Βορίδης και Μητσοτάκης "μονομάχοι" στο εσωτερικό της ΝΔ
Εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος
Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ν.Δ. με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών. Αιτία της νέας δίνης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που παρατηρούνται σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί όταν η όποια συμφωνία στήριξης της χώρας από τους εταίρους θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και γενικότερα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Στη μια πλευρά τοποθετούνται τα στελέχη εκείνα που τάσσονται υπέρ της μετριοπάθειας και, ως εκ τούτου, ζητούν να χαμηλώσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. «Πρέπει να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη στηρίζει την εθνική προσπάθεια. Φυσικά θα πρέπει να επισημαίνονται τα όποια λάθη και τα πισωγυρίσματα, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εμφανιζόμαστε μονίμως ως εκπρόσωποι των δανειστών. Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα έχουμε κανένα όφελος από την όποια φθορά του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν οι εν λόγω κύκλοι.
ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΙ
Βασικός υπέρμαχος και εκφραστής της άποψης αυτής στο «γαλάζιο» εσωκομματικό πεδίο είναι ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκ των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού της «επόμενης μέρας», Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα πως η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πλάνου που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές θα πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία, ανεξαρτήτως κομματικών σχεδιασμών και προσώπων που θα κληθούν να το διαχειριστούν. «Τις ίδιες θέσεις εξέφραζε ως βουλευτής, υπηρέτησε ως υπουργός και συνεχίζει να υποστηρίζει και τώρα, που δέχθηκε να στηρίξει το αντιπολιτευτικό έργο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του βουλευτή της Β’ Αθήνας. Συμπληρώνουν, δε, με νόημα πως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι «ο δρόμος της υπευθυνότητας είναι η μοναδική επιλογή για τη Ν.Δ. όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του κόμματος και των πολιτών και την αποφυγή του πολιτικού εγκλωβισμού της».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία πως ο μέχρι πρότινος βασικός κυβερνητικός εταίρος θα πρέπει να υπερψηφίσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά των πιστωτών της χώρας, ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρχουν προβλέψεις που βρέθηκαν στον πυρήνα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή οι παρεμβάσεις που άπτονται του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα.
Αντίστοιχη είναι η λογική με την οποία πορεύονται και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της λεγόμενης κεντροφιλελεύθερης τάσης της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις απόψεις που εκφράζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός), αλλά και ο Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ότι «η παράταξη είχε πάντα κουλτούρα συναινέσεων και συνεννοήσεων και συνιστούσε τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας».
ΣΤΗΡΙΞΗ
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι προαναφερθέντες στηρίζουν -εκτός των άλλων- τη θέση τους για υιοθέτηση μετριοπαθούς αντιπολιτευτικής γραμμής στα σενάρια περί σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης, τα οποία το τελευταίο διάστημα προωθούνται από εγχώρια πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα, ως «μαξιλάρι ασφαλείας για τη χώρα» στο ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει τελικώς είτε να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των περιστάσεων είτε να ξεπεράσει τον κάβο των εσωκομματικών αντιδράσεων της αριστερής πτέρυγας, θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη εναλλακτική λύση, όσο το δυνατόν πιο συναινετική. Και η Ν.Δ., ως η παράταξη των εθνικών επιλογών και σταθερός πυλώνας του κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα πρέπει να τορπιλίσει αυτή την προοπτική. Εξάλλου, μόνο πολιτικά οφέλη θα έχει από αυτή την ιστορία», σημειώνει έμπειρος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ., που συνομιλεί με το σύνολο σχεδόν των «γαλάζιων» θιασωτών του μεσαίου χώρου.
Οι απόψεις των σκληροπυρηνικών της Συγγρού
Η ομάδα που μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου επιλέγει μέχρι νεωτέρας να κινείται πέριξ του προεδρικού πυρήνα έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της άσκησης σκληρού ελέγχου στα κυβερνητικά πεπραγμένα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «πρόοδο που είχε συντελεστεί κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.». Ο συγκεκριμένος κύκλος στελεχών βλέπει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο υπερψήφισης από τη Ν.Δ. της συμφωνίας που θα τεθεί στην κρίση των βουλευτών, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που σε αυτήν θα εμπεριέχονται δυσάρεστες διατάξεις, οι οποίες προκάλεσαν βαριά πλήγματα στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό. «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μιλούν, για παράδειγμα, για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όταν οι βουλευτές της προηγούμενης αντιπολίτευσης με το πρόσχημα τέτοιου είδους δυσάρεστων νομοθετημάτων επέλεξαν να ρίξουν την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ακριβώς για τους ίδιους λόγους αποδοκιμάστηκε εκλογικά από τον ελληνικό λαό», ξεκαθαρίζουν οι υποστηρικτές της τήρησης σκληρής γραμμής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πυλώνας της ρητορικής αυτής, τόσο δημοσίως όσο και στις κλειστές συσκέψεις της Συγγρού, δεν είναι άλλος από τον Μάκη Βορίδη. «Για το καλό της χώρας, ψήφισε όλα τα Μνημόνια και με την ίδια υπευθυνότητα είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε αυτή τη συγκυρία. Ωστόσο, έχει κάποιες ενστάσεις, τις οποίες θέτει προς εσωτερική διαβούλευση», τονίζουν συνεργάτες του πρώην υπουργού. Με την ίδια άποψη ευθυγραμμίζονται και βουλευτές όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Κώστας Τασούλας, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος κ.ά. Οπως γίνεται αντιληπτό, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το περιβάλλον Σαμαρά, από το οποίο άλλωστε εκπορεύονται οι συγκεκριμένες σκέψεις.
Οσο για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ επισημαίνουν πως, αν και θα ήθελε πολύ να πάρει την άτυπη ρεβάνς από τον Αλέξη Τσίπρα, σκέφτεται δύο και τρεις φορές τις επόμενες κινήσεις του, αφού έστω και μία ανορθογραφία είναι αρκετή για να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση του τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και εν γένει στην πολιτική σκακιέρα.