Επιχείρηση "γοητεία" από τον Τσίπρα στη Μέρκελ
Πώς ο πρωθυπουργός προσέγγισε την Γερμανία Καγκελάριο αλλάζοντας πολιτική, τακτική, ακόμα και... ορολογία
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Σε αλλαγή ρητορικής, ένεκα της αλλαγής των συσχετισμών και των αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ώστε να μη διασαλευτεί περαιτέρω η ήδη εύθραυστη κοινωνική ισορροπία, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος στην επίλυση των διμερών θεμάτων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην καγκελαρία, ο κ. Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά τα καυτά ζητήματα του κατοχικού δανείου, της Siemens και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, επικαλούμενος μάλιστα τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου «Hans-Bockler». Σύμφωνα με αυτά, τα εισοδήματα των φτωχότερων Ελλήνων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ των πλουσιότερων αυξήθηκαν κατά 16%. Σε απάντηση, η κ. Μέρκελ επί πέντε ώρες συζητούσε σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «μπορούμε ο ένας πραγματικά να βοηθήσει τον άλλον». «Εβαλα τις φωνές στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα λέγοντας ότι δεν πρέπει να παίζουμε ούτε για αστείο με την Ιστορία και πρέπει να έχουμε αίσθηση ότι αυτά είναι πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που όλοι πρέπει να δώσουμε από κοινού αγώνα για να ξεπεράσουμε», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν υπόνοιες για φασίζουσες νοοτροπίες έναντι των λαών από την κ. Μέρκελ. Με τους πολιτικούς του χειρισμούς φαίνεται πως εξασφαλίζει λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας της οικονομίας, ενώ ευελπιστεί στην αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του, χωρίς να θιγούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μπορεί προεκλογικώς να δήλωνε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη τα 7,5 δισ. της τελευταίας δόσης του Μνημονίου, μετεκλογικώς όμως διαπίστωσε ότι τα ταμεία είναι άδεια, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει ως προς το σκέλος των τρεχουσών αναγκών, κάτι το οποίο κατέστησε ξεκάθαρο στη Γερμανίδα καγκελάριο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ
Η μεταστροφή στον λόγο του κ. Τσίπρα κατεγράφη σταδιακώς, αρχής γενομένης από την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων, την 1η Φεβρουαρίου, όταν επεσήμανε: «Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ». Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η Ελλάδα είχε πετύχει να ανατρέψει το Μνημόνιο, θέτοντας όρια στη συμπεριφορά των εκπροσώπων των θεσμών, προχώρησε σε ακόμα ένα βήμα προσέγγισης, καλώντας τη Γερμανία να καταθέσει τις προτάσεις της για την ελληνική υπόθεση και ζητώντας χρόνο «για να παρουσιάσει τις θέσεις της η Ελλάδα». Βεβαίως, οι εμπρηστικές δηλώσεις του παρελθόντος εγκαταλείφθηκαν πλήρως, καθώς η γερμανική πλευρά, διά του υπουργού Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ιδιαίτερα προκλητική απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη. Η πρώτη συνάντηση των Τσίπρα-Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου συνοδεύτηκε από τη μεταστροφή της έως τότε αδιάλλακτης στάσης της καγκελαρίου, η οποία τόνισε πως «είμαι περισσότερο πρόθυμη από ποτέ για στενή συνεργασία με τον κ. Τσίπρα». Επτά μέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός συνομιλούσε επί μία ώρα τηλεφωνικώς με την κ. Μέρκελ, ώστε να «ξεκολλήσουν» οι διαπραγματεύσεις και την επομένη υπογράφηκε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το κλίμα είχε αλλάξει κι όσο πλησίαζε η ημέρα της συνάντησης στο Βερολίνο τόσο γίνονταν δηλώσεις αμοιβαίας κατανόησης, καθώς και ορισμένες κινήσεις από την Κομισιόν, όπως το πακέτο Γιούνκερ των 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ από τριετίας έχει υποβάλει προτάσεις για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, πετυχαίνοντας να το αναδείξει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. «Είναι το θέμα που θα συζητήσουμε. Η Γερμανία έχει πλήρη επίγνωση του ζητήματος και δεν το αγνοεί», επεσήμανε για πρώτη φορά δημοσίως η κ. Μέρκελ. Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας χαμήλωσε τους τόνους, «προστατεύοντάς» τη μάλιστα από την οξεία κριτική που της ασκείται εντός και εκτός Ελλάδας για την υπόθεση.
SIEMENS
Οσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens, μία μέρα μετά τη συνάντηση των δύο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και άφησε έτσι παράθυρο «δικαστικής συνδρομής» προς την ελληνική Δικαιοσύνη, όταν διατυπωθεί εγγράφως το σχετικό αίτημα. Πολλές φορές στην επταετή θητεία του στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας έχει δημοσιοποιήσει σοβαρές πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου, δείχνοντας ότι διαθέτει πολλά παραπάνω στοιχεία. Κι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 μιλούσε για κουκούλωμα του σκανδάλου, προσφάτως ζήτησε επισήμως τη βοήθεια των Γερμανών, ενόψει της έναρξης της πολύκροτης δίκης.