«Να αλλάξουμε τους δικαστές, για να πάνε κάποιοι φυλακή»

Σε νέα βερσιόν επαναφέρει ο Παύλος Πολάκης το δόγμα «να βάλουμε και κανέναν φυλακή, για να κερδίσουμε τις εκλογές», καθώς -όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α»- το σχέδιο που προτείνει είναι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης μέσα από τη διαδικασία της θεσμικής εκπαραθύρωσης των δικαστών με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, ώστε να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φυλακίζει με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση όσους θεωρεί πως πρέπει να τιμωρηθούν.

Το πώς έχει στο μυαλό του τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ο Π. Πολάκης αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από την τελευταία του ομιλία σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, όπου με το γνωστό του ύφος κατονόμαζε κόσμο και κοσμάκη ως «απατώνες», «κλέφτες», «κοπρίτες», «λαμόγια» κ.λπ.

Οπότε σε κάποια στιγμή, κατά την οποία είχε περιλάβει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, τον διακόπτει ένας «σύντροφος», για να τον ρωτήσει: «Φυλακή θα τους βάλουμε;». Ο Π. Πολάκης στην αρχή δεν πιάνει την ερώτηση και του λέει: «Τι;».

Έτσι, επανέρχεται ο σύντροφος, λέγοντάς του: «Φυλακή θα τους βάλουμε;». Και ο Παύλος Πολάκης τού απαντά: «Αν αλλάξουμε τη Δικαιοσύνη, ναι, αν δεν την αλλάξουμε, όχι. Η πιο σωστή απάντηση αυτή είναι».

Ο Π. Πολάκης, αναλύοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να «αλλάξει» τη Δικαιοσύνη ανέφερε ότι θα φτιάξει καινούργια σχολή δικαστών και θα οδηγήσει σε εθελουσία έξοδο όλους τους δικαστικούς που είναι 50-60 ετών. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως την πρότασή του αυτή θα την καταθέσει προς ψήφιση και στο συνέδριο του κόμματος.

Αναλύσεις επιπέδου καφενείου

Σε αυτή την ομιλία-περιβόλι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, που θύμιζε καφενειακού τύπου περιβάλλον, ο Π. Πολάκης διατύπωσε και άλλες «τζάμπα» θέσεις δίχως δημοσιονομική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα, υπαινίχθηκε πως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στα 7.000 ευρώ, δηλαδή όσα παίρνουν στο εξωτερικό και έτσι αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα. Εξίσου γενναιόδωρος εμφανίστηκε και στις παροχές, καθώς πρότεινε επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, καθώς και 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα.

Δεσμεύτηκε για την κρατικοποίηση των ΕΛΠΕ με έναν νόμο. Το ίδιο και για τη ΔΕΗ. Ζήτησε να υπάρξει φορολόγηση ύψους 1 δισ. ευρώ στα κέρδη του ΟΠΑΠ. Εν τω μεταξύ, και στα ΕΛΠΕ και στη ΔΕΗ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που δρομολόγησε την αναβάθμιση των ιδιωτικοποιήσεών τους, ενώ τον φόρο στον ΟΠΑΠ επίσης η κυβέρνηση της Αριστεράς τον αφαίρεσε. Από την τοποθέτησή του, την οποία εξασφαλίσαμε με τη βοήθεια καλόπιστων πληροφοριοδοτών της στήλης, κρατήσαμε και κάποια ακόμη στοιχεία. Χαρακτήρισε «ποταπή» τη στάση των στελεχών της Νέας Αριστεράς, λέγοντας πως έφυγαν από το κόμμα γιατί δεν «βγήκαν», άσκησε κριτική για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την πανδημία, σημειώνοντας «όχι, δεν θα βάζαμε τον Τσιόδρα», ενώ παραπονέθηκε πως στη μάχη που έδινε ο ίδιος κατά της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα, δεν είχε υποστήριξη από το κόμμα. Μάλλον, εδώ, άθελά του, παραδέχτηκε πως ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας θεωρούσε τις καταγγελίες του «σκανδαλολογία» - και μετά απειλεί να χώσει κόσμο στη φυλακή.

Διαφωνεί, αλλά στηρίζει Κασσελάκη

Σε σημαντικό παράγοντα της Κουμουνδούρου στην εποχή του Στέφανου Κασσελάκη αναδεικνύεται και ο πρώην βουλευτής του κόμματος στον Νομό Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη συγγραφή του κειμένου των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω εάν η προσφορά του «αναγνωριστεί» με μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση όπου βρεθεί και όπου σταθεί δίνει ρεσιτάλ προσήλωσης στον Στέφανο Κασσελάκη, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει να αποδοκιμάζει τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έλεγε πρόσφατα σε μια ομιλία του στην οργάνωση Πετραλώνων, τα προηγούμενα χρόνια οι συνεδριάσεις της ΚΕ τού θύμιζαν «γενικές συνελεύσεις εργατικών συνδικάτων». Επειδή όμως έτυχε να παρακολουθήσω τις προσυνεδριακές του παρεμβάσεις, διέκρινα πως δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που υπερασπίζονται με θέρμη την αμυντική θωράκιση της χώρας, καθώς χαρακτηρίζει «έγκλημα» την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Προφανώς, οι θέσεις του αυτές δεν συνάδουν με τα λογύδρια περί πατριωτικής Αριστεράς του Στ. Κασσελάκη, οπότε πρέπει να συνεννοηθούν κάπως καλύτερα σε αυτό το πεδίο.

*Με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλ. Χαρίτση, συναντήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να βρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, η ενίσχυση της λογοδοσίας, η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και η συνδιαμόρφωση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στην Αυτοδιοίκηση.