Τη στάση και τη στρατηγική τους στη Βουλή απέναντι στο επικείµενο νοµοσχέδιο για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων ετοιµάζουν το επόµενο διάστηµα τα επιτελεία των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Κάποια από αυτά έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν, ενώ άλλα επιφυλάσσονται µέχρι τη δηµοσιοποίηση των διατάξεων του προτεινόµενου νόµου. Το νοµοσχέδιο αναµένεται να τεθεί σε διαβούλευση στα µέσα Ιανουαρίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές του Φεβρουαρίου. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνάντηση εορταστικού χαρακτήρα µε τους πολιτικούς συντάκτες εµφανίστηκε αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων. Παρ’ όλα αυτά, παρέπεµψε σε ανακοίνωση, που θα εκδοθεί σε µεταγενέστερο χρόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το νοµοσχέδιο.

Από το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι δεν θα αντιµετωπίσει το νοµοθέτηµα µε τη λογική του «καλού - κακού». Σε τηλεοπτική του συνέντευξη µάλιστα είπε: «∆εν υπάρχει “ναι” ή “όχι”, µανιχαϊστικά, και θα σας φέρω ένα παράδειγµα: Είπα “ναι” στην επιστολική ψήφο, για να διευκολύνουµε τον απόδηµο Ελληνισµό και όσους εργάζονται σε νησιά ή µακριά από τον τόπο διαµονής τους». Ξέρετε τι µετέφεραν οι αρµόδιοι υπουργοί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πριν από µερικές µέρες, όταν τα ενηµέρωσαν; Οτι θέλουν καθολική επιστολική ψήφο.

Να καταψηφίσουν ετοιµάζονται και το ΚΚΕ και η «Νέα Αριστερά». Το Κοµµουνιστικό Κόµµα θεωρεί το νοµοθέτηµα «αιτία πολέµου». Οπως αναφέρει, «οι σηµερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νοµοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώµατα της νεολαίας! Γιατί χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εµπορευµατοποίηση της Παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστηµιακή µόρφωση κρίνεται ακόµα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 30/12/23