Επίθεση από το Ποτάμι για σύνορα και λαθρομετανάστες
Κατηγορεί το Μαξίμου για "τακτική μη πολιτικής"
Για παιχνίδι με τα σύνορα και με τη φωτιά κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, τονίζοντας ότι η το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε «αποθήκη ανθρώπων» και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία χώρα με ανοιχτά σύνορα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης διαφωνούν σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό το «αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης».
Το Ποτάμι κάνει αφορά και στη Frontex, παρατηρώντας ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η εκδίωξή της, ενώ συμπληρώνει ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν «πάρτι» σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται σε προαύλια σχολείων και ερειπωμένα κτίσματα στα νησιά.
Συνεχίζοντας, το Ποτάμι χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως «μεγάλο εθνικό θέμα» και καλεί την κυβέρνηση «να καταλάβει όσο είναι ακόμα καιρός ότι δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα στο οποίο θα μπορούν να πειραματίζονται οι συνιστώσες της».
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί, θα επιφέρει πολλά δεινά στα νησιά, στον Έβρο και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Το Ποτάμι ζητεί από την κυβέρνηση την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με χρήματα όλης της Ευρώπης.
Παράλληλα, ζητεί συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα, άρα στην Ευρώπη, για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.
Συνεχίζοντας, το Ποτάμι κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου, που θα δίνει τέλος στις εκκρεμότητες με τους μετανάστες κάνοντας σαφείς τις προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα, ενώ συμπληρώνει ότι πρέπει να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα.
«Η τακτική της “μη πολιτικής”, που επιλέγει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς (από τις καταλήψεις μέχρι τις παραχωρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις) -αν επικρατήσει και στο θέμα της μετανάστευσης- θα δημιουργήσει σύντομα ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και τη χώρα», καταλήγει το Ποτάμι.