Δεν ξέρω με ποιους όρους και πώς θα το πάρει (αν θα το πάρει) πίσω ο πρόεδρος Κασσελάκης το δάνειο που έδωσε, προκειμένου να πληρωθούν τα δώρα των εργαζομένων στον ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας, οι πάντες πλέον γνωρίζουν ότι στην Αριστερά των ιδεών, της προόδου, του ηθικού πλεονεκτήματος, της αντίστασης απέναντι στο κεφάλαιο, ήρθε η ώρα που ένας επιχειρηματίας αρχηγός έβγαλε από την τσέπη του 200.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο κόμμα.

Αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματα που διατυπώνει ο Καρτερός σε σχέση με το νοικοκυριό στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν νομίζω ότι είναι αρκετά για να βγάλουν από τη δύσκολη θέση ένα ολόκληρο κόμμα. Γιατί φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν ένας επιχειρηματίας εμφανιζόταν και έδινε 200.000 ευρώ είτε στη Ν.Δ. είτε στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο κόμμα; Θα ξαναγέμιζε η πλατεία Συντάγματος με αγανακτισμένους.

Μάλιστα, όταν αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηθική ζημιά είναι πολλαπλάσια, γιατί πλέον ο κάθε Καρτερός απεμπολεί το μέχρι πρότινος επιχείρημα που διαχώριζε σε ηθικό επίπεδο την Αριστερά από τους υπόλοιπους. Αυτό που «έγραψε» είναι ότι ο επιχειρηματίας Κασσελάκης δάνεισε το κόμμα στο οποίο ηγείται ο αρχηγός Στέφανος. Και προσωπικά δεν το θεωρώ κακό, αρκεί να μπορέσουν να το χωνέψουν οι Καρτεροί. Να καταλάβουν ότι από ιδεολόγοι της Αριστεράς εσχάτως μετατράπηκαν κάτι σαν υπάλληλοι (με την αγνή έννοια του όρου) στην επιχείρηση του Κασσελάκη.

Επειδή μάλιστα αν δεν κάνω λάθος ο πρόεδρος ασχολείται με τη ναυτιλία, δεν θέλω να πάει ο νους σας στο χειρότερο, δηλαδή στους μούτσους. Βλέπετε, στα πλοία υπάρχουν και οι καπεταναίοι. Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η έντυπη μορφή της στήλης συμπαραστέκεται στον ιστορικό αρθρογράφο της Αριστεράς και της Προόδου, Θανάση Καρτερό, που υπομένει καρτερικά όσα η μοίρα του επεφύλασσε να ζήσει, να φάει και στο τέλος να τα χωνέψει κιόλας.

! Το κακό με όλους εμάς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ’15 πήραμε στα σοβαρά κάτι τύπους που από διαδηλωτές στις πλατείες σ’ ένα βράδυ στρογγυλοκάθησαν στα υπουργικά γραφεία. Με όλα αυτά και κάτι άλλα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο θεός είναι ελληνικής καταγωγής. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το γεγονός ότι μ’ αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους εξακολουθούμε να υπάρχουμε...


Εκτακτος φόρος για τις τράπεζες

Με δεδομένα τα υπερκέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες, δεν αποκλείω (απεναντίας) μέσα στο επόμενο δίμηνο ο υπουργός Χατζηδάκης να προωθήσει προς ψήφιση έκτακτη φορολογία προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Και άργησε, θα έλεγα, αφού κανείς δεν πρόκειται να στενοχωρηθεί (πλην των τραπεζιτών) από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πάντως πρέπει να σας πω ότι στην κυβέρνηση τα έχουν «πάρει λίγο στο κρανίο», με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες έναντι της αγοράς.

? Η απένταξη ενός μεγάλου έργου, στο οποίο συμμετέχει ένας εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχω την αίσθηση ότι συντόμως θα προκαλέσει σεισμική δόνηση, που μπορεί να γίνει αισθητή μέχρι και στο Μαξίμου.


