Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται στο παρασκήνιο ενόψει της έναρξης του Ειδικού Δικαστηρίου, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Εισήλθε στο αεροπλάνο τελευταίος, για να μη γίνει αντιληπτός, και κατά την αποβίβαση εξήλθε υπό τις ίδιες συνθήκες μυστικότητας. Παρά δε το γεγονός ότι παραπέμφθηκε με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες, της απιστίας και παράβασης καθήκοντος, καθώς και της νόθευσης εγγράφου, εν τούτοις στους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν τον περασμένο Ιούνιο δεν περιέχεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να ενημερώνει λεπτομερώς τις Αρχές για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, αφού, πέραν της χρηματικής εγγύησης που έχει καταβάλει, υποχρεούται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα. Εξέφραζαν πάντως την απορία τους για τη μη επιβολή περιορισμών σχετικώς με τις μετακινήσεις του, καθώς σε σχετιζόμενες με τη λίστα Λαγκάρντ υποθέσεις ελήφθησαν ανάλογα μέτρα σε βάρος των κατηγορουμένων. «Φαίνεται ότι πρέπει να εκδίδουμε αποφάσεις και για τα αυτονόητα», σχολίαζαν σκωπτικά οι ίδιες πηγές για τη στάση του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΠΑΦΕΣ

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρώην «τσάρος» συναντήθηκε μεταξύ άλλων στο Παρίσι με αξιωματούχους της ελληνικής πρεσβείας και με στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι μετά την αιφνίδια διαφυγή των Μιχ. Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα, ιθυνόντων νόων στο σκάνδαλο της Siemens, την άνοιξη του 2009, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις μυστικές υπηρεσίες παρακολουθεί στενά υπόπτους ή κατηγορούμενους τέτοιων μειζόνων υποθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ολως τυχαίως, το ταξίδι του κ. Παπακωνσταντίνου συνέπεσε χρονικά με την άρνηση της Ελβετίας να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή στη δικαστική έρευνα για τις επιπλέον καταθέσεις και τις κινήσεις λογαριασμών των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι οι Ελβετοί με επίσημο έγγραφό τους στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν:

«Ουδεμία διοικητική συνδρομή μπορούμε να σας παράσχουμε, καθότι οποιοδήποτε υλικό έχετε και αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι παράνομο. Δεν στοιχειοθετείται ουδεμία εγκυρότητα στα στοιχεία τα οποία ερευνάτε, καθότι ενδέχεται να είναι και αλλοιωμένα, με αποτέλεσμα τη βλάβη των ελβετικών φορολογικών Αρχών και του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας».

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι ένας πρώην τραπεζίτης του οίκου Ρότσιλντ, ο 37χρονος Εμανουέλ Μακρόν, μοιραίως ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μετέβη για αναψυχή στο Παρίσι. Πόσω μάλλον αυτή την περίοδο. Στις 20 Οκτωβρίου είχαν μόλις κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο ίδιος και τα τέσσερα συγγενικά του πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα κι αμέσως μετά εκείνος «πέταξε» για τη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση, που δεν είναι η γραμμή υπεράσπισής του, αλλά η συλλογή στοιχείων σε βάρος του Β. Βενιζέλου, που τον διαδέχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών, και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επίσης συγκατηγορουμένου του, Ι. Διώτη.

Και τούτο γιατί οι Ελβετοί, θέτοντας επισήμως εν αμφιβόλω τη διετή δικαστική έρευνα στην Ελλάδα, άνοιξαν τον δρόμο των αξιώσεων από το Δημόσιο όσων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων. Σημειώνεται ότι τα σχετιζόμενα αδικήματα παραγράφονται στα τέλη του 2015 και εάν οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια, με δεδομένο ότι οι Ελβετοί δεν αναγνωρίζουν τη λίστα χαρακτηρίζοντάς την «προϊόν υποκλοπής», θα δικαιωθούν και θα αποζημιωθούν με υπέρογκα ποσά.


Μεγάλες αποκλίσεις σε λογαριασμούς

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης προκρίνουν τον έλεγχο των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ με αδήλωτα ποσά 2-10 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι σύντομα θα καταφέρουν να τους ασκήσουν διώξεις και κατ’ επέκταση να τους υποχρεώσουν στην πληρωμή των αναλογούντων φόρων. Παράλληλα, το Δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ προκειμένου να «θωρακίσει» τη λίστα Λαγκάρντ από την ελβετική αμφισβήτηση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσκομίσει νέα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των καταθετών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, εντοπίστηκαν αποκλίσεις σε λογαριασμούς από 500.000 έως 5 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα πρόσωπα «που βρίσκονται πίσω από τις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους» της λίστας.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γ. Παπανδρέου, με τον τελευταίο να πυκνώνει εσχάτως τις επιθέσεις του κατά του Β. Βενιζέλου. Ο πρώην υπουργός τόσο στη διάρκεια της Εξεταστικής όσο και στα ανακριτικά γραφεία έχει καταλογίσει σοβαρές ευθύνες στον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τη λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας ευθέως υπονοούμενα ότι «τα στοιχεία αλλοιώθηκαν επί των ημερών του διαδόχου μου και μπορώ να το αποδείξω όταν μου ζητηθεί». Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο για Παρίσι έγινε αντιληπτός από τον συγγραφέα-εκδότη του περιοδικού «Αρδην» Γιώργο Καραμπελιά.

Διαβάστε επίσης:

Οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά μετά την αποχώρηση της Τρόικας

Στη Βουλή η αποκάλυψη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τον χρηματιστηριακό στοιχηματισμό

Ένταση στη Βουλή με αποχωρήσεις και γκρίνιες

Σε ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσία ο Κώστας Καραμανλής

Σιωπή - μυστήριο του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Σε ρόλο... καμεραμάν ο προσωπικός φρουρός του Τσίπρα

Ο Χαρδούβελης απάντησε στις επικρίσεις βουλευτών της ΝΔ