Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

’νοιγμα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο τόξο πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, θα κάνει το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ «εμείς και οι εταίροι μας» προκάλεσε πολλά ερωτήματα τόσο στους παρευρεθέντες όσο και στην κοινή γνώμη, αφού το πολιτικό πεδίο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με Βαβέλ...

Η αλήθεια είναι ότι όσο εύηχα και αν ακούγεται σε κάποιους η δημιουργία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με τη συμμετοχή κι άλλων δυνάμεων, τόσο προβληματική και... απαράδεκτη μπορεί να είναι μία τέτοια επιλογή για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τα αριστερά ή με τα δεξιά;», αναρωτιούνται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Με όλους», απαντούν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Και όταν λένε «με όλους», εννοούν το «Ποτάμι», ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους ανένταχτους και ανεξάρτητους βουλευτές, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, ακόμα και ένα κομμάτι της Ν.Δ. -αφορά κυρίως τα μεσαία στελέχη- που πλέον στέκεται απέναντι στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά.

Πώς θα γίνει αυτό το «μαγικό» αναρωτιούνται πολλοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να πάρει ακόμα και επώδυνες αποφάσεις, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Ως βάση της όποιας συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τη συναντίληψη για τη διαχείριση της τρόικας και των Ευρωπαίων εταίρων. Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να πάρει ρίσκα. Σε εσωκομματικό επίπεδο τον προβληματίζει η εμμονή της τάσης Λαφαζάνη, η οποία δεν συζητά επ’ ουδενί συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. ή τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η προσωπική εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του εκφραστή του Αριστερού Ρεύματος ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα θα παίξει τον ρόλο της. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα αποφευχθεί η κρίση. Σε ό,τι αφορά άλλες μικρότερες συνιστώσες, οι οποίες έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκεί τα πράγματα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα. Ο καθένας θα πάρει με ρεαλισμό τις αποφάσεις του και συνεκτιμώντας την πολιτική κατάσταση θα πορευθεί. Με ό,τι συνέπειες κι αν έχει αυτό...

ΣΤΡΟΦΗ

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι σε δήλωσή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Πέτρος Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της τάσης Λαφαζάνη, τάσσεται χωρίς μισόλογα υπέρ της αριστερής στροφής, χαρακτηρίζοντας ακόμα και το «Ποτάμι» μνημονιακό κόμμα. «Η διεύρυνση για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμά του μπορεί να γίνει μόνο προς τα αριστερά. Φυσικά, με βάση τις θέσεις του, μπορεί να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και να συμμαχήσει με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Θεωρώ ότι το “Ποτάμι” κινείται σε μνημονιακές λογικές και γι’ αυτό η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι εφικτή. Αντίθετα, πολιτικοί σχηματισμοί ή πρόσωπα που μετακινούνται εμπράκτως από τα μνημόνια μπορούν να γίνουν συνομιλητές μας», είπε ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Την ίδια στιγμή οι πιο συχνοί συνομιλητές της... τάσης Τσίπρα, που είναι τα στελέχη της κίνησης «Κοινωνία τώρα», διοργάνωσαν συγκέντρωση προκειμένου να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας με στόχο τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κίνηση αυτή μετέχουν ανένταχτοι πολιτικοί, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πάρις Μουτσινάς και ο Θεόδωρος Παραστατίδης.

Ο πρωτεργάτης της κίνησης, Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στα «Π» τόνισε ότι «η ανάγκη δημιουργίας μιας συμμαχίας ανατροπής, μιας ευρείας συμμαχίας αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εφαρμοσθεί μια νέα πολιτική κοινωνικής σωτηρίας. Τα διλήμματα των καιρών είναι τέτοια που απαιτούν μια ξεκάθαρη επιλογή στρατοπέδου. Οσοι επιμένουν να αναπροσδιορίζονται “κεντροαριστεροί” δεν μπορεί να έχουν σχέση σήμερα με εκείνους που επέλεξαν να γίνουν συνιστώσες της Ν.Δ. και να υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Καμμένος και Θεοδωράκης βάζουν τους όρους τους


