Ο Παπανδρέου συμβουλεύει τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα
Δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ ή όχι απορρίπτεται
Μια έκπληξη επεφύλασσε στα μέλη του «Κινήματος» ο ιδρυτής του, Γιώργος Παπανδρέου: Είπε «όχι» σε δημοψήφισμα, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ακρίβεια είπε ότι «δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ ή όχι απορρίπτεται» εξηγώντας ότι η πρόσφατη ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ «δόθηκε με τη δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος ότι η πολιτική του ασκείται εντός του πλαισίου της ευρωζώνης».
Προειδοποίησε μάλιστα πως «έτσι όπως ακούγεται και χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το δημοψήφισμα, είναι αόριστο και αδιευκρίνιστο» και πως «ένα δημοψήφισμα, έχει νόημα όταν τίθεται και το σωστό ερώτημα. Όχι γενικό και αόριστο, που μπορεί να μετατραπεί σε μπούμεραγκ».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού θύμισε ότι «πέσαμε, με αφορμή το δημοψήφισμα, γιατί υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι» και πως παραμένει θετικός στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «γιατί αποτελεί μέσο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, ιδίως όταν κρίνεται το μέλλον της χώρας σε βάθος χρόνου», διευκρίνισε:
«Στην προκειμένη περίπτωση, συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να προκύψει μόνον αν υπάρξει σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές και οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την αποδοχή του ή όχι. Επί ανυπαρξίας σχεδίου συμφωνίας δεν υπάρχει ερώτημα, δίλημμα ή διακύβευμα».
Τόνισε ακόμη πως επ' ουδενί δεν πρέπει «να χρησιμοποιείται το δημοψήφισμα για την κάλυψη της πολιτικής ανυπαρξίας του ΣΥΡΙΖΑ και της έλλειψης σχεδίου και ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης».
Θέλω πραγματική εξεταστική για το Μνημόνιο, όχι α λα καρτ
Οι επισημάνσεις Παπανδρέου έγιναν κατά τη διάρκεια διαβούλευσης στελεχών του Κινήματος για την διαπραγματευτική διαδικασία, στο Ιλιον.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόταση Τσίπρα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το "πώς φθάσαμε στο μνημόνιο και στον αναγκαστικό δανεισμό" – τόνισε:
«Πρώτοι εμείς θέλουμε να ειπωθούν αλήθειες. Αυτές που συσκοτίστηκαν συστηματικά για να βολέψουν τις ορέξεις διαφόρων αρχηγών και κομμάτων.
Γι' αυτό αναμένουμε και μια πραγματική εξεταστική επιτροπή, όχι μια εξεταστική "α λα κάρτ", που θα βολεύει τη σύμμαχη δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή το Καραμανλικό κατεστημένο».