Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια υποψηφιότητα που, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα είναι από τις μεγάλες εκπλήξεις των επόμενων εκλογών βρίσκεται στο επίκεντρο παρασκηνιακών συζητήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον εκδότη Ηλία Λιβάνη, γιο του επί δεκαετίες εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ηλίας Λιβάνης, απόφοιτος της Νομικής, ο οποίος μαζί με την αδελφή του, Γιώτα, διατηρούν τον γνωστό ιστορικό εκδοτικό οίκο, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του σε τηλεοπτικά «παράθυρα», εκφράζοντας τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και καταγγέλλοντας ευθέως τη σημερινή κυβέρνηση, με αιχμή της κριτικής του το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο άνθρωπος που γαλουχήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ο πατέρας του υπηρέτησε με αφοσίωση και μεγάλη αγάπη, στις τοποθετήσεις του δεν κρύβει την οργή του για τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος. Χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να συμμερίζεται τις θέσεις του για μια σειρά από θέματα, όπως τα οικονομικά, αλλά διατηρεί αποστάσεις σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα, στα οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Αλλωστε, ουδέποτε έκρυψε ότι ανήκει στον χώρο του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό διέκοψε σταδιακά τους δεσμούς του με τη Χαριλάου Τρικούπη από την περίοδο Σημίτη.

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευαίσθητο στα εθνικά θέματα, αυθεντικό σοσιαλιστή και δεμένο ψυχικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου», λένε όσοι τον γνωρίζουν και δεν βλέπουν καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να ευοδωθούν οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν ανεπίσημα και στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ηλίας Λιβάνης θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση, με στόχο να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό ακροατήριο που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, έστω και με βαριά καρδιά, εξακολουθεί να στηρίζει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΤΟ ’60

Ο πατέρας του, Αντώνης Λιβάνης, που βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής του, ήταν ο άνθρωπος που βρέθηκε επί 35 χρόνια στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, από την πρώτη εμπλοκή του στην πολιτική, στη δεκαετία του ’60. Αχαιός την καταγωγή, όπως και η οικογένεια Παπανδρέου, βρέθηκε αρκετά νέος κοντά στον Γεώργιο Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε «κομματάρχης». Οταν ο Ανδρέας επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήταν καθηγητής, και ενεπλάκη στην πολιτική, ο κ. Λιβάνης ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.

Στη διάρκεια της επταετίας των συνταγματαρχών πέρασε -με διαλείμματα- περίπου πέντε χρόνια φυλακισμένος και εξόριστος, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε τον εκδοτικό του οίκο, που τα επόμενα χρόνια έγινε ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα, με κίνδυνο της ζωής του, συμμετείχε στην προετοιμασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κυνηγήθηκε από το καθεστώς, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην Ιταλία.

Από το 1974, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ως το 1981 οι σχέσεις του Αντώνη Λιβάνη με τον Ανδρέα Παπανδρέου πέρασαν από αρκετές διακυμάνσεις, αλλά πριν από τη μεγάλη πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λιβάνης ήταν πλέον το δεξί χέρι του ιστορικού ηγέτη του Κινήματος. Ταυτόχρονα, σε εκείνες τις εκλογές συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή για πρώτη φορά ως βουλευτή του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα.

Τον Οκτώβριο του 1981 ο Αντώνης Λιβάνης ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε βουλευτής. Στη θέση αυτή, την περίοδο 1981-1989 ήταν ίσως ο ισχυρότερος μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβερνητικός παράγοντας. Ολοι οι σημαντικοί νόμοι για να φτάσουν στη Βουλή είχαν την έγκρισή του. Πήγαινε στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο στις 7.30 κάθε πρωί και έφευγε τελευταίος κάθε βράδυ, αφού ολοκληρώνονταν οι μαραθώνιες τότε συνεδριάσεις.
Την ίδια περίοδο, ο Αντώνης Λιβάνης μαζί με τον Γιάννη Αλευρά ήταν καθοριστικοί παράγοντες στο κυβερνητικό έργο, παρά το ότι κανένας από τους δύο δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την περίοδο έλυνε και έδενε. Αντίθετα, ήταν ο άνθρωπος των «δύσκολων αποστολών», που είχε όλη την «υπόγεια συνεννόηση» με τα αντιπολιτευόμενα το ΠΑΣΟΚ κόμματα.


Πώς η Δήμητρα διέλυσε μια... μεγάλη σχέση

Οι σχέσεις του Αντώνη Λιβάνη με τον Ανδρέα Παπανδρέου ψυχράνθηκαν την περίοδο της παντοδυναμίας της Δήμητρας Λιάνη, με την οποία ουδέποτε διατηρούσε καλές επαφές. Υποχρεώθηκε, πάντως, να «συμβιώσει» μαζί της, λόγω της μεγάλης αγάπης και του σεβασμού του στο πρόσωπο του Ανδρέα.

Μάλιστα, όταν το 1993 ο τελευταίος επέστρεψε στην πρωθυπουργία, ανέλαβε ξανά καθήκοντα, με το γραφείο του να είναι στη Βουλή, και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν, πάντως, οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το ενδεχόμενο ο Ηλίας Λιβάνης να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευτυχή κατάληξη, τότε ασφαλώς θα πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, κι όχι μόνο, γιατί είναι γόνος μιας οικογένειας συνδεδεμένης με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα.

Ο κ. Λιβάνης συνεχίζει να εκδίδει σήμερα το ιστορικό περιοδικό «Επίκαιρα», ενώ ταυτόχρονα ο εκδοτικός του οίκος έχει βγάλει χιλιάδες τίτλους σπουδαίων ξένων συγγραφέων, όπως ο Πάουλο Κοέλιο, ο Στίβεν Κινγκ, ο Νταν Μπράουν και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αλλά και κορυφαίων Ελλήνων. Πρόκειται για μια προσωπικότητα με κύρος και αναγνώριση, που θα συμβάλει στη μετατόπιση προς το Κέντρο του προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιδιώκουν πολύ στην Κουμουνδούρου για ευνόητους λόγους.