Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια -δημόσια και μη κρατικά- συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφωνεί με τη γραμμή Ανδρουλάκη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ και άλλοι βουλευτές φαίνεται να διατηρούν ενστάσεις, παρότι δεν έχουν τοποθετηθεί για τη στάση που θα τηρήσουν, κάτι που αναμένεται να το κάνουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Κατανοούμε τον εκνευρισμό της κυβέρνησης - Τους χαλάμε τα σχέδια


Από υπέρμαχος των μη κρατικών στην καταψήφιση του νομοσχεδίου

Και εκεί που περίμεναν τον Γιώργο Παπανδρέου να βγει και να υπερασπιστεί όλα όσα πρέσβευε στο παρελθόν, ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, τάχθηκε υπέρ της καταψήφισής του.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι –ακόμα και εντός ΠΑΣΟΚ– που μίλησαν για "κωλοτούμπα" που θα ζήλευε ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας ταυτόχρονα τα όσα είχε πει στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός, ερχόμενος αντιμέτωπος ακόμα και με το κόμμα του.

Εμείς ψάξαμε, τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε.


Η απόφαση για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία

Ο πρώην πρωθυπουργός ως υπουργός Παιδείας τον Μάιο του 1996 είχε υποστηρίξει με σθένος τη διάταξη για την ίδρυση του πρώτου μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη συζήτηση λοιπόν της 22ας Μαΐου 1996, η κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα εξέφρασε την ανησυχία της όταν «κατ’ ουσίαν ιδρύεται ένα ιδιωτικό κέντρο σπουδών με το όνομα Πανεπιστήμιο». «Όχι ιδιωτικό, κρατικό θα είναι», τη διέκοψε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πρώην πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι στο άρθρο αναφέρεται ως ιδιωτικού δικαίου.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι πρόκειται για μια «καινοτομία που μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο και να γίνει κανονικό ΑΕΙ», ενώ ήταν αποκαλυπτικός για τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ιδρύματος: «Απλώς με τη μορφή του ΝΠΙΔ μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να προσλάβουμε νεοελληνιστές ή ελληνιστές του εξωτερικού ή και ξένους, κάτι που δύσκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα από ένα ΝΠΔΔ», είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει το 2008 η Ν.Δ., ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε νομοθετήσει παρά την αντίδραση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2008, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο «Βήμα» είχε διατυπώσει την αμετακίνητη πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπενθυμίζοντας στους τότε αντιφρονούντες του ΠΑΣΟΚ ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί «ομόφωνη απόφαση» του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει πως «το άρθρο 16, όπως είναι σήμερα, δεν σταματά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά είναι υπαρκτά».


Παπανδρέου: Το πρόβλημα του ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν αντιμετωπίζεται με μια απαγόρευση

«Μόνο το ελληνικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει. Στην πράξη έχουμε παραδώσει το δικαίωμα αξιολόγησης, ελέγχου και τήρησης κανόνων για τα ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφός μας σε κάποιους ξένους τρίτους. Και το κράτος δεν έχει λόγο. Αυτό είναι παράλογο. Το πρόβλημα του ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν αντιμετωπίζεται με μια απαγόρευση», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας τα εξής:

«Σύντομα θα έχουμε χάος στον χώρο της ελληνικής Παιδείας. Θα επιβληθεί ένα καθεστώς το οποίο δεν θα έχουμε ρυθμίσει εμείς ως ελληνικό κράτος. Με το να μην αλλάζουμε το άρθρο 16 κόβουμε τα χέρια του κράτους. Αποποιούμαστε την ευθύνη μας και το δικαίωμά μας να ρυθμίσουμε έναν τομέα που σήμερα ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να βάλουμε τάξη στον λεγόμενο ιδιωτικό χώρο, να βάλουμε κανόνες. Όταν δεν έχεις κανόνες στην Πολεοδομία, έχεις αυθαιρεσία. Όταν δεν έχεις κανόνες στη χωροταξία, δεν έχεις ελεύθερους χώρους και πράσινο. Και σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να έχεις κανόνες, να μην υπάρχει αυθαιρεσία».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Βήμα».