Των Δημήτρη Κουνιά - Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Έντονο προβληματισμό και κινητικότητα έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα κρούσματα εσωστρέφειας στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οσο η Ν.Δ. δεν ανατρέπει το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο ζώνουν τα φίδια τους βουλευτές της, οι οποίοι βλέπουν ότι στενεύουν τα περιθώρια εξασφάλισης ακόμη μίας θητείας στο Κοινοβούλιο. «Το πράγμα πάει να ξεφύγει», ομολογούν ακόμη και οι πλέον πιστοί στο σύστημα Αντώνη Σαμαρά. Φαντάσματα του παρελθόντος, όπως οι εσωκομματικές φατρίες, παρεούλες με μυστικά δείπνα, σύσταση ομάδων υπό κορυφαίους υπουργούς, που προσπαθούν να βρεθούν σε θέση ισχύος, αλλά και γκρίνιες για την επικοινωνιακή στρατηγική έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ως εκ τούτου, η πρωθυπουργική αυλή έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση διατήρησης της συνοχής της Κ.Ο., αφού το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της για αλλαγή του πολιτικού κλίματος με το ζήτημα του χρέους, αλλά και την επίτευξη των απαραίτητων συγκλίσεων για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια. Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος εγκαινιάζει νέο κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με τους βουλευτές του κόμματός του. Στόχος, να αποφευχθούν νέα φαινόμενα τύπου ΕΝΦΙΑ, καθώς και να ανυψωθεί το ηθικό των «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών στελεχών, οι οποίοι δείχνουν σημάδια ηττοπάθειας.
Ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, την μπαγκέτα των σχετικών διεργασιών κρατά, κατόπιν εντολής του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους «επικίνδυνους» και όχι μόνο βουλευτές, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.

Διοργανώνονται δείπνα και προγραμματισμένες καθημερινές συναντήσεις σε επίπεδο βουλευτών και  πρώην υπουργών 


