Μειώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις
Μεγάλη πόλωση δείχνουν οι μετρήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν για ακόμη μία φορά ότι όσο βαδίζουμε προς την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο των εκλογών γίνεται όλο και πιο πιθανό, το κλίμα πολώνεται και αυτό αποτυπώνεται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να δείχνει μία τάση συσπείρωσης και τα μικρότερα κόμματα μία τάση συμπίεσης.
Δημοσκόπηση Alco
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από 4,8% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει 24%, έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα κατατάσσεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,4% και το Ποτάμι με 4,1%. Οι ΑΝΕΛ καταγράφουν 2,9%, ποσοστό οριακό για την είσοδό τους στη Βουλή. Σημαντικό το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται στο 11,8%.
Σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή την προσφυγή στις κάλπες, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, δηλαδή το 54%, προτιμούν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 37% θέλει εκλογές και ένα 9% δεν έχει άποψη.
Δημοσκόπηση Κάπα Research
Στο μεταξύ, στο 2,8%, από το 3,6% του Νοεμβρίου, έχει μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, η ΝΔ 22,7% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 6,7%, Ποτάμι 6%, Χρυσή Αυγή 5,9% και ΚΚΕ 5,8%. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο, με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ, που δεν υπάρχει πλέον στον πολιτικό χάρτη.
Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων. Έξι στους 10 ερωτηθέντες, το 59,9%, θεωρούν αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη για την οικονομία τις πρόωρες εκλογές, ενώ το 36% την κρίνουν θετική ή μάλλον θετική.
Σε ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ («Grexit»), το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 45,1%, έναντι 33,5% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το 40,6% επιθυμεί και πάλι μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έναντι ενός 35,7% που επιθυμεί μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.