Τα πρώτα μηνύματα από το φόρουμ του Νταβός θα πρέπει να μας βάλουν σε προβληματισμό για την παγκόσμια οικονομία. Συγκρατώ τρία στοιχεία: ένα θετικό και δύο καμπανάκια. Πρώτον, η ύφεση, που πολλοί προεξοφλούν, δεν φαίνεται να έρχεται. Στασιμότητα ναι, ύφεση όχι, χάρη και στην Κίνα που αναμένεται να αναπτυχθεί με πάνω από 5%. Ακόμη, τουλάχιστον, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις, των οποίων την έκβαση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Στα αρνητικά, οι οικονομολόγοι «ηχούν» όλο και πιο δυνατά τον συναγερμό για την αύξηση του παγκόσμιου χρέους που έχει εκτιναχθεί στα 307 τρισ. ευρώ. Δηλαδή, τρεις φορές πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ, που έχει σκαρφαλώσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 100 τρισ. δολαρίων. Δεν ξέρω πόσο βιώσιμη είναι αυτή η κατάσταση. Ειδικά με το κόστος χρήματος να παραμένει αυξημένο μετά το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια και τον χρόνο μείωσής τους να πηγαίνει όλο και πιο πίσω, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός δεν θα λύσει τα χέρια των κεντρικών τραπεζών πριν από το δεύτερο εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στο Νταβός - Με ποιους θα έχει συναντήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρμουμ

Μειώσεις, πάντως, στα επιτόκια, έστω και περιορισμένης κλίμακας, θα γίνουν, ενώ οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι στο τέλος του 2024 τα επιτόκια θα βρίσκονται έως και 1,5% χαμηλότερα. Εξού και ο πανζουρλισμός που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με τους επενδυτές να προσφέρουν πρωτοφανείς ποσότητες χρήματος, για να τοποθετηθούν σε νέες εκδόσεις κρατικού χρέους τώρα που οι αποδόσεις είναι ακόμη ψηλά. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έπεσε στις ευρωπαϊκές αγορές πάνω από 1 τρισ. ευρώ για να αγοραστούν ομόλογα που εξέδωσαν κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο κ.ά. Οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν κατά 4,63 φορές το ζητούμενο ποσό των 221,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή χρημάτων στην αγορά στο ξεκίνημα ενός έτους, η οποία έφτασε περίπου 10 ημέρες γρηγορότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.

Στις ράγες ξαναμπαίνει ο διάλογος της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα με τους υποψήφιους επενδυτές για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Χθες ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του διαλόγου, μέσω της κοινοποίησης σχεδίου σύμβασης παραχώρησης προς τους τέσσερις προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι είναι: Bain Capital Credit, Christofferson - Robb & Company LLC, Fortress Credit Corp. και η Ένωση Εταιρειών KAICAN Hellas - Beaumont Summit Financial DAC.

Έσπασε χθες, με γερό πισωγύρισμα, το ανοδικό σερί των οκτώ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο που έφερε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά δεκαετίας. Μοιραία, στα επίπεδα αυτά πολλοί έχουν αρχίσει να ποντάρουν σε βαθιά διόρθωση τιμών. Το πόσο βαθιά μένει να το δούμε στην πράξη. Γιατί είναι άλλο από τις 1.350 να πέσει 5% κι άλλο 20%... Πάντως, λίγη παραπάνω ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια δεν έβλαψε κανέναν.

Δελεαστικό το επιτόκιο με το οποίο ξεκινά σήμερα η έκδοση του πενταετούς εταιρικού ομολόγου της Autohellas για την άντληση έως 200.000.000 ευρώ. Το εύρος επιτοκίου καθορίστηκε μεταξύ 4,25% και 4,60%, υπερδιπλάσιο από την απόδοση μιας «καλής» προθεσμιακής.

Ο... ντετέκτιβ