Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα με την ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους
Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός
Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τη μορφή που θα έχει η Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Χρέους αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότησή της. Το δίλημμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει ο νέος πρωθυπουργός, πριν απευθυνθεί σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, έχει να κάνει με το αν αυτή η ομάδα θα είναι πολιτική ή τεχνοκρατική.
Και οι δύο λύσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Εάν η επιτροπή αυτή αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα, θα σταλεί ένα μήνυμα στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι για πρώτη φορά οι Ελληνες πολιτικοί συστρατεύονται για το θέμα του χρέους. Επικεφαλής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης και υπεύθυνος για τις συνομιλίες ο Γιάνης Βαρουφάκης. Από την κυβέρνηση αναμένεται ακόμα να τοποθετηθούν ο Νίκος Χουντής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ως πολιτικό, εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο ακούγεται ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Φυσικά, μια τέτοια επιλογή έχει και τα αρνητικά της, αφού οι απόψεις των κομμάτων στη διαχείριση ενός τέτοιου θέματος είναι διαφορετικές και άρα δεν θα ήταν δύσκολο να υπάρξουν γρήγορα ρωγμές στη συνοχή της επιτροπής.
Το δεύτερο σενάριο που σκέπτεται ο κ. Τσίπρας είναι να τοποθετηθούν από τα κόμματα οικονομολόγοι, τεχνοκράτες, προσωπικότητες του τόπου που μπορούν να βοηθήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν και πάλι οι κύριοι Δραγασάκης και Βαρουφάκης, ενώ θα προταθεί ως εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Αυτό το σενάριο έχει αρκετούς υποστηρικτές, αφού όσοι το πρότειναν πιστεύουν ότι, εάν σε αυτή την επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες που έχουν επαφές στο εξωτερικό, μπορεί να γίνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική δουλειά.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα με ποια από τις δύο επιτροπές θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Στη συνάντηση που είχε πάντως με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη εισέπραξε κατ αρχήν ένα «ναι» με τη διευκρίνιση ότι θα πρέπει πρώτα να βρεθεί η μορφή που θα έχει η επιτροπή, ώστε και ο ίδιος να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τη στελεχώσουν. «Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι, «συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝ.ΕΛ., θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη, που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα. Το Χρέος είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί. Οχι όμως, ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη».
Υπέρ της συγκρότησης της επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι εάν του ζητηθεί, το κόμμα του θα πάρει μέρος σε μια τέτοια επιτροπή. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να μετάσχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι η παραδοχή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι αυτό συστρατεύονται όλες οι δυνάμεις της χώρας γύρω από αυτή την πρωτοβουλία.