Από το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και γενική γραμματέας σήμερα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ο γιος του πρώην βουλευτή Λασιθίου, Φοίβου Ιωαννίδη, και γραμματέας στο Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι αν η κυβέρνηση θα ζητήσει τελικά νωρίτερα τις παραιτήσεις τους, για να πραγματοποιηθούν συνολικά οι αλλαγές που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Το δύσκολο σταυρόλεξο των Οργανισμών

Συζήτηση έχει γίνει για τους επικεφαλής των Οργανισμών. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, είναι μεταξύ αυτών που θα αντικατασταθούν. Πάντως, σύμφωνα με πηγές μας, το ΠΑΣΟΚ, για να συναινέσει στην απομάκρυνση του πρώην βουλευτή και γενικού διευθυντή του κόμματος, ζητάει να μετακινηθεί στον ΕΟΠΥΥ ή στη θέση του Παναγιώτη Κόκκορη, ως γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στον ΕΟΠΥΥ διοικητής σήμερα είναι ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί Καραμανλή και πρώην διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός. Μάλιστα, όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απομάκρυνση του σημερινού επικεφαλής του Οργανισμού, κάτι που φαίνεται και από την απόφαση για τρίμηνη παράταση της θητείας του σημερινού Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, και όχι για ανανέωση. Στην περίπτωση που αποχωρήσει τελικά ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ και στενός φίλος του πρωθυπουργού, Κώστας Παπαθανασίου, θα αναλάβει επικεφαλής.

Ζήτημα υπάρχει, όμως, με την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, ’ννα Δελαπόρτα, αφού το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει την αντικατάστασή της.
Στον ΟΓΑ ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και διοικητής του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης, τελικά παραμένει στη θέση του και η μόνη αλλαγή έχει να κάνει με τον υποδιοικητή. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, Μιχάλης Τζελέπης, ήταν μέχρι πρότινος υποδιοικητής του Οργανισμού και τον διάδοχό του θα τον επιλέξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για τον απερχόμενο δήμαρχο Γλυφάδας, Κώστα Κόκκορη.

Οι τυχεροί της ΔΗΜ.ΑΡ. που παραμένουν

Μια σειρά από στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής, παρ’ όλο που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες, και, όπως αποφασίστηκε, τελικά θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΤΑ., Κώστας Μελαχροινός, συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, όπως και ο γεωπόνος Γιάννης Τσάλτας στον ΕΦΕΤ. Ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΜ.ΑΡ. στη Χίο, Γιώργος Θεοτοκάς, θα παραμείνει στο ΝΑΤ και ο Γιώργος Θεοφύλακτος στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας, φαίνεται πως συνεχίζει, όπως και ο Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου ως πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Στο πόστο τους βρίσκονται ακόμα η Ελένη Αλμπάνη, υποδιοικήτρια της 6ης ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Αννα Τριχοπούλου, υποδιοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης. Πάντως, η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει πολλά στελέχη σε ΔΕΚΟ και Δ.Σ. μεγάλων Οργανισμών, όπως η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Ουρανία Αικατερινάρη, κόρη της βουλευτού του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, Ασημίνας Ξηροτύρη, που μάλιστα βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2010, και ο Αρης Καλλιπολίτης, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ από την πρώτη μέρα της τότε τρικομματικής κυβέρνησης.