Γιατί σιωπά ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατοµµυρίου, που όχι απλώς ψιθυρίζεται, αλλά τείνει να γίνει κυρίαρχη µεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα στελέχη αλλά και τα µέλη του κόµµατος, όπως προκύπτει από τα σχόλια στα social media, θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο µοναδικός που µπορεί να βάλει τέλος στην κατηφόρα που έχει πάρει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Πλην ενός στενού ηγετικού πυρήνα, ακόµα και υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στην εκλογική διαδικασία, όπως ο Νίκος Παππάς ή ο Σωκράτης Φάµελλος, αναγνωρίζουν ότι πλέον η κατάσταση µοιάζει µη αναστρέψιµη και τα εκφυλιστικά φαινόµενα θα ενισχυθούν.

Γι' αυτό και στις περισσότερες συζητήσεις που γίνονται στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου αντιµετωπίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως µάννα εξ ουρανού, που θα µπορούσε ενδεχοµένως µε κάποιον µαγικό τρόπο να σώσει την κατάσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι απολύτως προβληµατισµένος µε τις εξελίξεις, δεδοµένου ότι ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι θα τρέξουν τόσα αρνητικά τα γεγονότα. Στους συνοµιλητές του επιµένει πως ο ίδιος δεν µπορεί να λειτουργεί ως «πατερούλης», που κάθε τόσο µαλώνει ή νουθετεί τα παιδιά του.

Η βούλησή του από την εποµένη της αποχώρησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να µην εµπλέκεται και να αφήσει τον/τη διάδοχό του να κάνει τις επιλογές που θέλει. Οι συνοµιλητές του επισηµαίνουν την απόλυτη ουδετερότητα που κράτησε στις εσωκοµµατικές εκλογές, παρότι πλέον κάτι τέτοιο δεν µοιάζει πιστευτό, ιδίως από τη στάση που τήρησαν τα µέλη της οικογένειάς του ή οι πιο στενοί του άνθρωποι, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, που στήριξαν µε σθένος την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. ∆εδοµένης, πάντως, και της σύνθετης έως καχύποπτης σχέσης που παραδοσιακά είχε ο Αλέξης Τσίπρας µε στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, µοιάζει δύσκολο να προσπαθήσει ο πρώην πρωθυπουργός να επηρεάσει τις καταστάσεις. Αλλωστε, ακόµα και εκείνοι που επιζητούν την παρέµβασή του µοιάζουν να έχουν συµβιβαστεί µε την ιδέα πως οι εξελίξεις έχουν δροµολογηθεί και δύσκολα µπορεί να υπάρξουν ανατροπές. Πολύ περισσότερο όταν αυτό που ουσιαστικά ζητούν από τον κ. Τσίπρα είναι να «ακυρώσει» την εκλογή του κ. Κασσελάκη, πηγαίνοντας κόντρα στη βούληση των µελών του κόµµατος.