Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές όπως προέκυψε από την ενημέρωση του Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στην Επιτροπή κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βορίδης συντάχθηκε με την άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση θα έπρεπε να λάβει χώρα επί τόπου στις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου ξέσπασε το πρόβλημα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τη Διεθνή Κοινότητα για ολιγωρία.

«Αν ο ιός του Εμπολα  ξεφύγει και πάρει έκταση στις χώρες όπου συναντάται, αν υπάρξει μία έκρηξη του υιού σε αυτές τις χώρες,  τότε δεν μπορούμε μόνο με μέτρα να το σταματήσουμε» δήλωσε ο κ. Βορίδης δείχνοντας να ανησυχεί περισσότερο για τις "ανεπίσημες πύλες εισόδου στη χώρα", δηλαδή για τη λαθρομετανάστευση παρά για τις επίσημες όπως π.χ το αεροδρόμιο. "Στις «επίσημες» πύλες εισόδου της χώρας υπάρχει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό όμως υπάρχουν και οι «ανεπίσημες» πύλες γι’ αυτό «και δεν εφησυχάζουμε. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται όπου χρειάζεται και οι αρμόδιες αρχές θα μου πουν σε ποιες περιοχές απαιτείται πρόσθετη προσοχή» είπε. Δεν δίστασε ωστόσο να αναφερθεί και σε ευχάριστα νέα –όπως είπε- καθώς  «κατά πάσα πιθανότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, γιατί εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα». Στο σημείο παρενέβη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός εκτιμώντας ότι δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να υπάρξει κρούσμα του Έμπολα στη χώρα, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι σε ολόκληρη της Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γερμανία, ωστόσο το θύμα ήταν διπλωμάτης και προερχόταν από το Σουδάν.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε επίσης ότι  την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ άσκηση  για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος Εμπολα.

 Παράλληλα προανήγγειλε την πρόσληψη περίπου 30 υγειονομικών για να ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και εκεί που υπάρχει διαχείριση ταξιδιωτών ή και μεταναστών ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω εκπαίδευση και του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους αλλά και του προσωπικού που υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για την περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα εκεί.

Ο Υπουργός Υγείας απαρίθμησε και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί  όπως :

  •  -       Οδηγίες που δίδονται στις πύλες αεροδρομίων  για αυτούς που ταξιδεύουν προς τις επίμαχες περιοχές
  •  
  • -         Οδηγίες προς φαντάρους που θητεύουν σε νησιά
  •  
  • -       Μέτρα διαχείρισης τυχόν κρούσματος που έχουν διανεμηθει προς όλες τις αρχές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση ταξιδιωτών - Έχει οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας – όπου θα γίνονται οι εξετάσεις των ύποπτων κρουσμάτων ενώ γίνονται ενέργειες αναβάθμισης και δεύτερου εργαστηρίου στην Αθήνα.
  •  
  • -       Έχει οριστεί χώρος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ για παραμονή ύποπτων κρουσμάτων ή εν συνεχεία να γίνεται διαχείρισή του σε ειδικό χώρο αν διαπιστωθεί ότι είναι κρούσμα. Παρόμοια προετοιμασία γίνεται και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
  •  
  • -       Έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την απαραίτητη  στολή και σύνεργα και έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να κάνει ασφαλή διαχείριση του περιστατικού.
  •  
  • -       Έχει δημιουργηθεί η  κάρτα εισερχομένου επιβάτη στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης και αναχώρησης, ενώ  θα ζητείται οι επιβάτες να δηλώνουν αν έχουν πυρετό, κεφαλαλγία , εμετούς κτλ συμπτώματα.