Λευκή απεργία στη ΝΔ
Με απόλυτη σιωπή απαντούν στο σύστημα Σαμαρά ακόμα και οι τομεάρχες του κόμματος
Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Την ώρα που τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αναζητούν συνεχώς βηματισμό όσον αφορά τις ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα», είναι κοινή εκτίμηση στους κόλπους του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού πως η αντιπολιτευτική παρουσία του κόμματος είτε είναι αναιμική είτε σε πολλές περιπτώσεις στερείται ουσιαστικού περιεχομένου. «Με εξαίρεση τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές συζητήσεις στη Βουλή, όπου ακούστηκε ο Aντ. Σαμαράς, ο οποίος, εξάλλου, δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές, η Ν.Δ. δεν παίζει ούτε προς το τέλος των κεντρικών δελτίων ειδήσεων», σημειώνει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ενεργό συμμετοχή στις διεργασίες των αμφισβητιών της κομματικής ηγεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμα και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που τουλάχιστον σε αυτήν τη βάση επιλέγουν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους ή ακόμα και να σταθούν στο πλευρό της ηγετικής ομάδας με φόντο τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών, κάθε άλλο παρά μπαίνουν στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πιο πολύ μιλούν αυτοί που αμφισβητούν τον Αντ. Σαμαρά προκειμένου να κερδίσουν πόντους στο νεοδημοκρατικό κοινό, παρά εκείνοι που κατέλαβαν κομματικά οφίτσια», επισημαίνουν χαρακτηριστικά έμπειροι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί, υπογραμμίζοντας την παντελή απουσία παρέμβασης από τους τομεάρχες που αναδείχθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ επισημαίνουν πως κύρια αιτία αυτής της κατάστασης είναι, αφενός, η επιθυμία της πλειονότητας εξ αυτών να κρατήσουν στάση αναμονής ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων και, αφετέρου, η σαφής πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν από την επιλογή της ευθείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση και από εισηγήσεις περί καταψήφισης της όποιας συμφωνίας φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
Ως εκ τούτου, την αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική τακτική της Συγγρού αποτελούν σε καθημερινή βάση ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο δραστηριοποιείται και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ πιο προσεκτικοί και συγκρατημένοι εμφανίζονται οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει στίγμα κυρίως μέσω των καθηκόντων του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Από εκεί και πέρα, βασιλεύει η απόλυτη σιωπή, ακόμα και στα πεδία που έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα και, φυσικά, με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, κάθε άλλο παρά μπαίνει στη διαδικασία να πάρει δημοσίως θέση σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ στον αντίποδα πιο ενεργή είναι η γνωστή για τα φιλοσαμαρικά της αισθήματα τομεάρχης Δημοσιονομικών, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Από απόσταση βλέπει τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και πρώην κάτοχος του ομώνυμου χαρτοφυλακίου, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου, Σταύρος Καλαφάτης. Ταυτόχρονα, παντελώς απών από την κουβέντα που έχει ανοίξει για τα «καυτά» θέματα που αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, και κυρίως αυτό της μετανάστευσης και των πρόσφατων πολυσυζητημένων δηλώσεων Πανούση, είναι ο αρμόδιος συντονιστής, Σίμος Κεδίκογλου. Το ίδιο ισχύει και για την τομεάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκη Κεραμέως, της οποίας την αντίδραση στο περιβόητο ζήτημα Κατρούγκαλου δεν αντιλήφθηκε κανείς. Πιο ενεργό θα περίμενε κανείς τον τομεάρχη Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στη δίνη των αποκαλύψεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και προφανώς στη Συγγρού θεωρούν ότι καλύπτονται με τον -πάντα πρόθυμο να στηρίξει το σύστημα Σαμαρά- Κώστα Τασούλα, συντονιστή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Ανάλογη στάση κρατά και το σύνολο των υπόλοιπων συντονιστών και τομεαχών του κόμματος, αλλά και μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, οι δημόσιες παρεμβάσεις των οποίων είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές (Ν. Παναγιωτόπουλος, Σ. Βούλτεψη, Θ. Μπούρας, Λ. Αυγενάκης, Ν. Μηταράκης, Μ. Κόνσολας, Β. Μπασιάκος, Φ. Αραμπατζή, Β. Οικονόμου, Χρ. Κέλλας, Ε. Ράπτη, Θ. Φορτσάκης, Κ. Κουκοδήμος, Τ. Κοψαχείλης, Γ. Κουμουτσάκος, Γ. Γεωργαντάς, Δ. Κυριαζίδης, Χ. Αθανασίου, Αν. Δημοσχάκης).
Ατομα της Συγγρού επισημαίνουν πως κομβικό ρόλο στη ραθυμία που επιδεικνύουν οι κατέχοντες τα σχετικά αξιώματα είναι η επιμονή της ηγετικής ομάδας στη μονομερή λήψη των κεντρικών αποφάσεων και την άσκηση της αντίστοιχης πολιτικής. «Μόνο στους διαφόρων ειδών “εκλεκτούς” δίνεται γήπεδο», τονίζουν οι συγκεκριμένοι κύκλοι.
Μόνη λύση, η εφεδρεία της «Β’ Εθνικής»
Λόγο για τα συμβαίνοντα στη χώρα εκφράζουν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές των διεργασιών για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και, κατ’ επέκταση, της αλλαγής στο «γαλάζιο» ηγετικό κάδρο. Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Δένδιας κατά κύριο λόγο (που απείχαν ούτως ή άλλως από τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη τομεαρχών και Πολιτικού Συμβουλίου) έχουν βγει μπροστά, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθέτησαν μια ρητορική που από τη μια βασίζεται στην άσκηση κριτικής των κυβερνητικών πεπραγμένων και από την άλλη στην επισήμανση της ανάγκης για την επισημοποίηση της συζήτησης αναφορικά με το άμεσο μέλλον της παράταξης. «Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να απευθυνθούν και στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό», τονίζουν συνομιλητές τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Συγγρού αναγκάστηκε να καταφύγει στην επιλογή ορισμένων στελεχών που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας, προκειμένου να συγκροτήσει τον επιχειρησιακό πυρήνα της πολυδιαφημισμένης συνδιάσκεψης που προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα, η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους Β. Αξιώτη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Σ. Ιωαννίδη, Δ. Καλογερόπουλο, Μ. Κεφαλογιάννη, Α. Κόκκαλη, Γ. Λουλουδάκη, Δ. Μαραβέλια, Θ. Μπούρα, Α. Παπαμιμίκο, Γ. Πλακιωτάκη, Μ. Συρεγγέλα, Θ. Τάτση, Φ. Ταυρή και Κ. Τσιμάρα.