Επεσε στα χέρια µου η εγκύκλιος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία παρουσίασαν σε εκδήλωση παραµονές των Χριστουγέννων η γραµµατέας του κόµµατος, Ρ. Σβίγκου, και ο αναπληρωτής της Γ. Βασιλειάδης. Μεταξύ άλλων, σε αυτή αναφέρεται ότι το Συνέδριο του κόµµατος θα διεξαχθεί στις 23-24-25 Φεβρουαρίου του 2024. Η εισήγηση είναι να πραγµατοποιηθεί στο Φάληρο, στις εγκαταστάσεις του Tάε Κβον Ντο. Με τη σχετική απόφαση της Κ.Ε. συγκροτήθηκε η Επιτροπή Απόφασης-Θέσεων, καθώς και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Η έγκριση των συνεδριακών κειµένων θα γίνει από την Κ.Ε., η οποία θα συγκληθεί στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024. Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει επίσηµα στις 15 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 16 Φεβρουαρίου. ∆ικαίωµα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και δικαίωµα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων έχουν όσοι και όσες εγγραφούν στις λίστες του κόµµατος µέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024. Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών και νέων Νοµαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου. Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία πρέπει να γίνει η αφετηρία για τη νέα εποχή του κόµµατος. Ενα συνέδριο ανασυγκρότησης και αναστοχασµού, µε ειλικρινή και δηµοκρατικό διάλογο.


«Πληρώνουµε και τη Νέα Αριστερά»

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, όταν πληροφορήθηκαν πως υπάρχουν σκωπτικά σχόλια και αντιδράσεις για την κίνηση του προέδρου του κόµµατος να προσφέρει δάνειο στην Κουµουνδούρου, προκειµένου να καλυφθούν οι µισθολογικές ανάγκες των εργαζοµένων, σηµείωναν µε νόηµα: «∆ηλαδή τι ήθελαν, να µείνουν οι άνθρωποι χωρίς δώρο και µισθό τις ηµέρες των εορτών;». Αποδέκτες αυτής της απάντησης ήταν και τα στελέχη του κόµµατος της Νέας Αριστεράς, καθώς οι επιτελείς του Στέφανου Κασσελάκη, έχοντας προφανώς γνώση πως οι αιχµηρές διαρροές προέρχονταν από αυτούς, σχολίαζαν το θέµα ως εξής: «Ανάµεσα σε αυτούς που θα πάρουν τα χρήµατά τους από τη βοήθεια που προσφέρει στο κόµµα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πολλοί που δεν τον υποστηρίζουν, αλλά ανήκουν στον χώρο της Νέας Αριστεράς». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το µήνυµα που ήθελαν να στείλουν στην ηγεσία της Νέας Αριστεράς είναι πως «ενώ πληρώνουµε εργαζόµενους που είναι υπέρ σας, µας εγκαλείτε και από πάνω γι’ αυτή την απόφασή µας».


Ο επιµένων µπορεί και να νικά

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, µε αλλεπάλληλες παρεµβάσεις του, επιχειρεί να πιστωθεί την εκλογική νίκη του Χάρη ∆ούκα στον ∆ήµο της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα επάνω σε αυτό το θετικό γεγονός για τον χώρο των προοδευτικών δυνάµεων προπαγανδίζει και το σενάριο της συνεργασίας ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό επίπεδο. Αν και την προσπάθειά του αυτή πολλοί και µη εξαιρετέοι επιχειρούν να την υποτιµήσουν, θεωρώντας πως ο Κ. Ζαχαριάδης χτίζει ένα επικοινωνιακό αφήγηµα εντελώς «αυτόνοµα» και «αυθαίρετα», καθώς δεν υφίστανται οι σχετικές προϋποθέσεις για σύµπλευση των δύο κοµµάτων, ο ίδιος τουλάχιστον δείχνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει να αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ακόµη και αν η στάση του µπορεί να παρεξηγηθεί τόσο από τους συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο επιµένων δεν νικά πάντα, αλλά στην πολιτική ποτέ µη λες ποτέ, γιατί καµιά φορά «δικαιώνονται» και αυτοί που κάποτε τους έλεγαν τρελούς.


Τ’ Αγιαννιού την άλλη µέρα...

Η φράση «Τ’ Αγιαννιού την άλλη µέρα, πάρ’ τη σάκα σου και φεύγα», που µας συνόδευε στα µαθητικά µας χρόνια για να προετοιµαστούµε για την επιστροφή στα σχολεία, ισχύει και για τα µέλη της κυβέρνησης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα κληθούν από τον Κ. Μητσοτάκη να συµµετάσχουν στο πρώτο υπουργικό συµβούλιο µε το που ανοίξουν οι αίθουσες στα ∆ηµοτικά, τα Γυµνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Βέβαια στην περίπτωση των υπουργών η αξιολόγηση θα είναι πιο αυστηρή, καθώς θα πρέπει ενόψει της νέας πολιτικής χρονιάς να παρουσιάσει ο καθένας στον τοµέα του το µεταρρυθµιστικό σχέδιο που έχει εκπονήσει.


∆εν πέτυχε το δασκάλεµα

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συντονίζει, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, την επιτροπή των µελών που θα εκπονήσουν τις προγραµµατικές θέσεις του κόµµατος. Την περασµένη Τετάρτη συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη µε όσους συµµετέχουν στο συγκεκριµένο όργανο και έδωσε οδηγίες προκειµένου να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει. Βέβαια, όπως µαθαίνω, το «δασκάλεµα» που τους έκανε η Μαριλίζα δεν έτυχε θερµής υποδοχής και αποδοχής, καθώς όσοι έκαναν «την καρδιά τους πέτρα» και παρέµειναν στο κόµµα, µε πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, δυσκολεύονται να είναι υπάκουοι και στην «καθοδήγηση» που πάει να τους κάνει η πρώην γραµµατέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι, δε, συνεχίζουν να τη βλέπουν ως ξένο σώµα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να της αναγνωρίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση των θέσεων της Αριστεράς, έστω και µε τον άτυπο τίτλο της συντονίστριας που της έχει αναθέσει ο πρόεδρος του κόµµατος, ενόψει του συνεδρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής