Το κείμενο-παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, όπου στο τέλος γνωστοποιεί και την παραίτησή του από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα είναι να το διαβάσει προσεκτικά ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Σε πολλά σημεία ο «συγγραφέας» εξηγεί, κάνοντας και την αυτοκριτική του επειδή δεν φώναζε όσο έπρεπε, πώς το κόμμα πήρε την κάτω βόλτα σε επίπεδο αξιοπιστίας επί των ημερών του Τσίπρα. «Η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τρωθεί, η ανέμπνευστη λειτουργία του είχε κουράσει, ακόμη και οι πιο σωστές προτάσεις προσέκρουσαν σε ένα τείχος δυσπιστίας. Το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπιζόταν από τμήματα της κοινωνίας ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Έτσι πολλοί αναζήτησαν το “νέο” στα τυφλά, στο εύληπτο, το απλοϊκό, το εύκολο, το φαινομενικά ευχάριστο. Όμως η νέα κατάσταση αντί της άνθισης έφερε ρευστοποίηση και διασπάσεις», αναφέρει. Σε άλλο σημείο «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα πως η θεωρία του εσωτερικού εχθρού ξεκίνησε πριν από την εκλογή Κασσελάκη στην αρχηγία. «Πολύ πριν από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη είχε αρχίσει να καλλιεργείται μια αντίληψη “εσωτερικού εχθρού” στο εσωτερικό του κόμματος. Οι όροι με τους οποίους περιγραφόταν ο εσωτερικός εχθρός ήταν “βαρίδια”, “ΣΥΡΙΖΑ του 3%”, “δεινόσαυροι”, “υπονομευτές” και άλλοι αντίστοιχοι. Αυτοί λοιπόν οι εσωτερικοί εχθροί ήταν υποτίθεται οι υπαίτιοι για ό,τι δεν πήγαινε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι αυτοί, κατά το ίδιο αφήγημα, υπονόμευαν τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο Αβραμόπουλος για τα «όxι» Σαμαρά

«Διπλωματικά» άδειασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον Σαμαρά αναφορικά με την επιθετική ρητορική του τελευταίου απέναντι στην Τουρκία παραμονές της έλευσης του Ερντογάν στην Αθήνα. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», εμφάνισε τον Σαμαρά ως πρωταγωνιστή στη διαδικασία θεμελίωσης στέρεων βάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θυμίζω ότι το 2013, τότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σαμαράς, είχαμε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και υπογράψαμε 25 συμφωνίες έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι το 2019 με ελαφρές διακυμάνσεις», ανέφερε με νόημα και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα οι θέσεις που διατυπώνει κάθε πολιτικός έχουν να κάνουν με τις δικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλή αυτή η εξέλιξη και ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα οδηγούμασταν σε θετικά αποτελέσματα και απορώ πώς υπήρχαν αυτές οι επιφυλάξεις, γιατί αυτά δεν γίνονται στην τύχη, υπήρξε καλή προετοιμασία στο παρασκήνιο για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα ήθελαν αυτή η συνάντηση να αποτύχει».

Προς τιμήν του «κυρ Στέφανου»

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε πως επί Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας αν τραυματιζόταν κανένας αστυνομικός σε επεισόδια, σπανίως βλέπαμε κλιμάκια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ν α τ ο ν επισκέπ τ ο ν τ α ι στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Και μη μου πείτε ότι για αυτό έφταιγε η ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος, που τους ένστολους τους βλέπει ως «μπάτσους», διότι στον τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια πρόσωπα, όπως η κυρία Στρατηγούλα Τσιριγώτη, ήταν επί Αλέξη Τσίπρα και επί Στέφανου Κασσελάκη σήμερα. Μάλλον υπεύθυνος για τη στροφή αυτή είναι ο κ. Κασσελάκης και αυτό είναι προς τιμήν του.

Τα λάθη που κάνει η Δώρα

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, για ποιο λόγο σε κάθε συνέντευξή της αισθάνεται την ανάγκη να επικαλείται τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λες και είναι υπόδειγμα αξιοπιστίας και αυθεντίας; Αν το κάνει έχοντας στο μυαλό της να περάσει το μήνυμα σε όσους αποχώρησαν πως «εμείς είμαστε με τον Αλέξη Τσίπρα και ο Αλέξης Τσίπρας με εμάς», είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει κοινωνικό αντίκρισμα.

Από την άλλη, με το να αποθεώνει συνεχώς ή να μνημονεύει διαρκώς τον Τσίπρα για να συγκρίνει τη στάση του ως πρωθυπουργού απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάλι είναι ακατανόητο επικοινωνιακά. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στο 17%, καλώς ή κακώς, με τη βοήθεια του ελληνικού λαού τούς έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Ευρώπη για τη Θεσσαλία

Συνάντηση με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας και την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ενημέρωσε την επίτροπο για το σχέδιο προτάσεων που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας με τη σύσταση ειδικής task force, που θα εργάζεται στα πρότυπα των ομάδων διοίκησης έργου.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Έχουμε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργηθεί μια task force, η οποία θα αξιοποιήσει με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα αυτά τα χρήματα, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, που ακόμη και τώρα -μήνες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία- είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Επίσης, όπως είπε, «συζητήσαμε την αύξηση του κόστους στέγασης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να υλοποιήσουμε προγράμματα κοινωνικών κατοικιών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του κόστους ζωής σχετικά με τα ενοίκια», τονίζοντας ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της golden visa και να θέσουμε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση».