Του Δημήτρη Κοτταρίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

H συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Αγκελα Μέρκελ τελείωσε με χαμόγελα και με τις δύο πλευρές να δίνουν ραντεβού για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο, με θέμα τα εργασιακά, σε λίγες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός, πριν μπει στο αυτοκίνητο, έδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τον τάφο στην Αμφίπολη, το οποίο ενθουσίασε τόσο την κυρία Μέρκελ, που ζήτησε να το κρατήσει. «Μα, είναι δυνατόν να ανακαλύψατε τώρα έναν τέτοιο απίστευτο θησαυρό;», διερωτήθηκε η καγκελάριος. «Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές στην περιοχή», απάντησε ο κ. Σαμαράς. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως θα μπορούσε να της πει πως τόσα χρόνια δεν υπήρχαν λεφτά ή πως τόσα χρόνια οι αρχαιολόγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε στα στοιχειώδη, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο της Ελλάδας, που, όπως ο ίδιος τονίζει, τελειώνει.
Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ είχε λίγο απ’ όλα: Σφαιρική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τα θετικά της οικονομίας της χώρας, δυσφορία από τον πρωθυπουργό για τη σκληρή στάση της τρόικας, την πρώτη δημόσια παραδοχή πως η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης και του ΔΝΤ στο τέλος του έτους από το πρόγραμμα, αλλά και την ξεκάθαρη θέση πως στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα υπάρξουν και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Μεταξύ τυρού και αχλαδίου ή μάλλον ψαριού και γερμανικού λευκού κρασιού, ο κ. Σαμαράς θέλησε να πάρει μια καθαρή πολιτική δήλωση στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος, οι αγορές σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο επίπεδο η ελληνική κοινωνία, η οποία δείχνει τεράστια σημάδια κόπωσης. Για πρώτη φορά, όμως, έπειτα από πέντε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Βερολίνο μεταξύ των δύο πλευρών, δεκάδες συνομιλίες στο περιθώριο συνόδων και εκδηλώσεων, αλλά και τηλεφωνικές επαφές που δεν δημοσιοποιούνται, ο πρωθυπουργός δεν ανέμενε να λάβει «πράσινο φως» για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

Το ασφυκτικό κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας, η γκρίνια μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης και, κυρίως, το αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν του δίνουν και πολλά περιθώρια, παρά να προχωρήσει σύντομα. Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην κ. Μέρκελ το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Και το θετικό, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι δεν άκουσε κανένα «όχι». Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να παρέπεμψε για τα πάντα στην τρόικα, στο ΔΝΤ και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όμως δεν απέρριψε τίποτα από αυτά που άκουσε. 

Για τον κ. Σαμαρά είναι πολύ θετικό ότι πλέον οι εταίροι βλέπουν τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα. «Εχουν αντιληφθεί ότι έχουμε εξασφαλίσει μια δημοσιονομικά ισχυρή Ελλάδα», τονίζει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός. Στέλνει, όμως, ένα σαφές μήνυμα πως υπάρχει ακόμα δύσκολος δρόμος μπροστά μας. «Για να έχουμε μια ασφαλή προσγείωση, απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο για την επόμενη μέρα, η Ελλάδα είναι στα πόδια της», τονίζει χαρακτηριστικά. Στην κ. Μέρκελ ο κ. Σαμαράς φρόντισε να επισημάνει πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέο πρόγραμμα, και μάλιστα της τόνισε πως, με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να συνεχίσει το πρόγραμμά του μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Σε αυτή τη λογική, παρουσίασε στην καγκελάριο στοιχεία που έχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναλυθεί με σοβαρότητα και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα χρήματα που θα έβαζε το ΔΝΤ η χώρα μπορεί να τα αντλήσει από τις αγορές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, επισημαίνουν πως έτσι και αλλιώς η χώρα θα έβγαινε στις αγορές, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και τη βελτίωση της καμπύλης του χρέους, και πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για μια τέτοια κίνηση. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως, προφανώς, όταν οι εταίροι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά σχεδίαζαν το πρόγραμμα δεν είχαν υπολογίσει πως η οικονομία θα είχε τέτοια αλματώδη βελτίωση, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο πριν από τον στόχο, ενώ βγήκε με επιτυχία στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε την κ. Μέρκελ πως στόχος του είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα μια σοβαρή χώρα. Από εκεί και πέρα, της παρουσίασε και το πρόγραμμά του για τις φοροελαφρύνσεις. Ο πρωθυπουργός πιστεύει πως δεν μπορεί μια χώρα να κάνει βήματα μεγάλης ανάπτυξης, αν δεν έχει και ένα ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές, βάλαμε μπροστά μια σειρά από επενδύσεις, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά για να διαμορφωθεί ένα σοβαρό πλαίσιο», τόνισε, επισημαίνοντας πως πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Ως παράδειγμα, μάλιστα, έφερε και το γεγονός ότι με τη μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση και η αγορά λειτούργησε καλύτερα και το κράτος είχε περισσότερα έσοδα. Μιλώντας λίγο μετά σε συνεργάτες του, πάντως, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση πως η καγκελάριος έδειξε να κατανοεί αυτή την ανάγκη. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα έπρεπε να ενημερώσει το Βερολίνο για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς είναι ο ισχυρότερος παίκτης στην Ε.Ε., και να «πατήσει» πάνω στο γεγονός ότι το κλίμα για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας της είναι θετικό. «Τα οικονομικά επιτεύγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Πρέπει, όμως, να υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ανάλυση, που να οδηγεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία για όλα τα ζητήματα. Ετσι θα προχωρήσω. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάνω τα βήματα που μας επιτρέπουν να προχωρούμε.  Τα επιτόκια και τα spreads πέφτουν. Ο,τι κάνουμε είναι στοιχειοθετημένο», τόνιζε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, δίνοντας και το στίγμα των επόμενων κινήσεών του.