Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στέκεται το διεθνές πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο "Αυτά που θέλει η Ελλάδα, ο Πούτιν δεν μπορεί να τα προσφέρει" αφού σύμφωνα με το πρακτορείο «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αναφορικά με την βιωσιμότητα των εκατέρωθεν τοποθετήσεων».

Το Bloomberg υποστηρίζει πως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα ήταν ένα τέχνασμα στην προσπάθειά του να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μαλακώσουν τους όρους των δανείων τους προς την Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να ήθελε να δείξει ότι - σε περίπτωση που η ΕΕ δεν υποχωρήσει - η Ελλάδα μπορεί κάποια μέρα να βρει άλλους ευεργέτες, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο Πούτιν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια πιθανή διάσπαση της Ευρώπης και ο ίδιος προσπαθεί να σταματήσει τις κυρώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Δουλεύει επιμελώς να πείσει αμφιταλαντευόμενες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ότι η συνεργασία με τη Ρωσία φέρνει ανταμοιβές, συνήθως με τη μορφή των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές.

Αν ο Πούτιν καταφέρει τη διαίρεση της ΕΕ, σημειώνεται στο άρθρο, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επωφεληθεί.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο Τσίπρας συνεχίσει τα τέχνασμα, αυτό θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για την Ελλάδα.



Οι κινήσεις του Τσίπρα προς τους πιστωτές, όπως οι πρόσφατες συζητήσεις της κυβέρνησής για 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, είναι ερασιτεχνικές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το πρακτορείο αναφέρεται στην προσέγγιση και τα επιχειρήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την γερμανική ηγεσία για την στρατηγική διάσωσης της Ελλάδας, και επιπλέον υποστηρίζει πως για να λυθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα πρέπει ο Τσίπρας να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σαφείς προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που να είναι ικανές για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη.

Μόλις συμβεί αυτό, αμέσως θα συνειδητοποιήσει, ότι έχει περισσότερους συμμάχους απ’ ό,τι νόμιζε για την προσπάθειά του να σταματήσει το καθοδικό σπιράλ της λιτότητας.

Στο μεταξύ η Ρωσία, μπορεί να παραμείνει πιστός φίλος στην Ελλάδα. Εξάλλου οι δύο χώρες έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, και ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να ενθαρρύνει τον Ρωσικό τουρισμό και τις επενδύσεις.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΕΕ ως εξαγωγική αγορά ή ως «άγκυρα» για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως το ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα παραμένει σε επιφυλακή με την Τουρκία για τις διαφορές στην Κύπρο και το Αιγαίο, προσθέτει το πρακτορείο.