Αλλαγές στην κυβέρνηση με αφορμή την αντικατάσταση του Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο
Έμμεσος ανασχηματισμός
Των Γιώργου Σιαδήμα και Γιώργου Λυκουρέτζου, στην εφημερίδα Παραπολιτικά
Ακόμα και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τους κυβερνητικούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τους υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει στείλει τελεσίγραφο προς τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις για την επίσπευση όλων των δράσεων, προαπαιτούμενων και μη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη περίοδος χάριτος. «Οι υπουργοί μας δεν έχουν χρόνο να απαντήσουν ούτε στα τηλέφωνα που τους κάνουμε, τους έχει φάει η πολλή δουλειά », λένε με νόημα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταφέροντας ουσιαστικά και το κλίμα δυσαρέσκειας.
Η εισήγηση που υπάρχει στο συρτάρι του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει λόγο για έναν μίνι ανασχηματισμό, με αφορμή και την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο στόχαστρο έχει μπει όχι μόνο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, και οι αστοχίες που της χρεώνονται, αλλά και άλλα στελέχη που βρίσκονται σε σημαντικά πόστα. Μεταξύ άλλων, έντονη δυσαρέσκεια φαίνεται πως υπάρχει για τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, αφού οι κακές γλώσσες λένε πως έχει χάσει τον έλεγχο του υπουργείου του, ενώ «μουρμούρα» υπάρχει και για τον Νίκο Δένδια εξαιτίας της καθυστέρησης του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Με τα νέα δεδομένα, το «πολυαναμενόμενο» σχέδιο που θα δώσει λύσεις σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραπέμπεται πλέον στα τέλη Οκτωβρίου και βλέπουμε.
Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου ελέγχου από την τρόικα, αλλά και με αφορμή την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ, το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος χρόνος για τις όποιες διορθωτικές αλλαγές.
ΣΕΝΑΡΙΑ. Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι ο πρώτος γρίφος που καλείται να λύσει ο κ. Σαμαράς, αν και δεν μοιάζει να είναι ο δυσκολότερος. Στο Μαξίμου εξέτασαν ή εξετάζουν ακόμα μια σειρά προσώπων, όπως ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Τσιάρας και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με κάθε ένα από αυτά τα ονόματα να έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, έχει σημασία να τονιστεί το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο συζητήθηκε η περίπτωση να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το ευαίσθητο αυτό χαρτοφυλάκιο, για σημειολογικούς κυρίως λόγους. Το συγκεκριμένο σενάριο, πάντως, περνάει κυριολεκτικά από
κόσκινο, αφού πρέπει να προσμετρηθούν οι ήδη αυξημένες υποχρεώσεις του κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι ο αντικαταστάτης του κ. Αβραμόπουλου θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Το ζήτημα για το οποίο οι υπουργοί έδειξαν ολόκληρο το καλοκαίρι προκλητική αδιαφορία είναι αυτό των απολύσεων. Εκεί όπου η κατάσταση έχει βαλτώσει για τα καλά είναι στο ζήτημα των απολύσεων 1.000 ατόμων, οι οποίες θα προέλθουν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπουργείων. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, δεξαμενή θα αποτελέσουν τρία υπουργεία, και συγκεκριμένα το Μεταφορών, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πολιτισμού. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η άρνηση των υπουργών να ασχοληθούν με το θέμα έχει να κάνει κυρίως με την απροθυμία τους να συγκρουστούν με τη δεξαμενή ψηφοφόρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσφορία για τους επικεφαλής, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Καρασμάνη και Κώστα Τασούλα.
Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον υφυπουργό του, Γιώργο Ντόλιο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της αποτυχίας της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν στον κ. Ντινόπουλο ότι παραμέλησε αυτό το καυτό ζήτημα, προκειμένου να μην έρθει σε σύγκρουση με τους δημοτικούς υπαλλήλους. Αποτέλεσμα είναι από τον στόχο των 2.000 υπαλλήλων που έπρεπε να έχουν μπει σε κινητικότητα, έπειτα από τρεις παρατάσεις (!) να έχουν ενταχθεί μόνο 500. Η αναβλητική πολιτική του κ. Ντινόπουλου οδηγεί αναπόφευκτα σε υποχρεωτική κινητικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή ειρήνη στους δήμους.
Για τον λόγο αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, «ποντάρει» πολλά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε πολιτικό κόστος, αλλά ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να «τρέξει» την αξιολόγηση, την κινητικότητα και να τελειώσουν οι έλεγχοι για όσους προσλήφθηκαν παράνομα, ώστε να συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των 5.500 απολύσεων που απομένουν.
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ακόμα και στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και στη μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον έλεγχο της αξιολόγησης και των πλαστών πτυχίων, απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρέσκεται σε αυτές τις διαφωνίες, αφού θεωρεί ότι του δίνουν πόντους, όχι μόνο στη Β Αθηνών αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο.
ΔΑΝΕΙΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης εμπλέκεται σε πολλά και μικρά προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν σύντομα. Ο Νίκος Δένδιας, μετά τις πρώτες διαρροές για τα «κόκκινα» δάνεια και τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε, φαίνεται πως μετά και τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι κατεβάζει τον πήχη. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, πάντως, παραμένουν στο σκοτάδι σε σχέση με τις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πνέουν μένεα κατά του υπουργού. Πόσω μάλλον όταν σε 100 μέρες εκπνέει και η τελευταία παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Θέμα που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να «τρέξει» και το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, δηλαδή τις προϋποθέσεις για δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία. Την ίδια ώρα οι βουλευτές πιέζουν για επέκταση του Πτωχευτικού Κώδικα και στα φυσικά πρόσωπα, πιάνοντας το υπουργείο για ακόμη μία φορά απροετοίμαστο. Οπως τονίζουν, «καλές είναι οι φωτογραφίες με τον Σόιμπλε, ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν
».
Στο όριο και ο Χαρδούβελης
Το Μαξίμου δεν έχει βρει ακόμα κοινό τόπο με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο. Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει δική του ατζέντα, δείχνοντας πολλές φορές να μην αντιλαμβάνεται ότι το κράτος έχει συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δήλωσή του, ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικός μου», προκάλεσε αναταράξεις ακόμα και στο Μαξίμου. Βέβαια, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ως αρμόδιος υπουργός, έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων και έως τα Χριστούγεννα τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του.
Εσχάτως έχει προστεθεί ακόμα ένας ανασταλτικός παράγοντας στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ακούει στο όνομα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Φώτη Καϋμενάκη, για τον οποίον αρκετοί υπουργοί εκφράζουν παράπονα ότι παρακωλύει το κυβερνητικό έργο, κόβοντας -κατ αυτούς αδικαιολόγητα- υπουργικές τροπολογίες. Αιτία είναι η σχολαστικότητα του «δικαστικού» πρώην αρεοπαγίτη γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν συμβαδίζει με την ευελιξία που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο πρόσφατος καυγάς μεταξύ του κ. Καϋμενάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόφιλου Λεονταρίδη, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής ακουγόταν ότι «σκοτώθηκαν» για την τροπολογία της μεταφοράς μαθητών.