Την ανησυχία των γερμανικών φορέων που βρίσκονται στην Ελλάδα αποτυπώνει έκθεση του think tank της γερμανικής Κεντροδεξιάς Κόνραντ Αντενάουερ (Konrad Adenauer Stiftung - KAS) στην Αθήνα, με τίτλο «Η Ελλάδα στις κάλπες - Μια απεικόνιση των διαθέσεων» στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων ότι «η χώρα στέκεται και πάλι στο σταυροδρόμι».  

Η έκθεση που έχει συνταχθεί από την Σουζάνα Βογκτ και τον Γέρεν Κολς αναφέρονται τα εξής: «Ενα από τα πλέον ανησυχητικά ερωτήματα αφορά τις διοικητικές και τεχνοκρατικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των ιδεολογικών και προγραμματικών του διακηρύξεων. Η Ελλάδα δεν έχει τον χρόνο να περιμένει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, πώς από πολιτικής, τεχνοκρατικής και διοικητικής απόψεως άπειρα στελέχη θα αναλάβουν καθήκοντα και θα θέσουν τον ούτως ή άλλως δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό σε κίνηση».

Λίγο παρακάτω αναφέρεται «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλησιάσει περισσότερο από ποτέ την εκλογική νίκη. Το κόμμα διακηρύσσει μέτρα, τα οποία είναι για την χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, πολιτικά και οικονομικά ανεδαφικά. Ακόμη κι αν το κόμμα κάνει μία απότομη αλλαγή πορείας έπειτα από μία ενδεχόμενη αναρρίχηση στην κυβέρνηση, το ρίσκο παραμένει υψηλό λόγω των εσωτερικών τριβών, χωρίς να γίνεται λόγος για την απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας. Εως τότε όμως, οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέραση στους - απρόθυμους πλέον για μεταρρυθμίσεις - Ελληνες».

Γύρω από το πρόγραμμα και την τακτική του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική περίοδο αναφέρει «σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κυρίως σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σε εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια τους - προπάντων στον δημόσιο τομέα - μία επιστροφή στο status quo ante» και αναφέρεται ότι «πέραν αυτού το κόμμα κερδίζει απογοητευμένους ψηφοφόρους από όλες τις πτέρυγες».

Επισημάνσεις διατυπώνονται και για το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνεται ότι έχει ασαφείς θέσεις και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασίες, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ. Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι «αξιολογείται ως αντίδραση απέναντι στην διαρκή κρίση του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η είσοδος στην επόμενη Βουλή δεν είναι βέβαιη»Η εκτίμηση για το ΚΚΕ είναι πως θα εισέλθει στην Βουλή και θα ασκήσει δομική αντιπολιτευτική τακτική. Ως προς την ΝΔ, αναφέρεται ότι επιχειρεί να χτίσει την στρατηγική της επικαλούμενη την κυβερνητική εμπειρία και την αλήθεια.