Στρατηγική εκλογής Προέδρου ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που στην κυβέρνηση μετρούν και ξαναμετρούν τα «κουκιά» αναζητώντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην πρώτη προεδρική κάλπη.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση -η οποία διαθέτει πλειοψηφία 155 βουλευτών (127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ)- στοχεύει να συγκεντρωθούν 163 με 165 βουλευτές, ενώ -με βάση τις δηλώσεις των ανεξάρτητων- η οροφή δεν ξεπερνά τους 168.

«Ναι» δηλώνουν πως θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Παύλος Μελάς, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του ανεξάρτητου βουλευτή και πολιτικού φίλου του Σπύρου Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών», της Κατερίνας Μάρκου, που διατηρεί επιφυλάξεις, αλλά και του Πέτρου Τατσόπουλου, που έχει πει ότι θα ψηφίσει «όχι». Και οι δυο τους, πάντως, κοιτάζουν προς το Ποτάμι, που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Ερώτημα είναι και η στάση των τριών της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, Νίκου Τσούκαλη και Θωμά Ψύρρα, που είχαν συνυπογράψει συναινετική πρόταση για την εκλογή Προέδρου. Από τη ΔΗΜΑΡ τονίζουν πάντως την ομόφωνη απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο, με τον Φώτη Κουβέλη ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υιοθετεί λογικές «αποστασίας» για όποιον βουλευτή του κόμματος επιλέξει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται, εξάλλου, οι κεντροδεξιοί Μίκα Ιατρίδη, Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και όσοι μπορεί να επηρεαστούν από τον Κώστα Καραμανλή, είτε ανεξάρτητοι είτε από τους ΑΝΕΛ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, απορρίπτει εναλλακτικό υποψήφιο αλλά και τα σενάρια περί συμφωνίας για ορισμό των πρόωρων εκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του απορρίπτει τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικού σκοπού.