’μεση χαρακτηρίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, την ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστου εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της υποδομής του ΤΕΤRA, που είχε αναπτυχθεί ενόψει της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Ο κ. Κικίλιας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο για το σύστημα TETRA, έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές της ΝΔ.

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές με στόχο να ενημερωθεί η Βουλή αν ευσταθεί δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διαπιστώνει ότι από τους 21.000 πομποδέκτες TETRA που διαθέτει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, χρησιμοποιούνται μόνο οι 7.000.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι και αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πώς θα προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και πώς θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η χρήση του συστήματος προσφέρεται μόνο για την Αττική, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα χρησιμοποιείται το αναλογικό σύστημα.

Η προμήθεια και η παροχή υπηρεσιών του TETRA

Στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θυμίζει ότι στο πλαίσιο της σύμβασης του 2003 με την εταιρεία SAIC, το Ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε 21.000 τερματικά (φορητά και οχημάτων) έναντι ποσού 32.000.000 ευρώ, για τη 10ετή κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών όλων των φορέων. Επίσης υπήρξε συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών δεκαετούς διάρκειας (1.8.2004 έως 31.7.2014) έναντι συνολικού τιμήματος 82.194.510 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, το οποίο καταβάλλεται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως σημειώνει, ο κ. Κικίλιας, «μετά το πέρας της δεκαετούς χρήσης του εν λόγω δικτύου- ιδιοκτησίας της εταιρείας Siemens- η υφιστάμενη σύμβαση παρέχει δύο επιλογές, ήτοι επέκταση κατά πέντε έτη των υφιστάμενων υπηρεσιών δικτύου TETRA (δικαίωμα προαίρεσης) και μεταβίβαση κυριότητας της υποδομής TETRA στο Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα».

Οι βουλευτές ενημερώνονται ότι οι τιμές και οι ειδικότεροι όροι των ανωτέρω επιλογών, θα προκύψουν κατόπιν διαπραγματεύσεων των δύο μερών και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας- αναλογικό σύστημα

Ωστόσο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «ανεξάρτητα της έκβασης των διαπραγματεύσεων, προκύπτει άμεση ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστου εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας των Υπηρεσιών του Σώματος, ως αποκλειστικού φορέα εμπέδωσης τάξης και ασφάλειας στη χώρα. Για τον σκοπό αυτόν, προκειμένου εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης- επισκευής- αναβάθμισης του αναλογικού δικτύου στην Αττική ώστε σε περίπτωση λειτουργίας του να καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες».

Η ανάκριση

Στην ερώτηση των βουλευτών για τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, ο υπουργός αναφέρει ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, η οποία διεξάγεται χωρίς δημοσιότητα, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και η αρχή της μυστικότητας.

Μετά το πέρας αυτής και την ενημέρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, θα ακολουθηθεί, στο μέτρο που θα παραστεί ανάγκη, η προβλεπόμενη, από τη νομοθεσία, διοικητική διαδικασία.

«Κύριο μέλημα του υπουργείου μας και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος, η εξυπηρέτηση των αναγκών του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού ασφάλειας της χώρας και η διαφάνεια στο πλαίσιο συνεπούς εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Θεόδωρος Σολδάτος, Κώστας Τζαβάρας, Παύλος Βογιατζής, Γιώργος Κοντογιάννης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Χρήστος Κέλλας, ’ννα Μάνη Παπαδημητρίου, Γεωργία Μπατσαρά, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Χρίστος Δήμας, ’ννα Καραμανλή, Μαρία Αντωνίου, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Παναγιώτα Ιακωβίδου.