Σε όλο αυτό το αλαλούμ με τις αντικρουόμενες απόψεις, θέσεις και τοποθετήσεις στελεχών όλων των πλευρών, που δείχνει ότι το θέμα των συνεργασιών κάθε άλλο παρά εύκολο είναι και ότι στο τέλος για να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς με συνεργαζόμενους θα πρέπει να... χυθεί «αίμα», τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναζήτησαν δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, και τον εμπνευστή του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δύο πολιτικοί, με αποκλειστικές τους δηλώσεις στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δίνουν το δικό τους στίγμα, προκειμένου να προχωρήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Βρισκόμαστε πιο κοντά, όμως, και εμείς θέτουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές», λέει ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει με ποιον ΣΥΡΙΖΑ είναι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές»

«Σε αρκετά σημεία οι ανακοινώσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται με αυτές των ΑΝ.ΕΛ. Οπως για παράδειγμα για τους μηχανισμούς που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρει μπροστά το κράτος -το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων-, αλλά και στα θέματα της χαμηλής φορολογίας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι έχουμε κοινά σημεία σύγκλισης σε αυτά τα θέματα. Ομως, μας χωρίζουν και πολλά. Για παράδειγμα, τα εθνικά θέματα και ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, που για εμάς είναι κόκκινες γραμμές. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Πρέπει να πω, πάντως, ότι με χαρά βλέπω ότι ακόμα και σε κάποια θέματα που στο παρελθόν διαφωνούσαμε τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά. Παράδειγμα το Δουβλίνο 2 για το μεταναστευτικό και η στάση μας απέναντι στην Ευρώπη».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή»

«Εχω πει από την πρώτη στιγμή ότι δίχως συνεννόηση, δίχως διάλογο, αλλά και χωρίς νέο αίμα στην πολιτική, η χώρα δεν θα βγει από την κρίση. Το “Ποτάμι”, λοιπόν, λέει “ναι” στις συνεργασίες, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα δίκαιων αλλαγών, που το έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Πολλοί με ρωτούν αν θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εγώ σας απαντώ: Μπορείτε να μου πείτε νούμερα; Ποια θα είναι τα ποσοστά του, ποια θα είναι τα ποσοστά του “Ποταμιού”; Επίσης, για ποιον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε; Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε τρέλες: Να διαλύσουμε το ΝΑΤΟ, να φύγουμε από την Ευρωζώνη.

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τον Ματέο Ρέντσι προδότη του λαού και συντηρητικό. Τι συμμαχίες μπορούν να προσδοκούν στην Ευρώπη με τέτοιες απόψεις; Με αυτούς τι να συζητήσεις; Ας αποφασίσει, λοιπόν, πρώτα ο Τσίπρας με ποιον ΣΥΡΙΖΑ είναι και μετά βλέπουμε. Το “Ποτάμι” μιλάει συνεχώς για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μακριά από τα μνημόνια και την τρόικα και έχει καταθέσει το πατριωτικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Γιατί η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά και όχι να γυρίσει στο παρελθόν».


Αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ στα σενάρια

Τα σενάρια περί κεντροαριστερής συνεργασίας δεν βρίσκουν μόνο υποστηρικτές.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, επικρίνει τις κινήσεις αυτές λέγοντας ότι δεν έχουν βάθος και προοπτική. «Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, “Ποτάμι” και ΠΑΣΟΚ θέλουν μια Κεντροαριστερά ετερόφωτη και δορυφορική», είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Πέτρος Τατσόπουλος και συμπλήρωσε: «Τη θέλουν ως συμπλήρωμα εκλογικής διατροφής. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι προεκλογικά θα υπάρξει μια ενωμένη Κεντροαριστερά. Η όποια συνεργασία θα είναι σε ατομικό επίπεδο και όχι μέσα από κάποιο συντεταγμένο σχέδιο».

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανένας, και ιδιαίτερα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει μεγάλο άνοιγμα. Η φράση, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πλυντήριο κανενός» ενόχλησε ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στην κίνηση των 75.

Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι το να παρουσιάζονται ως λαμόγια από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνει το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας», έλεγαν χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούν από τη μία να μας λοιδορούν και από την άλλη να αποβλέπουν σε συνεργασία μαζί μας», έλεγε στέλεχος προσκείμενο στην κίνηση… «ΠΑΣΟΚ χωρίς Βενιζέλο». Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που ανήκει στην ομάδα των 75, σχολιάζοντας το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις είπε με νόημα: «Εμείς αρνούμαστε τη στρατηγική ταύτιση με τον ιστορικό και φυσικό αντίπαλο, που είναι η Δεξιά. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενο την ιστορία του και την προσφορά του, να έχει φυσικό σύμμαχο τη Δεξιά και φυσικό αντίπαλο την Αριστερά…».