Μονοθεµατικά έχουν γίνει τα «πηγαδάκια» της Βουλής, ανεξαρτήτως κόµµατος, αν και το θέµα αυτό καίει πιο πολύ από όλους τους «γαλάζιους» βουλευτές... Με το που έκανε ποδαρικό το 2024, η συζήτηση για πολλούς έµεινε στο 2023 και στο τι θα γίνει µε το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Οχι αν θα έρθει ή δεν θα έρθει προς ψήφιση, γιατί αυτό το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός. Θα νοµοθετήσουµε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, τέλος.

Οι βουλευτές ψιθυρίζουν µεταξύ τους και µετράνε κεφάλια. Από τη στιγµή που ο πρωθυπουργός δεν θα επιβάλει κοµµατική πειθαρχία, αλλά θα το αφήσει στη συνείδησή τους..., όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, όπως ανέφερε, θα προσπαθήσει να τους πείσει να το ψηφίσουν. Πολλοί βουλευτές, τουλάχιστον 40 στον αριθµό, δεν πείθονται µε τίποτα. Πρόκειται ως επί το πλείστον για βουλευτές της ελληνικής περιφέρειας, όπου υπάρχουν µικρές κοινωνίες και αυτά τα θέµατα δεν αντέχονται. «∆εν µπορώ να πάω στα χωριά να πείσω ότι αυτό το νοµοσχέδιο είναι σωστό», έλεγε βόρειος «γαλάζιος» βουλευτής µιλώντας σε τραπεζάκι µε συναδέλφους του.

Κάποιοι σχολίαζαν και δήλωναν ανακουφισµένοι που δεν θα επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία, ενώ άλλοι χάρηκαν που ο πρωθυπουργός δίνει διέξοδο διευκολύνοντας όσους διαφωνούν, δείχνοντάς τους πως µπορούν να απέχουν... Είναι µια λύση η αποχή. Το σίγουρο είναι πως την ηµέρα της ψήφισης του καυτού νοµοσχεδίου «θα µετρήσουµε πολλές απουσίες διά της αποχής», σχολίασε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας: «Κάτσε να δούµε τι θα κάνουν και οι δικοί µας». Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα ψηφίσουν και αν θα ψηφίσουν οι µειονοτικοί βουλευτές όλων των κοµµάτων, που εξ ορισµού από τη θρησκεία τους δεν µπορούν να ψηφίσουν γάµο οµόφυλων ζευγαριών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/1