Σε πείσμα όλων εκείνων που ερμηνεύουν τις πρόσφατες «επιφυλακτικές» δημόσιες τοποθετήσεις των κορυφαίων οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης ως «ταφόπλακα» στο Δώρο Πάσχα, η κυριακάτικη έκδοση της «Απογευματινής» και ο μετρ του εργατικού ρεπορτάζ, Αντώνης Βασιλόπουλος, αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο ενίσχυσης των ευάλωτων και των χαμηλοσυνταξιούχων με επιταγή ακρίβειας.

Ο «ντετέκτιβ», που σκαλίζει και μαθαίνει, σας το έχει γράψει εδώ και μέρες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη βρεθούν χρήματα για τους συμπολίτες μας ενόψει του Πάσχα. Δεν ξέρω αν είναι οι ευρωεκλογές ή η ακρίβεια που το επιτάσσουν, αλλά τα απαραίτητα κονδύλια έχουν «κλειδώσει» και θα μοιραστούν στοχευμένα. Ο προϋπολογισμός το επιτρέπει. Αυτό που δεν επιτρέπει είναι στους κυβερνητικούς να προαναγγέλλουν παροχές εν αναμονή αξιολογήσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους…


Έρχεται την Παρασκευή η αναβάθμιση από την Moody’s

Μια πολύ καλή πηγή μου, από αυτές που δεν έχουν πέσει ποτέ έξω, όταν τη ρωτώ για τις διαθέσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, μου λέει ότι η Moody’s θα την κάνει την αναβάθμιση αυτή την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Είναι ο μόνος που δεν έχει κατατάξει ακόμη το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς μετά τη διπλή αναβάθμιση πέρυσι τον Σεπτέμβριο μας βαθμολογεί ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα, με «Ba1» και σταθερές προοπτικές. Νομίζω πως αυτή την εβδομάδα η σκληρή Moody’s θα λιώσει σαν το βούτυρο…


Τέσσερις φορές υψηλότερη ανάπτυξη

Την έχει βάλει ήδη στη φωτιά να σιγοκαίει, άλλωστε, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τα είπε ωραία στο γαλλικό περιοδικό «L’ Express»: ότι όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι έχουν ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στη λέσχη των πιο ασφαλών δανειοληπτριών χωρών. Ότι η χώρα είχε τέσσερις φορές υψηλότερη ανάπτυξη έναντι της Ευρωζώνης. Ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (Microsoft, Google, Amazon, Pfizer, JP Morgan, Cisco κ.ά.) επενδύουν στην Ελλάδα. Ότι το χρέος σε τρία χρόνια θα έχει υποχωρήσει στο 140% του ΑΕΠ. Ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το 20% στο 50% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ότι η οικονομία επέστρεψε σε πρωτογενή πλεονάσματα έναν χρόνο νωρίτερα. Ότι η φοροδιαφυγή μειώνεται και τα έσοδα αυξάνουν. Κανονικό «σκονάκι» έδωσε στη Moody’s ο Χατζηδάκης, μην τυχόν και τους ξεφύγει τίποτα…


«Πετάει» σε ρυθμούς ανάπτυξης

Η DBRS, που κράτησε τα «χαλινάρια» την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγησή της («BBB Low» με σταθερές προοπτικές), στην ουσία μάς είπε ότι η Ελλάδα «πετάει» σε ρυθμούς ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους και το μόνο που μπορεί να κρατήσει πίσω την οικονομία είναι ενδεχόμενο πισωγύρισμά της από τη γεωπολιτική αστάθεια. Οι Καναδοί κάνουν κράτει, περιμένοντας τα «μεγάλα παιδιά» να μιλήσουν πριν προχωρήσουν στην επόμενη αναβάθμιση.


Μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο

Θα πήρατε χαμπάρι ότι οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν με «τα χίλια» σε μείωση επιτοκίων, αν όχι από τον Απρίλιο αλλά σίγουρα τον Ιούνιο. Αναρωτιέμαι εδώ στην Ελλάδα, όπου το κόστος δανεισμού είναι στα ύψη και οι καταθέσεις στα τάρταρα, πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες. Οι οποίες έχουν καλομάθει στα άκοπα κέρδη από την τεράστια ψαλίδα των επιτοκίων. Επειδή ενόψει μείωσης των επιτοκίων επηρεάζονται πρωτίστως τα cryptos (ρεκόρ όλων των εποχών στις 70.000 δολάρια για το bitcoin) και δευτερευόντως ο χρυσός, λίγη προσοχή δεν βλάπτει.


Κερδοφορία

Είκοσι εισηγμένες εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη για το 2023 και η κερδοφορία τρέχει με άνοδο 5,6% στα 6,08 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,55 δισ. ευρώ, αναφέρει ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης της Beta AXEΠΕΥ. Δεν ξέρω αν πάμε για νέο ρεκόρ, αλλά καλά πάμε… Highlight και αυτής της εβδομάδας η Πειραιώς στο χρηματιστήριο, καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση του 27% που πουλήθηκε σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Αναμένονται αναταράξεις.