Νέα ΕΡΤ με αξιοκρατία και χωρίς σπατάλες υποσχέθηκε ο Νίκος Παππάς
"Φουσκώνει" το τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά 36 ευρώ αφού επανέρχεται το πάγιο της δημόσιας τηλεόρασης
Νέα ΕΡΤ αξιοκρατική και χωρίς σπατάλες προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης Νίκος Παππάς κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Ο κ. Παππάς έδωσε αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ τα οποία μάλιστα αντιπαρέβαλε με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά το ετήσιο κόστος ανά λογαριασμό της ΔΕΗ για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ θα είναι 36 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 121 ευρώ. Όσον αφορά στους υπαλλήλους ο Υπουργός είπε ότι οι υπάλληλοι στη δημόσια τηλεόραση αντιστοιχούν σε 214 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μ.ο είναι 281 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.
Ο κ. Παππάς είπε ότι όταν έκλεισε η ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά στην ΕΡΤ απασχολούνταν 2.911 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό, οι 202 είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 55 ήταν προσωπικό ειδικών θέσεων. Από το σύνολο του τακτικού προσωπικού οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή βαίνουν προς συνταξιοδότηση. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται περί τους 650 εργαζόμενοι από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ άλλοι 94 από την ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με τον κ. Παππά τα άτομα που έχου δικαίωμα επαναπρόσληψης είναι 1559. «Με βάση τα δεδομένα αυτά το μέγιστο που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο δυναμικό είναι 2.500 άτομα» είπε ο υπουργός.
Όσον αφορά στο κόστος είπε ότι θα αγγίζει τις 24.000 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο και 20.000 ετησίως για τους νεοπροσληφθέντες. Το συνολικό ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται στα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα έσοδα από το τέλος ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν πρόκειται να σπαταλήσουμε χρήματα. Άλλωστε υπάρχουν τρόποι να σπαταλάς ακόμα και αν έχεις λιγότερο προσωπικό» δήλωσε ο κ Παππάς και επέμεινε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος φορέας που θα προκύψει να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων.
Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν και στιγμές έντασης. Ενδεικτικά ήταν το επεισόδιο όταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση δάκρυσε μιλώντας για τον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ και κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει ώστε να αποκατασταθεί «ένα βαθύ τραύμα στο σώμα της δημοκρατίας» χαρακτηρίζοντας «βίαιο και φασιστικό» τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ. «Μόνο όσοι δεν γνώρισαν τι σημαίνει πραξικόπημα και φασισμός επικαλούνται αυτές τις λέξεις μέσα στο Κοινοβούλιο» απάντησε η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι γεμάτο δημιουργικές ασάφειες και υπενθύμισε ότι οι απεργίες στην ΕΡΤ ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι το κόστος δεν θα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά θα αγγίξει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και θύμισε την υποχρέωση της ΕΡΤ για πλεόνασμα 100 εκατομμυρίων ευρώ.