Ποιοι τρώνε με ποιους, τι λένε και πώς αντιδρά το Μαξίμου

Η επιχείρηση «Συνοχή» κάθε άλλο παρά εύκολη φαντάζει, καθώς τα μυστικά γεύματα μεταξύ βουλευτών και οι πολύπλοκες εσωτερικές ζυμώσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα που διατυπώνεται δυναμικά για συνεδρίαση της Κ.Ο., με το Μαξίμου να το απορρίπτει. Αλλωστε, η αγωνία και οι σκέψεις των βουλευτών μεταφέρονται και στις συχνές συναντήσεις που έχει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με βουλευτές της Ν.Δ., τους οποίους συναντά είτε στο γραφείο του, επί της Παναγή Κυριακού, είτε σε ταβέρνες και εστιατόρια, όπου συχνάζουν πλέον ανά ομάδες αρκετά μέλη της Κ.Ο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προ ημερών διοργανώθηκαν δύο δείπνα, το πρώτο με τη συμμετοχή των βουλευτών Διον. Σταμενίτη, Γ. Καράμπελα, Γ. Κεφαλογιάννη, Απ. Βεσυρόπουλου και Γ. Γεωργαντά και το δεύτερο με τους Μ. Ταμήλο, Κ. Σκρέκα, Χρ. Κέλλα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά και σε επίπεδο πρώην υπουργών, όπως συνέβη στις αρχές του καλοκαιριού στο εστιατόριο «Διόνυσος» στο Θησείο, με τους Κων. Αρβανιτόπουλο, Π. Παναγιωτόπουλο, Ζ. Μακρή και Κ. Γκιουλέκα.
Οι ομαδοποιήσεις αυτές διαπιστώνονται και στις επερωτήσεις που κατατίθενται σε υπουργούς της κυβέρνησης και αποτελούν την έκφραση δυσαρέσκειας για κυβερνητικές πολιτικές. Πρόσφατα, με παρέμβασή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 20 βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν τον συμψηφισμό των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των ενστόλων προς το Δημόσιο με τα αναδρομικά του ΣτΕ. Αλλοι 29 κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που χρωστούν στον οργανισμό, καθώς και των ασφαλισμένων επαγγελματιών και αγροτών του ΟΓΑ που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, ενώ άλλοι 33 «γαλάζιοι» ζήτησαν μείωση του φόρου πετρελαίου. Στην κατεύθυνση αυτή, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναπτύσσουν κινητικότητα στο εσωκομματικό τοπίο, λειτουργώντας πολλές φορές «πυροσβεστικά» και κατευναστικά, κάτι όμως που συμβάλλει στη διαμόρφωση ισχυρών και διαφορετικών «πόλων». Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος συνομιλεί με το σύνολο των μελών της Κ.Ο., έχοντας όμως προνομιακές σχέσεις με την ομάδα των «νεολοχαγών», που αποτελείται μεταξύ άλλων από τους Μ. Σενετάκη, Απ. Βεσυρόπουλο, Γ. Κεφαλογιάννη, Χρ. Δήμα, Κ. Κατσαφάδο, Δ. Αυγερινοπούλου, Φ. Αραμπατζή, Ευθ. Καρανάσιο, Α. Μάνη, Δ. Χριστογιάννη και Κ. Σκρέκα. Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συνομιλεί τακτικά με τον κουμπάρο του, Γ. Βλαχογιάννη, και τους Χρ. Κέλλα, Αννα Ασημακοπούλου, ενώ συνεχίζει να έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, επίσης έχει τακτικούς συνομιλητές, τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Βλάχο και Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταλλάσσει απόψεις κυρίως με βουλευτές της γενιάς του, όπως τους Χρ. Δήμα, Κ. Καραγκούνη και Μ. Σενετάκη. Επίσης, διατηρεί άριστες επαφές με τους υπουργούς Β. Κικίλια και Ο. Κεφαλογιάννη.
Ζυμώσεις με βουλευτές της Ν.Δ. πραγματοποιεί και ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τους Ε. Μακρή, Α. Μαρίνο, Κ. Κλειτσιώτη και Κ. Κόλλια, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος διατηρεί ισχυρή επιρροή στο κομματικό στελεχικό δυναμικό. Συζητήσεις εντός των χώρων του Κοινοβουλίου πραγματοποιεί και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί τακτικές επαφές κυρίως με τους Λ. Αυγενάκη, Γ. Κοντογιάννη, Κ. Τζαβάρα, Φ. Πιπιλή, Χρ. Μαρκογιαννάκη και Α. Ψυχάρη.
Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Κ. Χατζηδάκης τα λέει συχνά με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Πλακιωτάκη και τον επίσης υφυπουργό Γ. Στύλιο, ενώ με μια μεγάλη ομάδα βουλευτών συνομιλεί και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Οι "καραμανλικοί" γευματίζουν συχνά, πολλές φορές με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Διακριτή ομάδα εντός της Ν.Δ. είναι αυτή των καραμανλικών, τα «μέλη» της οποίας όχι μόνο γευματίζουν συχνά, πολλές φορές με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συζητώντας τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και το κόμμα, αλλά και εκφράζουν εντός της Βουλής τη διαφωνία τους για αρκετά μέτρα οικονομικής πολιτικής. Σε αυτούς ανήκουν οι Π. Παυλόπουλος, Γ. Βλάχος, Δ. Τζαμτζής (ο οποίος μαζί με τον Μ. Χαρακόπουλο θεωρούνται ως επικεφαλής της ομάδας των «γαλάζιων» αγροτών που συχνά-πυκνά παρεμβαίνουν για να διορθώσουν σχετικές διατάξεις), Α. Λυκουρέντζος, Ευρ. Στυλιανίδης, Α. Κουτσούμπας, Α. Μαρίνος, Τ. Κοψαχείλης, Σ. Αναστασιάδης και Ασ. Σκόνδρα.

Αρμοδιότητες υψηλού ελέγχου της επικοινωνίας της κυβέρνησης ανέλαβε ο Δημήτρης Σταμάτης


