Φίλης: Υπήρχε δέσμευση ότι δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στην Μύκονο;
Να μην έχουμε ΦΠΑ στην Μύκονο και να έχουμε στο Αιγάλεω;
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νίκος Φίλης, μίλησε σήμερα στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας και σχολίασε τις τελευταίες πολιτικές εξελήξεις, για την αποδοχή της κυβέρνησης, την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σύμφωνα και με τις επιταγές των δανειστών, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Για συνάντηση Α. Τσίπρα - Α. Μέρκελ:
«Υπήρξε ένα βήμα εξομάλυνσης των ελληνογερμανικών σχέσεων, στην βάση της ισοτιμίας, όσο είναι δυνατόν, με βάση τον συσχετισμό ανάμεσα στα κράτη. Δεν είμαστε στην εποχή των καλών μαθητών, των μερκελιστών... Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν αναγκαία, για να προσδιορίσει ένα νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και στο eurogroup. Χωρίς όλη αυτή τη συζήτηση, χωρίς την μετατροπή του ελληνικού προβλήματος από ιδιόρρυθμα βαλκανικό σε παγκόσμιο, σε θέμα της διεθνούς οικονομίας, με παρεμβάσεις εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -υπέρ του να υπάρξει νέα λύση στο ελληνικό πρόβλημα-, δεν θα είχαμε σήμερα αυτή τη συζήτηση στο eurogroup. Θα ήμασταν ακόμα στο mail του κ. Χαρδούβελη. Δηλαδή, μείωση συντάξεων, κατάργηση της προστασίας για τις απολύσεις...».
Για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την αύξηση ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά:
«Υπήρχε δέσμευση ότι δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στην Μύκονο; Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να μην έχουμε ΦΠΑ στην Μύκονο και να έχουμε για παράδειγμα στο Αιγάλεω;».
Για ιδιωτικοποιήσεις:
«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει από τη δική μας πλευρά, μια πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Δεν είμαστε εναντίον των αναπτυξιακών συμπράξεων και συνεργασιών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε μέσα το δημόσιο -δεν μπορεί να απεκδυθεί της κυριότητάς του το δημόσιο- και οι όροι αυτών θα είναι αμοιβαία επωφελείς».
Για ενδεχόμενες ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις:
«Είμαστε ήδη σε αυτή την λογική και έχουμε μεγάλη λαϊκή αποδοχή, διότι δεν μας υποστηρίζουν μόνο όσοι μας ψήφισαν, το 36%, ούτε μόνον όσοι ψήφισαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Υπάρχει ευρύτερη αποδοχή της κυβερνητικής προσπάθειας στην κοινωνία. Για το εάν πρέπει να εκφραστεί και στο πολιτικό επίπεδο... Εμείς ήμασταν εναντίον μιας καταστροφικής πολιτικής και ορθώς δεν ψηφίζαμε νομοσχέδια.
Εδώ είναι άλλη πολιτική, επιδιώκουμε. Και μου κάνει εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία λέει λογάκια περί εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, σε μια κρίσιμη τροπολογία προχτές στην Βουλή, που αφορούσε την μεταφορά 500 εκ. ευρώ από το ΤΧΣ στο ελληνικό δημόσιο, για να πληρωθεί ένα ομόλογο στις 17 του μηνός, ψήφισε κατά. Αυτό σημαίνει ότι ήθελε να υπάρξει πιστωτικό γεγονός».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις σημερινές δηλώσεις Π. Καμμένου:
«Ο πρωθυπουργός δεν είναι μια πλευρά της κυβέρνησης, είναι η κυβέρνηση. Η δήλωση του πρωθυπουργού ενώπιον της κ. Μέρκελ είναι σαφής. Είπε επί λέξη ότι δεν είναι για εμάς ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως μια υλική διεκδίκηση. Είναι πρωτίστως ηθικό θέμα».
Για την επιτροπή στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις:
«Εάν η επιτροπή εκφράσει αυτό που στην προηγούμενη Βουλή φαινόταν ότι μπορεί να εκφραστεί -αλλά μετά τα χάλαγαν οι κκ Σαμαράς - Βενιζέλος-, δηλαδή μια έμπρακτη διακομματική συνεννόηση, βεβαίως θα είναι υποβοηθητική του κυβερνητικού έργου. Την χώρα διεθνώς δεν την εκπροσωπεί η Βουλή, την εκπροσωπεί η κυβέρνηση».
Για την υπόθεση Γ. Κατρούγκαλου και την αναφορά στον ΠτΔ:
«Ο κ. Κατρούγκαλος είχε πνιγεί από το δίκιο του. Έχει δεχτεί μια ανήθικη επίθεση από πολιτικο-επιχειρηματικά κέντρα, τα οποία νομίζουν ότι θα μας φοβίσουν. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε όμως. Κάποια στιγμή, ο καθένας αμύνεται, λέει κάτι, ένα επιχείρημα. Εγώ δεν θα ήθελα σε μια τέτοια αντιπαράθεση να εμπλέκουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οποιοδήποτε Πρόεδρο Δημοκρατίας...».
Για τις παρελάσεις:
«Υπάρχει ένα θέμα αναμόρφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο στα σχολεία. Είμαι υπέρ του να γίνονται συζητήσεις στις οποίες θα αναδεικνύεται το εθνικό και κοινωνικό μήνυμα της επανάστασης του '21 και η ευρωπαϊκή της προβολή».
Υπηρετούν οι παρελάσεις αυτή την προβολή;
Ν. Φίλης: «Εγώ πιστεύω πως όχι, αλλά είναι μια κεκτημένη ταχύτητα που πρέπει να αλλάξουμε και που όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα».