Του Δημήτρη Κοτταρίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σαφές μήνυμα πως η αποχώρηση της τρόικας και η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο δεν σημαίνουν πως θα υπάρξει και χαλάρωση όσον αφορά τη συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την υλοποίηση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, στέλνει το Μαξίμου, επισημαίνοντας πως μπορεί η χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα, αυτό όμως συνεπάγεται και συμμόρφωση με συγκεκριμένους κανόνες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τονίζουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως πλέον η εποπτεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας περνά, μετά τα χέρια της τρόικας, στα χέρια των αγορών. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν τα «Π», στη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή και στο ενδεχόμενο η Αθήνα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 10 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το ΤΧΣ θα υπάρχει ρητή πρόνοια πως η στήριξη αυτή θα δοθεί μόνο αν η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με υπαιτιότητα των αγορών.

Αυτό σημαίνει πως και πάλι το μέλλον της χώρας και κυρίως η δυνατότητα χρηματοδότησής της θα βρίσκονται στα χέρια των εταίρων, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τις πιέσεις που θα συνεχίζουν να ασκούνται. Ουσιαστικά, μια ενδεχόμενη επικριτική αξιολόγηση από το Eurogroup, πέραν του ότι θα σημάνει και μια επίθεση των αγορών στη χώρα, θα μπορεί να μπλοκάρει και τη χρησιμοποίηση του μοναδικού όπλου που θα έχει στα χέρια της η Αθήνα, τη χρηματοδότηση δηλαδή από τον έκτακτο αυτό μηχανισμό στήριξης. «Ο αγώνας να αλλάξουμε τις νοοτροπίες του παρελθόντος είναι συνεχής και σημαίνει την επιστροφή σε ένα υφιστάμενο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων με κριτές τις αγορές», τονίζουν και προσθέτουν με έμφαση πως οι αγορές έχουν τον τρόπο και τους μηχανισμούς να μας ελέγχουν και κυρίως να μας τιμωρούν αν παρεκκλίνουμε της πορείας μας.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας μάλιστα σε συνεργάτες του ξεκαθαρίζει πως πλέον οδεύουμε προς την κανονικότητα. «Αν οι αγορές καταλάβουν ότι σκέφτεσαι να διολισθήσεις, τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί τα spreads θα ανέβουν και πάλι και θα ξαναοδηγηθούμε σε νέα μνημόνια. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δίνει αγώνα δρόμου να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς οι καθυστερήσεις και οι επιπλοκές που παρουσιάζονται, κυρίως από την πλευρά των εταίρων, προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα, η τριμερής όμως αναμένεται μετά τις 10 του μηνός, καθώς οι αλλαγές στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προκαλέσει νέες καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα όσο και η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 του ίδιου μηνός θα πρέπει και επίσημα να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί η χώρα.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να ξεκαθαρίσει αμέσως το τοπίο και για έναν επιπλέον λόγο: από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με υψηλότερο επιτόκιο του σημερινού, το οποίο, λόγω του υφιστάμενου προγράμματος, είναι σχεδόν μηδενικό.
Τα μεγάλα «αγκάθια» με την τρόικα πάντως είναι το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι αλλαγές στον ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό, αλλά και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Οπως φαίνεται, έχει ήδη υπάρξει μια άτυπη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε το Ασφαλιστικό και κυρίως το αίτημα της τριμερούς για νέα μείωση στις συντάξεις να συζητηθούν ακόμα και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο που θα έχει επιπτώσεις στη συνοχή της, ενώ θα επιδιώξει να έχει πρώτα διαμορφωθεί και το νέο πλαίσιο στη μετά το Μνημόνιο εποχή, για να δει αυτό το καυτό θέμα.

STRESS TESTS

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 του μηνός, όπου θα διεξαχθεί και μια πρώτη επίσημη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Η Αθήνα θεωρεί πως ισχυρό όπλο στα χέρια της είναι τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς, όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, με την απόφαση αυτή αποδεσμεύτηκε μια ουσιαστική μεταβλητή στην εξίσωση για το μέλλον της οικονομίας. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν πως βρέθηκε το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί ως σωσίβιο απέναντι σε ενδεχόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις. Στέλεχος του Μαξίμου που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα μιλώντας στα «Π» θεωρεί ως πολύ πιθανό το σενάριο η Ευρώπη να ξαναμπεί σε ύφεση τους επόμενους μήνες, με το ευρώ να γίνεται στόχος κερδοσκοπικών πιέσεων. «Η χώρα χρειάζεται ένα σωσίβιο για να μπορεί να πει στις αγορές “χτυπήστε με, αλλά να ξέρετε πως έχω 15 δισ. στην άκρη για τις δύσκολες ώρες”» τονίζει, επισημαίνοντας πάντως πως η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει ξεκαθαρίσει πως στο νέο σχήμα εποπτείας δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή η αποκάλυψη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τον χρηματιστηριακό στοιχηματισμό

Ένταση στη Βουλή με αποχωρήσεις και γκρίνιες

Σε ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσία ο Κώστας Καραμανλής

Σιωπή - μυστήριο του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Σε ρόλο... καμεραμάν ο προσωπικός φρουρός του Τσίπρα

Ο Χαρδούβελης απάντησε στις επικρίσεις βουλευτών της ΝΔ

’ρση ασυλίας για τον Μιχάλη Ταμήλο

Η Ντόρα Μπακογιάννη "ψάχνει" τους 180 στο καφενείο της Βουλής (ΦΩΤΟ)

Ο Βενιζέλος ειρωνεύτηκε τον... ΣΥΡΙΖΑ!