Ο στόχος των ευρωεκλογών

Οπως είναι λογικό, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις των «γνωστών-αγνώστων» της πιάτσας, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τους περισσότερους να εστιάζουν (και λογικά) σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη φθορά που θα καταγράψει (λένε) η Ν.Δ. και το δεύτερο με το ποιο θα είναι τελικά το δεύτερο κόμμα. Γιατί μπορεί στις δημοσκοπήσεις να φαντάζει ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η κάλπη όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Εκεί μιλάμε για κανονικό αποτέλεσμα, που ό,τι γράψει, έγραψε. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ν.Δ. να καταγράψει εκλογικό ρεκόρ, πάντα συγκρίνοντας την ίδια κάλπη, δηλαδή ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Ενας άγνωστος παράγοντας στις προσεχείς εκλογές συνδέεται με την επιστολική ψήφο (που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση). Στο πεδίο αυτό, των ομογενών, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα τόσο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το βράδυ των ευρωεκλογών να δούμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα τρίβουμε τα μάτια μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκεί που πρέπει να ανησυχούν δεν είναι στη Ν.Δ., αλλά στα «κομματάκια» της Κεντροαριστεράς, που δείχνουν στα πιο αισιόδοξα σενάρια να μην ξεπερνούν το 13%-14%.


Ψήφος εμπιστοσύνης στον Λιβάνιο

Πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή δουλειά, που έχει στόχο να προσεγγίσει τους ομογενείς, που με βάση τον νέο νόμο θα μπορέσουν (πρώτη φορά) να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Επειδή λοιπόν παρουσιάστηκαν κάποια μικρά προβλήματα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Λιβάνιου στις ΗΠΑ μαθαίνω ότι «δανειστήκαμε» την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ετσι, αν δείτε κάποιες προσθήκες στο αρχικό σχέδιο νόμου αυτές συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με το ταξίδι του αναπληρωτή Θόδωρου στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει και μια πολύ καλή δουλειά, που στοχεύει στη δυνατότητα των ομογενών να αποκτήσουν ΑΦΜ. Σε γενικές γραμμές, εξ όσων καταλαβαίνω, ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λιβάνιο, προκειμένου να προχωρήσει (εν λευκώ) στην κατάρτιση ενός σύγχρονου εκλογικού συστήματος. Από την επιτυχία του εγχειρήματος στις ευρωεκλογές θα εξαρτηθεί αν το σύστημα θα εφαρμοστεί και στις βουλευτικές εκλογές.


Αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Με αφορμή την επιστολική ψήφο, πληροφορούμαι ότι ο αναπληρωτής Λιβάνιος έχει επικαιροποιήσει (δεν γνωρίζω αν την έχει παραδώσει στον Μητσοτάκη) την πρότασή του για την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Πρόκειται για κάτι ιδέες που είχε ρίξει στο τραπέζι του Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός επί των Εσωτερικών, την περίοδο που ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος. Συνεπής όμως στη δέσμευσή του, ο πρόεδρος Κυριάκος όχι μόνο δεν υπέκυψε στις (τότε) ασφυκτικές πιέσεις, αλλά επέμεινε μέχρι τέλους στην αρχική του απόφαση και δικαιώθηκε! Ωστόσο η δέσμευση είχε δοθεί το ’19. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια κάποια επικαιροποίηση το ’23. Αν και δεν έχω συγκεκριμένη πληροφορία επ’ αυτού, δεν αποκλείω να δούμε εντός της τετραετίας ο Λιβάνιος να προωθήσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, που θα ενισχύει την αναλογικότητα. Και θα το κάνει σε μια περίοδο που το πρώτο κόμμα από το δεύτερο έχει δημοσκοπική διαφορά πάνω από 25%. Συμπερασματικά, αν μου ζητούσατε να στοιχηματίσω στην πιθανότητα ο πρόεδρος Μητσοτάκης να προχωρήσει εντός της τετραετίας στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ανεπιφύλακτα θα έβαζα τα χρήματά μου υπέρ αυτής της προοπτικής.


Ανασχηματισμός στο Μαξίμου

Κάπου πήρε τ’ αυτί μου ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των μελλοντικών σχεδιασμών που έχει αρχίσει και κάνει ενόψει της νέας χρονιάς, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο κάποιων μικρών αλλαγών σε επίπεδο Μαξίμου. Των αναγκαίων, θα έλεγα. Βλέπετε, όταν ο υπουργός Γεραπετρίτης οραματίστηκε το επιτελικό κράτος, εκτιμώ ότι είχε κατά νου και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να το... δουλέψουν. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο εκτιμώ ότι θα γίνουν οι αλλαγές, μπορεί και προσθήκες. Αλλωστε, οφείλω να ομολογήσω, ενώπιον θεού και αναγνωστών, ότι η παραγωγή νομοθετημάτων, που γίνεται υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού Παπασταύρου, ενδεχομένως και να έχει σπάσει κάθε προηγούμενο (ιστορικό) ρεκόρ.

! ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΖΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΑΟΣ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΞΕΦΩΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής