Του Θανάση Φουσκίδη- Εφημερίδα Παραπολιτικά 

Ενα παρασκηνιακό και εξαντλητικό power game παίζεται εδώ και λίγους μήνες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Mαξίμου, με φόντο την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Πρωταγωνιστές, δύο από τους πλέον στενούς και διαχρονικούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, Γιώργος Μουρούτης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. 

Ολα ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον Ιούνιο, όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει παράλληλα με την ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου σε αναδιάταξη αρμοδιοτήτων και στους κόλπους του στενού του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, ο Γιώργος Μουρούτης συνέχισε να έχει υπό την επίβλεψή του αυστηρά το κομμάτι της επικοινωνίας που αφορά τη δράση του πρωθυπουργού και ό,τι κινείται πέριξ αυτού. Ωστόσο, ο ακτιβιστής του «σαμαρισμού» είδε να μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση που αφορά την εκπροσώπηση της συγκυβέρνησης. Ο λόγος όχι τόσο βεβαίως για τη Σοφία Βούλτεψη, που αντικατέστησε τον Σίμο Κεδίκογλου στο εν λόγω πόστο, όσο για την τοποθέτηση τοποτηρητή στις σχετικές διαδικασίες. Βλέπετε, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, o πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει στο επικοινωνιακό παιχνίδι τον Δημήτρη Σταμάτη, απόφαση που βασίστηκε σε δύο κεντρικούς άξονες.

Αφενός στην πανθομολογούμενη ανάγκη αρτιότερου συντονισμού της κυβερνητικής επικοινωνίας (δεδομένου ότι ως υπουργός Επικρατείας ο κ. Σταμάτης έχει συνολική εικόνα για τις παραμέτρους του έργου της συγκυβέρνησης) και αφετέρου στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αποφυγή της διγλωσσίας που χαρακτήριζε σε αρκετές περιπτώσεις τους δύο κυβερνητικούς εταίρους το τελευταίο διάστημα. «Ο Σταμάτης είναι το πρόσωπο για όλες τις δύσκολες αποστολές. Ως εκ τούτου, ήταν βέβαιο πως εν μέσω αυτής της κομβικής συγκυρίας θα εμπλεκόταν και στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς είναι ο μοναδικός που μιλάει άνετα με όλους. Εκτός φυσικά της εμπιστοσύνης του Σαμαρά, τα λέει καλά και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τους βουλευτές της Ν.Δ., πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για διατάξεις που έρχονται το επόμενο διάστημα», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τακτικός συνομιλητής του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου υπουργού Επικρατείας. 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Με βάση τα παραπάνω, ο τελευταίος έχει συνθέσει ένα αχώριστο πολιτικό δίδυμο με την κ. Βούλτεψη, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί του για τα σημαντικά μέτωπα που προκύπτουν στον τομέα της επικοινωνιακής στρατηγικής. «Συζητούν καθημερινά, ώστε να καθορίζεται η τακτική, με τον Σταμάτη να μεταφέρει ουσιαστικά τις σκέψεις του πρωθυπουργού», επισημαίνουν κύκλοι γύρω από την πρωθυπουργική αυλή.

Είναι χαρακτηριστικό πως, πέραν της «επικοινωνιακής καθημερινότητας», οι δυο τους αναλύουν και τα μεγαλύτερα «projects» που έρχονται, όπως τα ταξίδια του πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τους δανειστές στο Παρίσι και για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και η ΔΕΘ. Αυτή η προσέγγιση Βούλτεψη-Σταμάτη, καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός του περιεχομένου της συνεργασίας του φαίνεται πως δεν έχουν γίνει δεκτοί με την ίδια θέρμη από το σύνολο των παροικούντων το σύστημα Σαμαρά, αλλά και ευρύτερα από το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. Ηδη, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν φτάσει στ’ αυτιά του πρωθυπουργού παράπονα για το modus operandi που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ δεν λείπουν και αρνητικά -επί προσωπικού- δημοσιεύματα τόσο για τον υπουργό Επικρατείας όσο και για την κυβερνητική εκπρόσωπο.

ενστασεισ. Την ίδια στιγμή, δεν είναι μυστικό πως τις περισσότερες ενστάσεις για τη νέα πραγματικότητα διατυπώνουν κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Μουρούτη και το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου, το οποίο είδε αίφνης να μειώνεται σημαντικά η παρεμβατικότητά του σε ζητήματα που αφορούν την προώθηση του κυβερνητικού έργου και τη διαχείριση των όποιων δυσάρεστων εξελίξεων στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης (κορυφαίο πρόσφατο παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, με τους γενικότερους χειρισμούς να γίνονται αντικείμενο έντονης κριτικής από τους εν λόγω κύκλους).

Οπως γίνεται αντιληπτό, όλη αυτή η «μουρμούρα» κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δυσαρέσκεια και αμφισβητήσεις για πρωτοβουλίες και διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού μέσα από το ίδιο του το περιβάλλον», λέγεται μεταξύ άλλων.

Οι ομοιότητες με τον Κεδίκογλου

Κάποιοι, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σπεύδουν να υπενθυμίσουν και να βρουν ομοιότητες και διαφορές με τη σιωπηλή κόντρα που όλοι γνώριζαν, αλλά για την οποία κανείς δεν μιλούσε, στη Νέα Δημοκρατία (μέχρι που είδαν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχα ρεπορτάζ και ο Γ. Μουρούτης απασφάλισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μεταξύ του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου και του προκατόχου της κ. Βούλτεψη, Σίμου Κεδίκογλου. «Αν δει κανείς τις διαρροές σχετικά με λάθη ή παραλείψεις του Σίμου, θα διαπιστώσει εύκολα πως μοιάζουν πολύ με τις πρόσφατες σχετικά με Σταμάτη και Βούλτεψη. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι φορείς αυτών των αρνητικών σχολίων είχαν παραδοσιακά καλές σχέσεις με ορισμένους από τους ανθρώπους του Σαμαρά. Πιο ενδεικτικό παράδειγμα από το antinews δεν υπάρχει», υπογραμμίζει με νόημα πρόσωπο μυημένο εδώ και χρόνια στα μυστικά των σημερινών ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ηρώδου Αττικού κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένει την εκτόνωση της κατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεται να αναλάβει σύντομα μέτρα, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί τη χρονική περίοδο που διανύουμε είναι οι προσωπικές διαφορές ανάμεσα σε συνεργάτες του, οι οποίοι, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, θα ήταν δυνατό να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επιρροή όσον αφορά τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων στο μέτωπο της επικοινωνιακής πολιτικής.