Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Στον «αυτόματο πιλότο» φαίνεται πως βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με όλα σχεδόν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, επηρεασμένα από το κλίμα των ημερών, καθώς κυριαρχεί το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, να έχουν αφοσιωθεί στην -αμφίβολη σε αρκετές περιπτώσεις- επανεκλογή τους και να έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων τους.

Ενισχυτικά του παραπάνω κλίματος λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα και η απουσία περίπου έντεκα γενικών γραμματέων σε αντίστοιχα υπουργεία, λόγω των παραιτήσεων που κατέθεσαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους στις επόμενες εκλογές. Αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί, πάντως, δείχνουν δικαιολογημένα ιδιαίτερο άγχος για το πολιτικό τους μέλλον, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ανατρέψουν τις ήδη αρνητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις εκλογικές τους περιφέρειες από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ». Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, που «μετακομίζει» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσει αρκετά για να κερδίσει τον ισχυρό σε αυτή την περιφέρεια Κώστα Σκανδαλίδη, από τη στιγμή που διαφαίνεται ότι το άλλοτε ισχυρό Κίνημα θα εξασφαλίσει εκ νέου μόνο μία έδρα. Δύσκολη θα είναι η προσπάθειά της αν πολιτευθεί στην Β’ Αθηνών.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ν.Δ. αναμένεται να είναι δεύτερο κόμμα στη Β’ Αθηνών, όπως και σε όλη την επικράτεια, θα συμβάλει στην απώλεια εδρών στην εν λόγω περιφέρεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε αυτούς που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν είναι η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετακομίζει από την Κέρκυρα για να αντιμετωπίσει υπουργούς με ισχυρό μηχανισμό στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης. Στο ΠΑΣΟΚ, σε μειονεκτική θέση είναι ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε αντίθεση με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος στις εκλογές του 2012 είχε βγει πρώτος σε ψήφους.

Στην Αρκαδία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα εκλεγεί εκ νέου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μόνο αν το κόμμα του δεν πέσει κάτω από το 10%, ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στη Λακωνία, είναι πολύ πιθανόν να μην εκλεγεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεδομένου ότι στις εθνικές εκλογές του 2012, λόγω εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει έδρα συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,87% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση μετά τη Ν.Δ., χωρίς να εξασφαλίσει έδρα.

Στο Κιλκίς, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γιωργαντάς κινδυνεύει μόνο αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που εμφανίζει τον πρώην βουλευτή Γιώργο Συμπιλίδη να επανακάμπτει μετά από χρόνια και να επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Στις Κυκλάδες, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βγήκε δεύτερο κόμμα, με τα ποσοστά του να πέφτουν από το 30,6% στο 26,1%. Αντίθετα, στις Σέρρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, είναι πολύ πιθανόν να μην επανεκλεγεί, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές αναδείχθηκε τρίτος σε ψήφους μετά τον Μενέλαο Βλάχβεη και τη Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ τα ποσοστά της Ν.Δ. έπεσαν από το 40,14% το 2012 στο 28,91% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στον Εβρο θα γίνει μάχη μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου και του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για μία έδρα, καθώς το ποσοστό της Ν.Δ. από το 39,8% (το 2012) έπεσε στο 31,6% στις ευρωεκλογές. Αντίστοιχα κινδυνεύει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, καθώς, ενώ στις εκλογές του 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 16,6% και είχε βγει δεύτερο κόμμα, εξασφαλίζοντας έδρα, στις ευρωεκλογές έλαβε μόλις 9,99%.

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ. Στο Ηράκλειο Κρήτης, επισφαλής είναι η θέση του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στις εκλογές του 2012, λόγω εκλογικού νόμου και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα, είχε βγάλει μόλις 2 έδρες έναντι 3 της Ν.Δ. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα, καθώς είχε συγκεντρώσει ποσοστό 18,6%, το οποίο στις ευρωεκλογές κατέβηκε στο 11,7%, με το «Ποτάμι» να απέχει σε απόσταση αναπνοής, με ποσοστό 9,25%.
Αναφορικά με τον υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα, στις εκλογές του 2012 είχε κερδίσει για λογαριασμό της Ν.Δ. τη μονοεδρική της Θεσπρωτίας. Στις επόμενες εκλογές, ωστόσο αναμένεται να την κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 27,48%. Στην Κέρκυρα είναι αμφίβολη η εκλογή της υφυπουργού Πολιτισμού, Αντζελας Γκερέκου, καθώς το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές (2012) είχε συγκεντρώσει 10,5% εξασφαλίζοντας έδρα, ενώ στις ευρωεκλογές έπεσε στο 6,65%.

Αντίστοιχα, στο λεγόμενο Υπόλοιπο Αττικής κινδυνεύει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε λάβει 7,7% και στις ευρωεκλογές έπεσε στο 5,9%, κάτω από το «Ποτάμι», που συγκέντρωσε 6,72%.


Οι καραμπόλες και τα σενάρια

Στην Κοζάνη, εκτιμάται ότι θα απειληθεί ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μόνο αν επιστρέψει στη Ν.Δ. ο ανεξάρτητος σήμερα Γιώργος Κασαπίδης και βγάλει μόνο μία έδρα το κόμμα. Πάντως, τα ποσοστά της Ν.Δ. από το 31,72% το 2012 έπεσαν στο 23,1% στις πρόσφατες εκλογές. Αντίστοιχο πρόβλημα θα έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να βγάλει έδρα στην Κοζάνη. Σημειώνεται ότι το Κίνημα από το 14,38% του 2012 έπεσε στο 9,18% στις ευρωεκλογές.

Στην Αργολίδα, πρόβλημα φαίνεται να έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είδε το ΠΑΣΟΚ να πέφτει από το 14,44% στο 8,85%, όπως και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς, καθώς η υποψηφιότητα και μόνο του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τη δημοφιλία του γιου του, Χρίστου, δεύτερου «γαλάζιου» βουλευτή στην Κορινθία. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να εκλέξει έναν βουλευτή, καθώς από πρώτο κόμμα με 31% έπεσε στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές με 23,76%.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί έκτος στην κατάταξη. Στις επόμενες, η Ν.Δ. αναμένεται να εξασφαλίσει λιγότερες έδρες, καθώς από πρώτο κόμμα το 2012, στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε δεύτερο με 19,87% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε 25,78%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρέππας μαινόμενος κατά Βενιζέλου και ΔΗΠΑΡ!

Κατερίνα Μάρκου: "Με κοιτούν περίεργα επειδή ψήφισα τον Δήμα"

Οι τρεις σωματοφύλακες

"Γλύκανε" τον Μελά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης!