Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται... βιβλίο!
Η Ναόμι Κλάιν γράφει "ύμνους" για τον Έλληνα πολιτικό στο νέο της βιβλίο
Αποσπάσματα από τη συνάντηση της Ναόμι Κλάιν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα καθώς και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει το νέο βιβλίο της γνωστής συγγραφέα, υπό τον τίτλο «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate».
Η ίδια, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ως μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε μια Ευρώπη ρημαγμένη από τη λιτότητα», ενώ ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει στη συγγραφέα πως : «Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας», προσθέτοντας ότι «εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή».
Η παραπάνω αναφορά μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο της Ν. Κλάιν, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό The Nation, το οποίο δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την Πέμπτη.
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. ΕΣΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ;»
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη συνάντηση που είχε η συγγραφέας με τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα τον Μάιο του 2013 και στη συζήτησή τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
«Έναν περίπου χρόνο πριν, δειπνούσα με μερικούς νέους φίλους στην Αθήνα. Την επομένη το πρωί, είχα προγραμματισμένη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε μια Ευρώπη ρημαγμένη από τη λιτότητα», αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, όπως σημειώνεται στο περιοδικό, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «ζήτησα από την ομήγυρη ιδέες για ερωτήσεις που θα μπορούσα να θέσω στον νέο πολιτικό. Ένας από αυτούς πρότεινε: "Η ιστορία σου χτύπησε την πόρτα. Εσύ απάντησες;"».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Η Κλάιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνει στο βιβλίο της: «Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Τσίπρα, διενεργούσε έναν έξοχο αγώνα κατά της λιτότητας. Παρ' όλα αυτά, δυσκολεύονταν να διαμορφώσει μια δική του θετική οικονομική προοπτική. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι το κόμμα του δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση της κυβερνητικής συμμαχίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια απειλή για τις ωραίες θάλασσες της Ελλάδας και για το κλίμα συνολικά. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το εγχείρημα πρέπει να δοθούν για την κάλυψη των συντάξεων και όχι για να αποπληρωθούν οι πιστωτές της χώρας. Με άλλα λόγια, το κόμμα δεν παρείχε μια εναλλακτική λύση στην εξόρυξη, αλλά απλά διέθετε πιο δίκαια σχέδια για την αναδιανομή των πόρων, κάτι ανάλογο με τις περισσότερες αριστερές κυβερνήσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».
Τέλος, όπως τονίζεται, η Καναδή συγγραφέας διατυπώνει την άποψη ότι «η έρευνα που έχω κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με έχει πείσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ιστορικό άνοιγμα για την προοδευτική μεταμόρφωση» και «έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν δραματικά τη ζωή, να κλείσουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό καλών θέσεων εργασίας», καθώς και για «την προώθηση της δημοκρατίας για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος».