Χαρδούβελης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Έρχονται 50 σκληρές ημέρες"
Ο υπουργός Οικονομικών ξεδιπλώνει το σχέδιο της "επόμενης ημέρας
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Γκίκας Χαρδούβελης την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, προσπάθησε να κάνει τον απολογισμό της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και ο ίδιος εκτιμά ότι πήγε καλά.
Η συνάντηση των δύο ανδρών, όμως, τώρα αποτελεί παρελθόν και πλέον η σκέψη του υπουργού είναι στις επόμενες 50 «διαβολεμένες» ημέρες μέχρι την ψήφιση του ελληνικού Προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή.
«Εχουμε μπροστά μας τις πιο δύσκολες ημέρες του 2014», παραδέχεται ο ίδιος μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την Πέμπτη το απόγευμα. «Κατ αρχήν, περιμένουμε να έρθει η τρόικα τις επόμενες ημέρες, με την οποία θα συζητήσουμε όλα τα μείζονα ζητήματα, προκειμένου να κλείσουμε το review και να πάρουμε την περίφημη δόση που μας αναλογεί», εξηγεί ο υπουργός.
Η δόση ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει η υπόσχεση να καταβληθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από παλαιότερες οφειλές. Ο υπουργός εμφανίζεται βέβαιος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα εντός αυτών των ημερών, αν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις, είπε πριν από δύο ημέρες από την Ουάσινγκτον ότι το όλο θέμα εξαρτάται από την παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής, το οποίο αναμένεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως, όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους, ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τρόικας. Το μείζον ζήτημα είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση και να δοθεί η επόμενη δόση.
ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ο κ. Χαρδούβελης, όπως λένε άπαντες, έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι τρεις άνδρες, σε συνεργασία και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, έχουν σχεδιάσει με ακρίβεια τον οριστικό κατάλογο με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής και αφορούν στην αξιολόγηση της τρόικας και στον καταρτισμό του πλαισίου για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του παρόντος προγράμματος. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. την επόμενη ημέρα. Ειδικά, όμως, του Ταμείου», εξηγεί ο υπουργός και συνεχίζει: «Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με το χρέος και με την προληπτική πιστωτική γραμμή. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας». Ο υπουργός είναι κατηγορηματικός: «Αλλωστε, στο τέλος του χρόνου το πρόγραμμα τελειώνει και θα πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πρέπει να βρούμε μια λύση σύντομα και να οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας».
ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΓΥΡΟΣ
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι ο νέος γύρος αξιολόγησης από τους κ.κ. Ρίσι Γκογιάλ, Ντέκλαν Κοστέλο και Κλάους Μαζούχ είναι ο πλέον κρίσιμος της τελευταίας διετίας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνον μια κόκκινη, αλλά ακόμη και μια κίτρινη κάρτα από τους ελεγκτές της τρόικας μπορεί να προκαλέσει φουρτούνες πολλών μποφόρ σε όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. «Μια κόκκινη κάρτα μπορεί να σημάνει τρικυμία 10 και 11 μποφόρ, που μπορεί να μπατάρει το πλοίο», λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στρατηγική που θα χαράξουν τις επόμενες ημέρες στις συναντήσεις που θα έχουν με τους δανειστές. Αλλωστε, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την επίθεση των διεθνών αγορών, που βούλιαξαν τις μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Κανένας δεν ξεχνά ότι η σφοδρή επίθεση των αγορών προ 15 ημερών και η στροφή των 180 μοιρών που έγινε από την πλευρά του Μαξίμου σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές μείωσαν τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της Αθήνας και επιτρέπουν πλέον, όπως εκτιμάται, στην τρόικα να αυξήσει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου μια συμφωνία.
Κόκκινη γραμμή τα εργασιακά - Δεν θα αγγίξουν το Ασφαλιστικό
Προβληματισμένοι είναι άπαντες στην κυβέρνηση από την πτώση των μετοχών και την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τις τελευταίες ημέρες. Ομως, το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι το περιεχόμενο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα. Στον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει την τρόικα για την ανάγκη να παραμείνουν εκτός ατζέντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει κινήσεις από τον κ. Σαμαρά, ενώ πληροφορίες αφήνουν να διαφανεί ότι η τρόικα αποδέχεται στην παρούσα φάση να μην ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού, μεταθέτοντας τις σχετικές συζητήσεις για την προσεχή άνοιξη. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προειδοποιούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το οποίο έχει ήδη τροποποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, θα επιδιώξει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για το λοκάουτ, προβάλλοντας και τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχεται να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με ουσιαστική περικοπή στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια.
Διαβάστε επίσης:
Δεν ψηφίζει Καραμανλή για Πρόεδρο ο Παπανδρέου
Η Μπακογιάννη πιέζει το Μαξίμου
Η πρώτη ήττα του Δένδια με το... καλημέρα
Η... playlist του Γιάννη Μπουτάρη! (VIDEO)
Η selfie της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον δήμαρχο του Λονδίνου