Αντιδράσεις σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές. Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας απαντά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στη στήλη Big Mouth του powergame.gr, στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας. «Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;».

Επιστολική ψήφος: Tο επιχείρημα του υπουργείου Εσωτερικών για την τροπολογία

Στο ερώτημα γιατί έρχεται τώρα, η απάντηση είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μια πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.  «Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας», σημειώνουν στη στήλη οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μιας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί. 

Το αδιέξοδο της Κουμουνδούρου

Το περίεργο, πάντως, είναι ότι ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στην ψήφο των ομογενών, θα αποφύγει να ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, που ανοίγει διάπλατα το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Ωστόσο, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποφύγει την υπερψήφιση της σχετικής ρύθμισης, που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ομογένειας.

Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει το Big mouth - «-Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας, το επιχείρημα του υπουργείου Εσωτερικών και το αδιέξοδο της Κουμουνδούρου»