Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο σε κάποιον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι µπορεί να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές µαζί µε τις ευρωεκλογές, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο, µε αφορµή εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Οπως υποστηρίζουν, πηγές τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Αµυνας ενηµερώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µε κυβερνητικό παρελθόν σε αυτά τα υπουργεία ότι ετοιµάζεται προσφυγή στη Χάγη και ότι, παρά τα φαινόµενα, Μητσοτάκης - Ερντογάν είναι πολύ κοντά σε συµφωνία για παραποµπή της διαφοράς σχετικά µε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που εκ των πραγµάτων θα αγγίξει το σύνολο του status quo στο Αιγαίο.

Πιστεύουν, λοιπόν, ότι αυτό µπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.∆. και θεωρούν πιθανό ο Κ. Μητσοτάκης να θελήσει να ανανεώσει την πρωθυπουργική εντολή του, για να έχει λυµένα χέρια, προκειµένου να προχωρήσει στην επίλυση του µεγάλου εθνικού θέµατος. Η ανησυχία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά µόνο στον βαθµό ετοιµότητας του κόµµατος υπό τη νέα του ηγεσία, αλλά και στο αν θα υπάρχει σύµπνοια ως προς τη θέση για το µεγάλο αυτό ζήτηµα εξωτερικής πολιτικής. Αν και µέχρι την εκλογή ηγεσίας οι υποψήφιοι δεν αναµένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, παρά µόνο προσχηµατικά, είναι ήδη σαφές ότι δεν συµφωνούν µεταξύ τους: Πολύ συναινετικός ο Τσακαλώτος, πολύ σκληρός ο Τζουµάκας και ανάµεσά τους Αχτσιόγλου και Παππάς, µε τον δεύτερο να είναι πιο σκληρός.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 29/7