Αυγερινοπούλου: "Να αξιοποιήσουμε τη Νεολαία υπέρ της Δημοκρατίας"
’ρθρο της βουλευτίνας Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας
Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας» η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ενώσεως για τα Ηνωμένα Έθνη, με άρθρο της επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης της δύναμης της Νεολαίας υπέρ της Δημοκρατίας και τη δύναμη της Δημοκρατίας υπέρ της Νεολαίας.
Το άρθρο της κυρίας Αυγερινοπούλου έχει ως εξής:
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη της νεολαίας στις επίσημες πολιτικές τους για χάρη της ουσιαστικής δημοκρατίας, λέει η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU). Όσο οι νέοι, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν συμμετέχουν η δημοκρατία δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Η δημοκρατία από την άλλη πλευρά επιτάσσει τη δόμηση των πολιτικών θεσμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνουν τη συμμετοχή στα κοινά και τη διακυβέρνηση, όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και των νέων, αλλά και να εγγυάται τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το μέλλον τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία καθιερώθηκε το 1997να γιορτάζεται από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση κάθε 15 Σεπτέμβρη, είναι φέτος αφιερωμένη στους νέους. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση προτρέπει τα κράτη στην ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών και τις κοινωνίες στην υιοθέτηση αλλαγών στη νοοτροπία, με σκοπό η απογοητευμένη και αποστασιοποιημένη νεολαία σε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και να συμμετάσχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Οι νέοι μεταξύ 15-25 ετών αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά πρόσφατη έρευνα της Διακοινουβουλευτικής Ένωσης έδειξε ότι οι βουλευτές κάτω των 30 ετών αντιπροσώπευαν λιγότερο από 2% των βουλευτών διεθνώς. Για τους βουλευτές μεταξύ 20 και 40 ετών το ποσοστό είναι μόλις 12%.
Η προσέλευση ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας στις εκλογές σε όλες τις περιοχές του κόσμου είναι ανησυχητική, αφού είτε είναι σε σοβαρή ύφεση εδώ και πολλά χρόνια ή χαμηλή. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι παγκόσμια βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης της γνώμης τους, όπως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Είναι δε σταθερά στην πρώτη γραμμή των πολλών πρόσφατων μαζικών κινημάτων για τη δημοκρατία και τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην Αραβική ’νοιξη.
Παρ 'όλα αυτά, η ανάγκη για παραμονή των νέων στην πολιτική σκηνή και για συντονισμένη δράση, ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά στην πολιτική δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική.
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά να ληφθούν μια σειρά από ενέργειες για να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Αυτό περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση της ελάχιστης ηλικίας στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, στη θέσπιση ποσοστώσεων για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των νέων και την επένδυση στην πολιτική εκπαίδευση και την αγωγή του πολίτη στα σχολεία. Τα πολιτικά κόμματα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Προσέγγιση της νεολαίας, ποσοστώσεις για νεαρούς υποψηφίους και πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν στους νέους ότι θα έχουν λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός των πολιτικών κομμάτων είναι ορισμένες προτάσεις.
Ως μέρος των προσπαθειών της, η Διακοινοβουλευτική Ένωση δημιούργησε το 2013 το Φόρουμ των Νέων Βουλευτών, με συμμετοχή βουλευτών από τα 164 κράτη μέλη του Οργανισμού. Στόχος, η παγίωση της συμμετοχής των νέων σε θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση οργανώνει επίσης το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Βουλευτών στις 10-11 Οκτωβρίου 2014 στη Γενεύη, με σκοπό να βρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την τόνωση της εμπλοκής και της συμμετοχής των νέων στην πολιτική. Η πολιτική είναι ο τρόπος σχεδιασμού και αποφάσεων της ζωής και του μέλλοντός μας. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε!»