Αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη A-7 Corsair.. μετά από 39 χρόνια
Δ.Αβραμόπουλος: Τα έχετε στην καρδιά σας γιατί τόσα χρόνια είσαστε εσείς η καρδιά του
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στον ’ραξο
Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Μετά από 39 χρόνια συνεχούς και ευδοκίμου υπηρεσίας και 13 πιλότους να έχουν λάβει «του Χάρου το φιλί μέσα σταεροπλάνο», όπως λέει και ο Ύμνος της Πολεμικής Αεροπορίας, τα επιθετικά αεροσκάφη A-7E Corsair II και τη διθέσια έκδοσή του TA-7C, οι θρυλικοί «Κουρσάροι του Αιγαίου, αποτελούν από σήμερα παρελθόν καταλαμβάνοντας τη θέση που τους αξίζει στην Ελληνική Αεροπορική Ιστορία, στη διάρκεια συγκινητικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου. Ταυτοχρόνως ο τύπος αυτός αποσύρθηκε και παγκοσμίως αφού η ΠΑ ήταν ο τελευταίος του χρήστης.
Στην τελετή παρέστησαν οι Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος και Γιάννης Λαμπρόπουλος αντιστοίχως, τους οποίους συνόδευαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Μοναδικός δικαιολογημένος «απών» ήταν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο οποίος βρσικόταν στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του ΣΞ στα Τρίκαλα, για την ορκομωσία των πρωτοετών της, στην οποία ως Ταξίαρχος διατέλεσε διοικητής και εν συνεχεία στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκιο Μαγνησίας.
«Το Α-7 ήταν στις καρδιές σας γιατί όλα αυτά τα χρόνια, εσείς, οι πιλότοι και οι τεχνικοί των Μοιρών του, είσαστε η «καρδιά» του» τόνισε ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του, προσθέτοντας για άλλη μία φορά την υποχρέωση της Πολιτείας ν αποκαταστήσει τις αδικίες στο οικονομικό, λέγοντας:
«Η Πολιτεία έχει πλήρη ευθύνη και γνώση των δικών της μεγάλων ευθυνών» και ότι αυτή η αδικία πρόκειται να αποκατασταθεί ευθύς μόλις εξέλθουμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκοιρία.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς έκανε λόγο για τη νέα 336 Μοίρα που θα συνεχίσει τη δράση της με νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, προαναγγέλοντας ουσιαστικώς τη συνέχιση της επιχειρησιακής της λειτουργίας της ιστορικής αυτής Μοίρας με τα μισά περίπου από τα 30 μαχητικά αεροσκάφη της αδελφής της 335 Μοίρας, που επιχειρεί με τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-16C/D Block.52+ ADV και διαφορετικό ρόλο, ενώ ιστορική αναδρομή διανθισμένη με πολλά προσωπικά στοιχεία παρέθεσε ο Πτέραρχος (Ι) ε.α. Αντώνης Ιορδάνου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διοικητής της 115 ΠΜ, όταν αυτή επιχειρούσε με Α-7H.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη έκδοση των μαχητικών Corsair II, τα A-7H, όπως και η διθέσια εκπαιδευτική τους έκδοση TA-7C, αποκτήθηκαν το 1975 και και 1977 αντιστοίχως, τότε εντάχθηκαν σε τρεις πολεμικές Μοίρες (340, 347 και 347 Μοίρες), με τις δύο πρώτες να εδρεύουν στην 115 ΠΜ στη Σούδα και η Τρίτη στην 110 ΠΜ στη Λάρισα.
Αργότερα, μετά το πέρας του πολέμου στον Κόλπο και στο πλαίσιο της Ελληνικής συμμετοχής σε αυτόν, η χώρα μας έλαβε δωρεάν 50 μαχητικά αεροσκάφη A-7E, από τα οποία τα 30 παρέμειναν επιχειρησιακά και τα υπόλοιπα διατέθηκαν ως πηγή ανταλλακτικών.
Τα 30 αυτά εντάχθηκαν τότε στη δύναμη δύο επιπλέον πολεμικών Μοιρών της ΠΑ, των ιστορικών 335 και 336 Μοιρών της 116 ΠΜ στον ’ραξο. Στη συνέχεια αποσύρθηκαν τα πρώτα A-7H, που πλέον ανήκαν στη δύναμη μόνο των 340 και 345 Μοιρών από την 115 ΠΜ, που παρελάμβαναν τότε τα νέα F-16C/D Block.52+. Έτσι στην ΠΑ παρέμειναν οι δύο Μοίρες των A-7E του Αράξου, όπου και εκεί μετά την παραλαβή των νέων F-16C/D Block.52+ ADV, που εντάχθηκαν στην 335 Μοίρα, όλα τα εναπομείναντα A-7E/TA-7C εντάχθηκαν στην 336 Μοίρα.