Του Δημήτρη Κοτταρίδη-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Ξεκρέμαστοι και απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, βρίσκονται οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους στα γραφεία της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού, με το κλίμα να είναι ήδη τεταμένο και τους εργαζομένους να κατηγορούν ανοιχτά τον Κώστα Μπούρα για την κατάσταση που επικρατεί.
«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς την ηγεσία της Ν.Δ., ο κ. Μπούρας ανέλαβε και την οικονομική διαχείριση του κόμματος. Τίποτα δεν μπαίνει ή δεν βγαίνει από το ταμείο αν δεν είναι πλήρως ενήμερος και δεν δώσει το πράσινο φως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου», σύμφωνα με τους εργαζομένους στη Ν.Δ. οι οποίοι πλέον κινούνται στα όρια της ανέχειας.
Αν και θεωρητικά υπεύθυνος για το τι συμβαίνει στο κόμμα είναι ο γενικός διευθυντής, Κώστας Τσιμάρας, ο Κώστας Μπούρας είναι αυτός που κινείται στο παρασκήνιο και έχει προκαλέσει απερίγραπτο χάος. Σύμφωνα με εργαζομένους που μίλησαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τον περασμένο Οκτώβριο είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού και σωστής διαχείρισης από τον κ. Τσιμάρα και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, η οποία ωστόσο τερματίστηκε άμεσα και άδοξα με άνωθεν εντολή. Αυτό που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα όμως μέσα στο κόμμα είναι οι υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων». Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και έναν χρόνο οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν μια μείωση της τάξης του 15% στους μισθούς τους υπό τη απειλή της γενικής κατάρρευσης και των απολύσεων. Η μείωση αυτή όμως, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, δεν ίσχυσε για όλους, καθώς ένας σκληρός πυρήνας, αυτός των Καλαματιανών, φαίνεται να μην έχασε ούτε ένα ευρώ. «Με την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και όταν γίναμε κυβέρνηση, έφεραν πάρα πολύ κόσμο στη Λεωφόρο Συγγρού. Αν το επίθετό σου τελείωνε σε “-όπουλος”, είχες και μια προνομιακή θέση μέσα στο κόμμα», λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι από τους διακόσιους που εργάζονται στα κεντρικά του κόμματος, εξήντα με εβδομήντα δεν έχουν ιδέα πώς ανοίγει καν ένας υπολογιστής.

ΑΠΕΙΛΕΣ

«Υπάρχουν τα γνωστά στελέχη από την Καλαμάτα, οι οποίοι παίρνουν μισθούς που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, με το κόμμα να τους δίνει και αυτοκίνητο, την ώρα που οι υπάλληλοι δεν ήξεραν πώς θα βγάλουν το Πάσχα», τονίζουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα αφήνουν σαφή υπονοούμενα για κλίμα τρομοκρατίας, λέγοντας πως «όποτε προσπαθούμε συλλογικά να απαιτήσουμε τα δεδουλευμένα μας, για να ξέρουμε πού πάμε, αμέσως ακολουθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας, με απειλές για απολύσεις και αξιολόγηση».
Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα πιο πολύ όταν η Ν.Δ. πέρασε στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα δεκάδες στελέχη που είχαν αποσπαστεί σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία να επιστρέψουν. Οσοι εργάζονταν σε θέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και ήταν στην εκεί μισθοδοσία παραμένουν απλήρωτοι, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα λάβουν τον βασικό μισθό. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη Ν.Δ. πληρώθηκαν πριν από το Πάσχα τον μισθό του Ιανουαρίου και την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα έλαβαν το δώρο. Ανάλογη κατάσταση πάντως είχε επικρατήσει και το καλοκαίρι του 2013, όταν οι υπάλληλοι είχαν μείνει απλήρωτοι για περίπου πέντε μήνες.
Η οικονομική κατάσταση στο κόμμα έχει προκαλέσει και τεράστιο πρόβλημα με τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι και πλέον αρνούνται να προμηθεύουν τις υπηρεσίες με αναλώσιμα, όπως μελάνια για τους εκτυπωτές. Το ίδιο ισχύει και με τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Μερικές μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει στην αποστολή εξωδίκων, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Παράλληλα, υπάρχει μια ομάδα στελεχών της Ν.Δ. που είχαν εργαστεί σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, και αποχώρησαν μετά από συμφωνίες, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, ουδέποτε τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτοί προσφύγει στα δικαστήρια.


Τα συσσωρευμένα χρέη και τα προβλήματα

Οι δυσκολίες στην καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Ν.Δ. και στην πληρωμή των προμηθευτών ουσιαστικά ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το κόμμα λάμβανε ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, με βάση το εκλογικό ποσοστό του 2009, από την κρατική επιχορήγηση και μπορούσε στραβά-κουτσά να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Πλέον, πληρώνεται με βάση το εκλογικό ποσοστό του 2012 και λαμβάνει ένα πολύ χαμηλότερο ποσό από την κρατική επιχορήγηση.
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, στο τέλος του 2014 τα χρέη της Ν.Δ. στις τράπεζες έφταναν τα 160 εκατ. ευρώ, με το 60% της κρατικής επιχορήγησης να πηγαίνει κατευθείαν για την εξόφληση των τόκων. Ο γενικός διευθυντής, Κώστας Τσιμάρας, που με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο δίνουν μάχη για να διατηρηθεί στη ζωή το κόμμα, θα κληθεί να διαχειριστεί για το 2015 το ποσό του 1 εκατομμυρίου 700 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να καλύψει όλες αυτές τις «τρύπες», και ήδη έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση των ενοικίων, της τάξης του 50%, στα κομματικά κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το γεγονός, πάντως, ότι η κρατική επιχορήγηση σε όλα τα κόμματα από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από μερικά χρόνια έχει πέσει στα 15 εκατ., με απόφαση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, προκαλεί τεράστια προβλήματα, από τη στιγμή μάλιστα που η ηγετική ομάδα περί τον πρόεδρο του κόμματος δεν θέλει να πειραχθούν τα «δικά τους παιδιά».