Mεγάλος ασθενής το επικοινωνιακό

Λάδι στη φωτιά της επικοινωνιακής διελκυστίνδας που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι στα άδυτα της πρωθυπουργικής αυλής (και την οποία έχουν περιγράψει αναλυτικά τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ») ρίχνει η έντονη κριτική των βουλευτών της Ν.Δ. για τις κεντρικές επιλογές στο συγκεκριμένο μέτωπο. «Ο Τσίπρας φτιάχνει ευρωπαϊκό προφίλ κι εμείς ακόμη διαφημίζουμε τις αοριστίες της Μέρκελ και των υπόλοιπων εταίρων. Πρέπει να βγάλουμε ακόμη πιο δυναμικό πρόσωπο προς τα έξω και να καταδείξουμε ότι πια διεκδικούμε εμπράκτως διευκολύνσεις από την τρόικα, αφού ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες», τονίζουν «γαλάζιοι» βουλευτές στις συζητήσεις τους με τους παράγοντες του Μαξίμου και της Συγγρού. Τα περισσότερα πυρά στρέφονται κατά του διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου, Γιώργου Μουρούτη, τόσο για τη γενικότερη τακτική που ακολουθείται όσο και για τις επιλογές των προσώπων που βγαίνουν στα media για να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο. «Ακόμη κι αυτοί που είναι αποτελεσματικοί εξαντλούν το κεφάλαιό τους, αφού έχουν μόνιμο στασίδι στα παράθυρα», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός. Αλλωστε, τα σχετικά μηνύματα είχαν φθάσει εδώ και καιρό στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε σε αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας στον Δημήτρη Σταμάτη αρμοδιότητες «υψηλού» ελέγχου της επικοινωνίας της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Επικρατείας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, γεγονός που οδήγησε τον Γιώργο Μουρούτη να κάνει διαρροές σε περιθωριακά μέσα του Διαδικτύου και σε εφημερίδες εναντίον του νέου επικοινωνιακού διδύμου της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και ιδιαίτερα κακό κλίμα στην Ηρώδου Αττικού. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μια σημαντική μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. θα επιμείνει στις αιτιάσεις της για το επικοινωνιακό κομμάτι και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών διαμηνύουν πως σκοπεύουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο. Κι όχι μόνο στον κ. Σταμάτη, αλλά πιθανώς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Οι προσκλήσεις του Σαμαρά και οι αρνήσεις βουλευτών

Πύργο της Βαβέλ θύμισε για μία ακόμα φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με βουλευτές του κόμματος το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή. Το άνευ προηγουμένου φαινόμενο με μόλις καμιά δεκαριά βουλευτές, καθισμένους ακόμα και στα μπράτσα των καναπέδων, είναι ενδεικτικό της εικόνας που εκπέμπει η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας έχει φτάσει σε τόσο οριακό σημείο, ώστε περίπου 30 βουλευτές της να αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η άρνηση αυτή να παρευρεθούν στη συνάντηση, θεωρώντας ότι η ηγεσία της Κ.Ο. οργανώνει σουαρέ για «τσάι και συμπάθεια», είχε ως αποτέλεσμα μια οξύτατη κρίση. Ο γραμματέας της Κ.Ο., Θανάσης Μπούρας, μάλιστα απείλησε με παραίτηση όταν το Μαξίμου τού ζήτησε ευθύνες για το φιάσκο. «Αν νομίζετε ότι φταίω εγώ για το ότι δεν ήρθαν οι βουλευτές, τότε μπορώ να παραιτηθώ αμέσως. Αν όμως το πιστεύετε, τότε δεν έχετε σχέση με την πραγματικότητα και με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», φέρεται να είπε ο κ. Μπούρας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους βουλευτές ήταν το ότι -σύμφωνα με τους ίδιους- η ηγεσία της Κ.Ο. προσπάθησε να τους εμπαίξει. Κι αυτό γιατί, ενώ η ενημέρωση έλεγε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βουλή για να παραστεί στην ειδική τελετή για τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό δεν συνέβη ποτέ, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του. Αντ’ αυτού, ο κ. Σαμαράς έφτασε στο Κοινοβούλιο μιάμιση ώρα αργότερα, με αποτέλεσμα, όταν ο Θανάσης Μπούρας άρχισε να ενημερώνει τους βουλευτές ότι ο πρωθυπουργός τούς περιμένει στο εντευκτήριο για καφέ, οι περισσότεροι να έχουν αποχωρήσει. Μεταξύ όσων αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο και δεν παρέστησαν στη συνάντηση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη -με επιδεικτικό μάλιστα τρόπο-, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι έφυγαν από άλλη έξοδο, ο Γιώργος Βλάχος και ο Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ ο Χρ. Μαρκογιαννάκης περιορίστηκε σε μια χειραψία με τον πρωθυπουργό στην είσοδο του κτιρίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