Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα στο χρηματιστήριο προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά θέλει τη δέουσα προσοχή, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών μετά και την επίτευξη (ενδοσυνεδριακά) των 1.392 μονάδων την Παρασκευή.  Για να μη λέμε μισόλογα, πλέον η αγορά της Αθήνας πλησιάζει επίπεδα αποτιμήσεων που πιθανόν θα λειτουργήσουν ως αφορμή κατοχύρωσης κερδών.

Η συνολική αξία των εισηγμένων ξεπερνά τα 93,1 δισ.

Για να έχουμε μια εικόνα της μεγάλης διαφοράς που είχαν οι αξίες στο χρηματιστήριο στα υψηλά των 1.379 μονάδων τον Μάρτιο του 2014 με τα τρέχοντα επίπεδα των 1.385 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής), να πούμε ότι σήμερα η συνολική αξία των εισηγμένων ξεπερνά τα 93,1 δισ. ευρώ, ενώ 14 χρόνια πριν, με τον Γενικό Δείκτη στα ίδια επίπεδα, ήταν 76,7 δισ. ευρώ. Μια διαφορά σχεδόν 16,5 δισ. ευρώ (!), η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών και επιμέρους μεγάλων εταιρειών όπως οι Mytilineos, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Motor Oil, OΠΑΠ, Viohalco, Cenergy και άλλες.

Αναλυτική δημοσίευση στις 27 Φεβρουαρίου

Δεν ξέρω αν η επίσπευση της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς (από τις 29 στις 23 και εν συνεχεία στις 14 Φεβρουαρίου) προοιωνίζεται και επιτάχυνση πώλησης του ποσοστού του ΤΧΣ. Είναι όμως μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει πως οι προετοιμασίες τρέχουν με πυρετώδεις ρυθμούς. Δεδομένου ότι η διάθεση του 27% είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναλυτική δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, ναι μεν μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει ήδη από τα μέσα του μήνα, αλλά, επειδή η αναλυτική δημοσίευση θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου, το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικής τοποθέτησης δύσκολα θα μετακινηθεί νωρίτερα από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Αν δε τα μεγέθη και το guidance της τράπεζας είναι τόσο καλά όσο ακούγεται, δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή της μετοχής να προσεγγίζει ακόμη και τα 4,2-4,5 ευρώ.

Αγωνία της κυβέρνησης

Αντιληπτή η αγωνία της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Πλην όμως κάποιες ανακοινώσεις, που ακούγονται υπερβολικές, καλλιεργούν υπέρμετρες προσδοκίες. Αναφέρομαι στη δήλωση του υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου στο ΑΠΕ ότι «η τελική κρατική αρωγή ανά αγρότη μπορεί να φτάσει έως και το μισό εκατομμύριο ευρώ». Το ποσό είναι τεράστιο και η στήλη -όσο και αν προσπάθησεδεν μπόρεσε να καταλάβει πώς προκύπτει, ποιους και πόσους αφορά. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπολογισμοί καλό είναι να αναλύονται διεξοδικά ώστε στο τέλος της ημέρας, αν δεν επιβεβαιώνονται, να μη γυρίζουν μπούμερανγκ.

Υπέρ των καταλήψεων στα ΑΕΙ

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωνε υπέρ των καταλήψεων στα ΑΕΙ, διότι σύμφωνα με τον ίδιο οι φοιτητές έχουν δίκιο στον αγώνα τους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η θέση του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Χάρη Δούκα για παρωχημένες ιδέες. «Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Το να ακούμε το 2024, πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, τον δήμαρχο Αθηναίων να κατηγοριοποιεί τις καταλήψεις, τότε να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε και τις ληστείες και τις δολιοφθορές. Θα αρχίσουμε δηλαδή να δίνουμε πολιτικό πρόσημο σε μια παράνομη πράξη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε τα καρφιά του κατά του δημάρχου και με αφορμή την άποψη που εξέφρασε να δοθούν κενά δημόσια κτίρια σε αριστερές συλλογικότητες. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι διαχρονικά η Αριστερά επενδύει στην προβοκάτσια και το ατύχημα, ενώ έχουν χτιστεί πολιτικές καριέρες πάνω σε θλιβερά γεγονότα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάργησε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια και επανέλαβε ότι η Ελλάδα προχώρα μπροστά και πως η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα προχωρήσει κανονικά.

Τι θα φέρει η ήττα Κασσελάκη

Στον δρόμο για το προγραμματικό του συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει να ανακτά την αρμόζουσα συνοχή. Κάτι με τον Πολάκη, κάτι με τον Ν. Παππά η ρευστότητα κυριαρχεί. Πολλοί είναι αυτοί που, προεξοφλώντας μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, μιλούν για το τέλος της προεδρίας Κασσελάκη. Οι κύκλοι όμως του προέδρου θέτουν στο τραπέζι ένα κύριο ζήτημα. Στις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να ηττηθεί ή να ανακάμψει ο Κασσελάκης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό θα είναι ευθύνη συλλογική και όχι προσωπική. Άλλωστε είναι καθήκον όλων να δώσουν την προεκλογική μάχη και όχι αποκλειστικά του προέδρου, με τους υπόλοιπους απλά να γκρινιάζουν και να μεμψιμοιρούν.

 

Ο... ντετέκτιβ