Παράταση μέχρι την Τετάρτη ζήτησε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα με τα μέτρα που πρέπει να κατατεθεί στους εταίρους και να πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αποφάσεις στο Eurogroup για την Ελλάδα μετατίθενται –πλην απροόπτου- για την επόμενη εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν μάλιστα το «πακέτο» μέτρων να παρουσιαστεί τελικά στους θεσμούς… με δόσεις, όπως συνέβη και προ μηνός σχεδόν, όταν το προσχέδιο της λίστας που παρουσίασε στο Eurogroup ο κύριος Βαρουφάκης ξεκίνησε με 5-6 μέτρα και έφτασε τελικά στα δέκα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να προηγηθεί και σύγκληση του Brussels Group όπου, μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ κύριο Χουλιαράκη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ.Νίκο Θεοχαράκη θα «λανσάρει» κάποια από τα μέτρα στους εκπροσώπους τω θεσμών, για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις τους.

Καθώς όμως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται και ο τρέχων προϋπολογισμός του Κράτους βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και κοστολογημένα εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Ανάμεσα σε αυτά εξετάζονται οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ (σε επιλεγμένα «μη βασικά» είδη διαβίωσης ή και στα «κοσμοπολίτικα» νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη), οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ή και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ –έστω και με άλλη ονομασία ή ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στον υπολογισμό του.

Από πλευράς τους πάντως και οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω στήριξη της χώρας χωρίς να ανοίξει τουλάχιστον τα χαρτιά της η κυβέρνηση και αναμένουν να γίνει η επόμενη κίνηση από την Αθήνα, όπως διεφάνη και σε χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.