Οι πολλές συναναστροφές του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο ως ηγέτη θαυμάζει περισσότερο από όλους τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι τον έχουν εμπνεύσει και σε επίπεδο στρατηγικής, καθώς αυτά που είπε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, στη συνέντευξη που έδωσε στη Σία Κοσιώνη, θύμισαν εποχές 1996.

Όταν ο Σημίτης είχε κατηγορηθεί στο συνέδριο του κόμματος πως χρησιμοποιεί «εκβιαστικά διλήμματα» για να εδραιώσει την παντοδυναμία του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και στο κόμμα. «Εφόσον δεν εκλεγώ πρόεδρος, θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Σημίτης στο συνέδριο του κόμματος, αμέσως μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και με αντίπαλο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο ίδιος στην κριτική ότι θέτει «εκβιαστικά διλήμματα» απαντούσε πως «χρειάζονται καθαρές λύσεις».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν χθες και ο Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «εφόσον δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες, τότε θα μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Το θέμα είναι πως όταν τα εκβιαστικά διλήμματα της ιστορίας επαναλαμβάνονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φάρσα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3