ΣΥΡΙΖΑ: 15 βουλευτές "απειλούν" την κυβέρνηση
Ανησυχία στο Μαξίμου για φυγόκεντρες κινήσεις, σε περίπτωση λήψης μέτρων
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τουλάχιστον δεκαπέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από το Μέγαρο Μαξίμου, με την υποψία ότι μπορεί να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή σε κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτές αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους Κ. Λαπαβίτσα, Αλ. Μητρόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Γ. Μιχελογιαννάκη, Δ. Κοδέλα, Χρ. Καραγιαννίδη, Μ. Κριτσωτάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Διαμαντόπουλο, Στ. Λεουτσάκο, Ελένη Σωτηρίου, Θ. Πετράκο, Κ. Δελημήτρο και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπουργών Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη.
Μετά την πρόσφατη εκεχειρία με τη Γερμανία που πέτυχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκαθιστώντας το πολεμικό κλίμα της προηγούμενης περιόδου στις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού επιτελείου στρέφεται στο εσωτερικό μέτωπο, με στόχο την αποτροπή δυσάρεστων σεναρίων, που ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την κοινοβουλευτική συνοχή και την κυβερνητική σταθερότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει το προληπτικό «μασάζ» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ψυχολογική προετοιμασία των μελών της προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως απέναντι στην προοπτική η κυβέρνηση να μην τηρήσει στον ακέραιο βαθμό τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να υποχρεωθεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στο πλαίσιο ενός «έντιμου συμβιβασμού», όπως έχει χαρακτηριστεί η έως τώρα συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σημειωτέον ότι στην πλειονότητά τους η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν έχουν σαφή εικόνα και ουσιαστική ενημέρωση για το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων, δηλαδή το αναλυτικό πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις που συζητείται στις μυστικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται στο σκοτάδι» αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τροφοδοτεί εσωτερικές «γκρίνιες», που έχουν ως κοινή αφετηρία την κριτική ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί και αποφασίζει αυθαίρετα μια ομάδα υπό τον πρωθυπουργό, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα θεσμικά όργανα του κόμματος.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ
Τους λεπτούς χειρισμούς για την αποτροπή της διατάραξης των σχέσεων της κυβέρνησης και σημαντικού αριθμού βουλευτών του κόμματος έχουν αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χρήστος Μαντάς. Αμφότεροι επικοινωνούν ή επισκέπτονται τακτικά το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αναλόγως να μεταφέρουν με επιδέξιο τρόπο τα ευχάριστα ή δυσάρεστα μαντάτα στους βουλευτές. Αναλυτικότερη ενημέρωση επιδιώκει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος δέχεται αφόρητες πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες για παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο, ώστε να μην υπάρξουν εκπτώσεις στις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου. Ηδη την πρώτη σημαντική αποδοκιμασία σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο η κυβέρνηση την εισέπραξε με τη συμφωνία που υπέγραψε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία τουλάχιστον 30 βουλευτές την απέρριψαν ως μη ικανοποιητική, ενώ το 40% της Κεντρικής Επιτροπής αρνήθηκε να την επικροτήσει. Και αυτό συνέβη όταν ακόμη η κυβέρνηση δεν είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πλαίσιο με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα κληθεί να δρομολογήσει για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή και πριν μεταβεί για διαβουλεύσεις στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα και ορισμένους υπουργούς, όπως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εκπροσωπεί την «Αριστερή Πλατφόρμα» και επηρεάζει με τον λόγο και τη στάση του σε σημαντικό βαθμό την εκλογική συμπεριφορά δεκάδων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Τέρμα τα ψέματα και οι αυταπάτες», φέρεται να ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την «Αριστερή Πλατφόρμα». Με τον τρόπο αυτό θέλησε να προϊδεάσει το σημαντικότερο ριζοσπαστικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να μην παίξει κορώνα-γράμματα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, διακινδυνεύοντας μια καταστροφική ρήξη με τους εταίρους. Ωστόσο, χθες με non paper το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι κρατά σκληρή στάση και έναντι των εταίρων, κάτι που ερμηνεύθηκε τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγική κίνηση για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μήνυμα-βόμβα στους δανειστές
Μήνυμα-βόμβα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους δανειστές. Την ώρα που έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και την απέστειλε στο Brussels Group, το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper που εξέδωσε, αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό του δίμηνου κυβερνητικού έργου, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν σύντομα στην εκταμίευση των δόσεων. Στο non paper συνοψίζονται σε 11 σημεία όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε έως σήμερα, τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, αυτά που είναι έτοιμα και θα πάνε στη Βουλή άμεσα, η διαπραγμάτευση και η λίστα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αυτό περιέχεται και μια προειδοποίηση, καθώς στο σημείο 9γ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «(Η κυβέρνηση) Εκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
Δύο λύσεις στο συρτάρι του Τσίπρα
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθηκε, υπολογίζουν ότι οι βουλευτές που μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην κυβέρνηση με την αρνητική τους στάση απέναντι στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε.
Ακόμη, όμως, και σε αυτό το ακραίο ενδεχόμενο, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα επικρατούν δύο λύσεις ώστε να μην ευοδωθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», στο οποίο ελπίζει κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η πρώτη είναι ο εκβιασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα από την απειλή για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει με λίστα τη σειρά κατάταξης των επόμενων βουλευτών. Η δεύτερη συνδέεται με την εξασφάλιση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από αντίπαλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, όπως είναι το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εξέλιξη, που μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο μιας οικουμενικής διακυβέρνησης, έστω και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής σύμπλευσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που θέτουν υπεράνω όλων την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά, εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως το έσχατο σενάριο για να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόβα τζενεράλε για την εμπέδωση της «οικουμενικότητας» της διακυβέρνησης της χώρας μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από τη συγκρότηση της περίφημης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που έχει αναλάβει να συγκροτήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ώστε από αυτή τη συλλογική προσπάθεια να μην εξαιρεθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά να συμβάλλουν διά της εκπροσώπησής τους σε ένα παρακυβερνητικό σχήμα, που θα επεξεργαστεί λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους.